Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Múdrime sa pravidelne!

:)

                Múdrime sa pravidelne!

Muži vytasili meče a obkľúčili Ježiša. Pater im zastal cestu, zahnal sa na sluhu najvyžšieho kňaza a odťal mu ucho.
   "Zasuňte meče do pošiev," kázal im Ježiš. "Kto mečom bojuje, mečom umrie." Obrátil sa k ranenému sluhovi, dotkol sa mu ucha a ono sa mu zacelilo. Potom sa ich spýtal: "Koho hľadáte?" "Ježiša Nazaretského." odpovedali mu. A on im riekol: "Ja som Ježiš Nazaretský." Chrámová stráž sa pohla dopredu. Povrazom mu zviazali ruky za chrbtom, strhli mu pokrývku hlavy a roztrhli rúcho. Ježiš povedal veliteľovi: "Nie som zločinec. Nemuseli ste po mňa prísť v noci a ozbrojení mečmi. Vari sa bojíte? Hej, toto je pre vás tá pravá hodina - čas, keď je všetko ponorené v tme."
   (Biblia pre deti, Mladé letá 1990)

   Sokrates kazil mládež, dali mu vypiť čosi zdraviu veľmi škodlivé. Clementis povedal pravdu o Litve, Estónsku a Lotyšsku - chrámová stráž sa pohla dopredu. Gréci a Rusi mali dokonale vybavené inštrumentárium ochrany svojich štátov. Židia si teraz cez Veľkú noc strážia každú autobusovú zastávku. V galériách sú Rembrandtovia a Picassovia strážení fotobunkami. Po hoteloch sa hmýria detektívi. Boháči a významné osobnosti sú obklopení bodygardmi.
   Akurát jedno inštrumentárium zostáva zanedbané, prázdne - inštrumentárium na ochranu štátu pred hlupákmi. Pritom stačí pohnúť rozumom. Zriadiť pri úrade vlády generálne riaditeľstvo pre boj s hlúposťou (GRPBH). Dať si spraviť odborníkmi prieskum a spočítať našich hlupákov. Aby sme vedeli, na čom sme. Nebojte sa, neboli by to nijaké astronomické čísla. Ako sa okolo seba pozerám, drvivá väčšina z nás sa múdri a má aj výsledky. Do múdrenia však treba zaviesť určitú pravidelnosť! Neverili by ste, aké pokroky môžete dosiahnuť, keď sa múdrite pravidelne. Skúste to! Ja viem, ja viem, zatiaľ nie sú priestory... Všade samé posilovne, fitcentrá, bazény, a na duševný tréning nieto miesta. Ale ideme do lepších časov! Na miestach, kde bývali voľakedy agitačné strediská, vznikajú MÚDRIARNE. Je veľký rozdiel múdriť sa nepravidelne kdesi na dvore alebo v parku, a múdriť sa pravidelne v múdriarni. Samozrejme, že GRPBH musí ustrážiť, aby sa občania nemúdrili v múdriarňach živelne. Naše pravidelné múdrenie budú prísno kontrolovať rozumbradovia (rozumní dôchodcovia) vymenovaní GRPBH. Najprv na pokusné obdobie. Keď sa múdriarne osvedčia - zostanú rozumbradovia vo svojej profesii nastálo. Najsamprv by sa však museli poradiť s kolegami jazykovými poradcami platenými touže inštitúciou (Ján Mieroslav Pinka, Zvolen, Andrej Šujak, Galanta, Ondrej Florek, Bratislava I a Ján Dobák, Prešov), ktorí im vďačne poradia, či na tabuliach nad vchodom do posilovní rozumu má byť namaľované MÚDRÁREŇ (podľa vzoru pekáreň), MÚDRIAREŇ (podľa vzoru fajčiareň), alebo MUDr.ÁREŇ (podľa vzoru MUDr.Traubner). Lebo keby rozumobradovia dali namaľovať po celom Slovensku gramaticky nesprávne tabule, vznikla by škoda. Je známe, že tak farby, ako aj tabule by podraželi. Nuž a keby tieto dve iniciatívne príslušenstvá inštrumentária na ochranu štátu pred hlupákmi začali činorodo zasahovať do nášho múdrenia - dávam tomu rok-dva -, nerobili by sa až také do očí bijúce hlúposti ako teraz. Ale žarty nabok! Museli by sme sa múdriť pravidelne a naplno. Žiadne výnimky, úľavy, protekcie! Prieskum ukázal, že aj medzi vzdelancami sú poriadni tĺci. Proste, sú vzdelaní, ale múdrenie zanedbali. Aj novinári majú čo doháňať. Mnohí dokážu pomerne pozitívnu tému podať v článku tak negatívne, že je človeku na vracanie. Čo im vykonala Matica slovenská? Čím im ublížila? A robotníci? Vari nevedia, kde je sever? Budú chodiť pravidelne do múdriarní - a svitne im. Priatelia! Môžete všeličo zľahčovať - len sa nedotýkajte inštrumentária na ochranu štátu pred hlupákmi! To inštrumentárium musíme vybudovať napriek neprajným zadubencom. Už vidím tú spoľahlivú, hustú sieť múdriarní s rozumbradami, ktorí budú mierumilovne, ale prísne posedávať na lavičkách pred múdriarňami a radiť, ktorým smerom zmúdrieť, koho nasledovať - k akému hnutiu sa pridať.
   A k tomu citátu z Biblie na začiatku len toľko: príhoda s odťatým uchom sa mi zdá (to je od slova samizdat) trochu za vlasy pritiahnutá! Čím by mu ho Peter odťal? Bol neozbrojený. Že by mu ho odrezal nožíkom? Moje posledné riadky svedčia o tom, že aj ja sa rád počas veľkonočných sviatkov múdrim. Ej, mať tak nablízku múdriareň, nikto ma doma neudrží!

Zdroj: Július Satinský: Listy z onoho sveta,  IKAR 2007
---------------------------------------------------------------


Z tvorby L + S | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014