Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

A mémy tieto šíriť budeš

Až na veky vekov. Amen.

Nechystám sa prvoplánovo navážať do kresťanstva, ku ktorému náboženská extáza Veľkej noci priam provokuje. Lebo to by bolo treba vrátiť sa (najmenej) do obdobia indických Rgvéd a hlavne zarathuštrovskej éry kopírovania rgvédskych mémov - k Aveste, ktorú Voltaire, keď vyšla v roku 1771 vo Francúzsku, nazval ohavnou zlátaninou. Museli by sme niečo pohovoriť o čase, kedy Zarathuštra božsky zasiahnutý haomou dohnal dualizmus do extrému a vytvoril náboženstvo obsedantného boja s diablom, ktoré neskôr tak pekne manifestovalo v inkvizičných naháňačkách. A to sa mi pri mojej mačacej lenivosti teraz nechce. Je to téma komplikovaná, navyše burcujúca vášne vyznavačov jednoduchých náboženských schém - ľahko šíriteľného memetického balíčka a ja ich dnes nechcem zlostiť.

Reč bude o internete. 

Alebo - poďme najskôr do minulosti. Do predliterárnych čias. Mémy identifikujúce človeka so sociálnou skupinou sa šírili ústne prostredníctvom rituálov a sústreďovali sa na dva okruhy, ktoré hýbu svetom - sex a vojnu. Potom si mémy vytvorili písmo a získali účinný nástroj, i keď s pôsobnosťou obmedzenou na tých, čo ho poznali. Písmo sa stalo vášňou. S mačacím pobavením si spomínam na časy, keď som hral v staroegyptskej civilizácii bohyňu Bastet. Ako skromne sa to začalo takmer čistou, abstraktnou, myšlienkami konzervovanými do písma nedotknutou Chufuovou pyramídou a končilo divokými omaľovánkami - až zrak prechádzal - v Údolí kráľov, kedy ňi centimeter plochy nezostal nepopísaný. Thovt, tvoje majstrovstvo bolo viac ako na ľudskú tvorivosť používané na nudné schematické bláboly.

V 15. storočí použili mémy Guttenberga/Gensfleischa, aby im zostrojil nový kanál, ktorým by sa rozutekali medzi ľud. Prvou vytlačenou knihou bolo dielo, ktoré formovalo ráz kultúry: biblia. Síce jednou z prvých svetských kníh z Gutenbergovej dielne bolo Lucretiovo De rerum natura a hoci sa stala populárnejšou ako Danteho Božská komédia, na najviac prekladanú, najviac vydávanú a najviac kupovanú knihu v histórii ľudstva nemala. Prvú priečku obsadilo synkretické dielo sekty židovských odpadlíkov plné chytľavých mémov. Prvotnú príčinu, prečo sa stalo takým populárnym, treba hľadať nie u Ježiša, ale u Pavla. To on s využitím sociálnej siete, jej štruktúry a topológie, mémy kresťanstva rýchlo rozširoval. Vyznal sa v sieti. Napriek tomu, že vtedy žiadna veda o sieťach neexistovala.

Potom prišlo rádio a televízor a - po tomto krátkom úvode sa dostávame k podstate - nakoniec si mémy vybudovali internet. Bezškálovú sieť, robustnú a topologicky stabilnú. A ako si v nej počínajú nasledovníci šíriteľa kresťanského memplexu Pavla? L. Adamicová zo Stanfordovej univerzity urobila pokus. Skúmala dve komunity na opačných koncoch názorového spektra. Zástancov práva voľby na potrat a "prolajfistov" žiadajúcich zákaz potratov. Zistila, že kým zástancovia "práva na život" so zreteľným kresťanským backgroundom mali vytvorené jadro s približne 40 dokumentmi, v ktorom sa bolo možné dostať z každej stránky na všetky ostatné, hnutie "právo voľby" malo stránky nesúvisiaco roztrieštené, čo ovplyvňovalo ich akcieschopnosť. Prvá komunita bola (a je) očividne na webe dobre zabývaná, dobre organizovaná. Spoľahlivo šíri svoje memetické víry.

Apropo víry. Ich šírenie podrobila výskumu trojica Pastor-Satorras-Vespignani. Výsledok: sú nezadržateľné. Vyplýva to z bezškálovej topológie, kde hrajú hlavnú rolu masívne prepojené centrá - napríklad takých veľa malinkých Vatikánov - ktoré vírom poskytujú azyl na prežitie a možnosť zaplavovať priestor siete. 

Ema ma upozornila, že mám písať o svojich osobných zážitkoch, a nie úvahy dlhé ako veľkonočné sviatky. No dobre. U nás, mačiek, memetika v ľudskom zmysle nefunguje. Ako náhradu si značkujeme teritórium. Moje teritórium mačky domácej je jasné. Ale dnes, keď som sedel v okne a monitoroval ulicu, videl som externého tigrovaného kocúra značkovať pneumatiku na Peugeote. Akože jeho teritórium. Peugeot potom, samozrejme, odišiel. Aj s ošťanou pneumatikou. Keby kolega šíril mémy, dalo by sa povedať, že svoje memetické teritórium rozšíril. Ale nakoľko šlo len o mačacie feromóny, jeho teritórium sa zúžilo.

Na nič osobnejšie si neviem spomenúť.


Kocúr Šunkes, bystrý žiak školy milétskej | stály odkaz

Komentáre

  1. moc mudry
    kocur. mysi chyta?
    publikované: 15.04.2006 20:32:57 | autor: AA (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Takze tak Voltaire?
    O Zaratostovi som chcela pisat i ja, ale najprv musim docitat o nom knihu, aby som bola mudra. A mozno mozeme napisat nieco spolu? Ja Ti budem pridrziavat papier a Ty budes pisat. Aspon v tom potom nebudem sama ked ma zacnu ortodoxni krestania opät kamenovat. Budem Ti forwardovat vystrazne maily od nich. Sa zabavime.
    publikované: 15.04.2006 22:25:21 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. šahrezád, sedí sokol
    požiadal som môj personál - emu, nech ti napíše a dohodne spoluprácu.
    .
    AA: fuj, aká neesteticka otázka.
    publikované: 16.04.2006 12:03:58 | autor: Šimon Šunkes (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Nespolahlivy kocur
    Odkaz panicke, ze sa este neozvala. Nie ze by spolupraca súrila, ale sedím tu kazdý vecer sama a nemám co cítat. Uz sa mi aj vcera sníval krásny sen ze som dostala asi 20 mailov, ale ked som si rano kontrolovala postu tak som tam nenasla nic okrem masovych sprav z fanklubu herca Hamida Goodarzyho, ktore uz nevladzem mazat.Som ale prilis leniva na to aby som zistila ako z toho mailing listu odhlasit.
    publikované: 16.04.2006 23:09:17 | autor: shrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. Šahrezád, už to
    tá lenivá mačka vybavila. Zásielka je u yahoo. 3 ks, z toho 1 ks nepodstatný.
    Who is Hamid Goodarzy? Iránsky Brad Pitt?
    publikované: 17.04.2006 21:09:56 | autor: ema (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. Iransky Brad Pitt?
    take daco. Zo zasielok mi spadla sanka, som dojata, najmä z tej poslednej. Obrazky snad priliz krasne na to aby som ich hodila na smetisko.
    publikované: 18.04.2006 01:20:58 | autor: sahrezad (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014