Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Povianočná dumka

...Alebo aj zamyslenie nad nami, ľuďmi a našimi zvykmi....
V rámci poznávania vianočných tradícii som už urobil v čase vianočných sviatkov mnoho fotografii s tematikou symbolu Vianoc – Jasličiek či Betlehema. Z toho dôvodu som navštívil  niekoľko kostolov  rôznych vierovyznaní.  Spoločné mali len jedno, ak tam práve neboli vykonávané bohoslužby, tak ste sa dovnútra nedostali. Kostoly boli totiž zatvorené.  No aj napriek tomu sa mi podarilo nafotiť slovenské Jasličky v  dvoch katedrálach,  jednej konkatedrále a v ďalších kostoloch. A tak  si dovolím po tejto skúsenosti vysloviť názor, že  na pohľad najpríťažlivejšie  boli rímsko a gréckokatolícke Jasličky a to pre veľký počet figúrok a ich farebnú pestrosť.  Prekvapením pre mňa bol fakt, že napr. v evanjelickom chráme som síce našiel vianočnú jedličku, ale nie Jasličky.  V pravoslávnom chráme  Jasličky mali, ale skromné. 

Teraz si asi  poviete tak ako ja, že to,  aké kto má v kostole Jasličky závisí v prvom rade na miestnom kňazovi a na  veriacich. Ak nemajú dosť peňazí, Jasličky budú skromné alebo ich nemajú vôbec. To ale pre mňa iste nie je podstatné.  Rozhodujúci je myslím si mystický odkaz Jasličiek a najmä to,  či ho aj veriaci vo svojom dennom živote takto napĺňajú.

V tejto súvislosti  som  nad napĺňaním zmyslu Jasličiek akosi zapochyboval.  Totiž v nich položený malý Ježiško by  nám ľuďom mohol  ponúknuť  nielen novú pozemskú životnú alternatívu,  ale mal  by  nám pomôcť nájsť aj zmysel toho, čomu hovoríme posmrtný život. A tak sa tie miliardy  ľudí, ktorí  uverili   v existenciu Ježiša Krista stali pre ostatný svet   známi pod menom  kresťania.  To, že títo  veriaci  sa  za viac ako 2000 rokov od narodenia Ježiša Krista,  roztrieštili  do mnohých   cirkvi  a stále ťažko hľadajú cestu na svoje  zjednotenie  je podľa mňa  pre všetkých kresťanov frustrujúce.  Niektorí si to priznajú iní si to priznať nechcú.     Potvrdzujú to aj mnohé názory  účastníkov rôznych internetových diskusií na tieto témy.

Keď som dnes napríklad hľadal na internete  odpoveď na otázku,  či aj pravoslávni a evanjelickí veriaci majú v kostole Jasličky, tak som sa dočítal rôzne odpovede – od  „áno“ ale napríklad aj také, že  Jasličky v evanjelických chrámoch nie sú.   Iste mi v tejto súvislosti dáte za pravdu, že niekto by nám  toto mohol  uľahčiť napr. aj tak, že by  nestranne vysvetlil   podstatné rozdiely medzi hlavnými cirkvami na Slovensku.  A toho niekoho, myslím najmä školu. Zrejme ale tomu  tak nie je,  lebo inak  by sa v internetových  diskusiách bola objavila aspoň jedna jediná odpoveď v ktorej by niekto tvrdil, že takéto „elementárnosti“  sa predsa učia  už na základnej škole v občianskej náuke. 

A čo na záver ?

Nech je pre nás varovaním skutočnosť, že mnohí z nás  by mohli byť lepší a určite aj viac tolerantnejší k iným ľuďom,  keby sme vedeli,  čo nás v živote aj napriek existujúcim rozdielom  spája a zjednocuje. Aby sa tak stalo,  mali by sme v prvom rade „to niečo“ v sebe nájsť. Napríklad pre všetkých veriacich je takýmto „lepidlom“ určite narodenie, život, smrť a zmŕtvychvstanie  Ježiša Krista. 

A úplne na záver  citujem  slová jedného  z najväčších súčasných Slovákov - Kardinál Jozef Tomko  povedal...  „ Ježiš Kristus zhromaždil okolo seba tých, čo uverili v neho a spojil ich pod správou apoštolov a ich nástupcov. Založil jednu a jedinú Cirkev, ale napriek jeho príkazu sa kresťania behom storočí pre vlastné slabosti a chyby rozdelili. Táto nejednota je svetu na pohoršenie a na škodu hlásaniu Kristovho posolstva.“

Aj napriek tomuto poznaniu, či práve pre toto poznanie, nech nás odkaz Vianoc a ich reprezentant Jasličky,  nerozdeľuje  ale  všetkých spája po celý rok 2012. doko.


Príbehy, postrehy | stály odkaz

Komentáre

  1. Ja sa tiež pýtam, väčšinou sám seba.
    Kde ostala, všetkými cirkvami a ústami cirkevných hodnostárov,proklamovaná, stále opakovaná láska k bližnému,odpustenie,schopnosť podeliť sa s potrebnými, nekradnúť...Nezabiješ.Boh žehnaj vašim zbraniam počujeme, Boh s vami počujeme z úst prezidenta a kňazov, biskupov, keď sa ide zabíjať.
    Veru. Cítiť tu neskonalú faloš a prispôsobovanie Písma svojim zámerom.
    Nuž, dietka Božie, máte to v rukách svojich. Pán to nechal na vás.
    publikované: 09.01.2012 07:28:35 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Pre tých čo chcú vidieť Jasličky aspoň virtuálne
    http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Nativity_scenes_of_Slovakia
    publikované: 09.01.2012 15:11:31 | autor: doko (e-mail, web, autorizovaný)
  3. zaujalo ma
    - to by sa mali učiť v škole !- tak,tak v škole základné informácie a v živote nadstavba,už podľa vlastného uváženia :-)

    publikované: 10.01.2012 08:08:18 | autor: vyfack-naiv (e-mail, web, autorizovaný)
  4. doko
    verím, že myslíš len školu, ako budovu, nie výchovný proces, keďže je náboženstvo povinné, tak by kňazi rozdiely mali vysvetľovať. Ale, ktorý kňaz bude len v dobrom porovnávať ostatné vierovyznania. Všetci veria v jedného boha, nech už ho akokoľvek pomenujú. Jasličky sú pre detičky, aby zmysel pochopili. Betlehemy sú pýchov kostolov, kde si ich podľa oblastí dopĺňajú, preto máme pýchu v Rajeckej Lesnej, ale i v Banskej Belej. Tam sú i banícke postavičky, i škriatkovia. tí majú čo spoločné s vierou a narodením Ježiša? V Dubnici je betlehem na spôsob jaskyne a tento rok dobudovali aj fontánku. Okrem toho, že dosť nahlas zurčala voda, ovplyvňovala i nuitkanie odskočiť si. Mne vadila a možno nikomu viac, ostatní si pochvaľovali , že zasa niečo naviac.
    publikované: 10.01.2012 13:23:23 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014