Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Instantny relax.

Po čom dnešný človek túži je viac ako jednoduché - mať všetko rýchlo.
Mám rád kávu, aj keď jej veľa piť nemôžem, lebo ktosi zistil, že zvyšuje tlak a ten môj nie je na tom tak dobre, aby si mohol ešte poskočiť.
Súčasná kultúra kávy na Slovensku zažíva rozvoj - nielen kvalitnými podujatiami ako Coffeefest, ale najmä ľuďmi, ktorých familiárne nazývame "kávomilci". Preto som sa zamýšlal, ako je mozne, ze je este stale drviva vačšina takych uzivatelov kavy, ktorych smelo nazyvam "konzumenti" (od hanliveho vyrazu konzum). Jednym s dobrych vysvetleni je vseobecna teoria lenivosti. Tato metafilozoficka teoria vravi o tom, ze bezny clovek ak ma na vyber dve moznosti, z ktorych ma jedna na neho mensie naroky, vyberie su tu "lahsiu" aj na ukor kvlaity. Teoria vsak ide dalej a ten bod je v slepom obhajovani seba, vyberu a dovodou preco je pre mna lepsie to, co je v podstate horsie. Paralela s kavou je v tom, co maju ludia radi. Ide o to, ze to co maju radi im chuti iba preto, lebo: 1. su lenivy urobit o kusok viac, 2. nevedia, co je ina alternativa, a po 3. a to hlavne, nevedia na co robia veci, ktore robia.
Vyznamnou crtou cloveka zijuceho v tychto skvelych casoch je priam nehanebne mrhanie vsetkym, co mi ma prinasat potesenie a snaha o instantny relax (interne nazyvany tiez "Instalax"). Preto si ludia radsej zaleju instantnu "kavu" ako by ju mali mlet a cedit cez papier cistou vodou s presne stanovenou teplotou. Veria, ba priam tuzia iba po "kofeinovom kicku" a je im uplne jedno, ze ten napoj v sebe moze skryvat aj pozitok chute. Oni totiz tu "chut" miluju, nech to pre nich znamena cokolvek. Viete, ked dlho pijete odpadovu vodu, tak Vam nepripada zla, lebo je pre Vas standard... Sam v praci nemam dostatok casu ani chute pripravovat skutocnu kavu, ale o tom toto zamyslenie nie je. Chcel som iba povedat, ze rovnako ako v kave bude k sebe a okoliu uprimny vo vsetkom, nehrajme sa na pravu pravdu a neobhajujme farby niecoho, co je priesvitne.. Uzivatme si relax pre pohodu, klud a uchytenie mimo casu. Rozvijajme svoju kulturu (nielen kavovu samozrejme).. A dajme sancu byt veciam tym, cim naozaj su...

Ludia a spolocnost | stály odkaz

Komentáre

  1. uvazujme
    ==Po čom dnešný človek túži je viac ako jednoduché - mať všetko rýchlo==ja chcem mať nekonečne rýchlo pokoj od práce. chcem ráno vstať a tešiť sa na to, že budem mať čas a rýchlo neubehne deň, týždeň rok, ako to teraz zažívam....rýchlo žijem , ale plytko a to ma desí
    publikované: 16.10.2013 22:01:11 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014