Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Prečo budhizmus v Košiciach živorí ?

Lebo aj roky praktizujúci budhista tu zostáva zväčša ignorantom.
Bolo by to iné, keby mali budhisti v Košiciach nielen meditačné stretnutia, ale i stretnutia, kde by  prednášali  a diskutovali (hoci aj sami pre seba) o filozofických systémoch rôznych budhistických škôl. Samoštúdium a občasná kázeň zahraničného učiteľa nepostačuje. Učenie sa nedá šíríť meditáciou, ktorá vyzerá ako strata času a ani knihami, ktoré má málokto trpezlivosť čítať.  Nečudo, že budhizmus v Košicach živorí a na ohlásenú meditáciu dôjde okrem nového záujemcu len jeden praktikujúci budhista. (ako sa mi to stalo pri návšteve centra Bodhipath). V Košiciach sú vlastne tri budhistické centrá. Okrem Bodhipath-u sú tu ešte ich príbuzní diamantoví buddhisti, (ktorí meditujú na učiteľa, predstavujú si Buddhu a svetelné lúče, ktoré prúdia z Buddhu do nich) a do tretice zenoví budhisti školy Kwaumzen, na čele s priekopníkom budhizmu v Košiciach - Olegom Š., ktorým sa pravdepodobne najlepšie darí.  Ak sa vrátim k myšlienke nedostatku budhistického filozofovania v Košiciach, tak je paradoxné, že práve zenový  budhizmus sa vyznačuje dôrazom na praktikovanie a neznášanlivosťou ku filozofickým špekuláciám a jeho konkurenti, či spolubojovníci - diamatový spolu s tibetským budhizmom sa vyznačujú zasa prílišným náboženským charakterom, (hoci si fandia, že sú ateistické a rozumné), t.j. vierou v existujúceho Buddhu a dobrých anjelov - bodhisattvov a ich pomoc. Nečudo, že nič z toho  neuspokojuje inteligentný a vzdelaný národ, akým slováci  nepochybne už sú a tak budhizmus (nielen) v Košiciach živorí.

na ceste k osvieteniu | stály odkaz

Komentáre

  1. Asi som uz prilis stary...
    ....na takto praktikovany budhizmus, zamerany hlavne na meditacie a bodhisattvov. K takemu niecomu sa mozno pridat este tak v obdobi vzdoru voci tradiciam - v puberte. Otec ma pravdu, ze keby som sa dal k budhistom, bolo by to ako presadenie slovenskej jablone do puste, a susedom a znamym by som bol iba na smiech.
    publikované: 21.03.2008 12:10:23 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. ...
    Vychádza mi z tvojho príspevku asi len toľko, že v podstate nie je rozdiel medzi kresťanstvom a budhizmom a ich kadejakými odnožani a aj ostatnými náboženstvami. Asi by bolo najlepšie, keby si každý uvedomil, že všetci tí svätí ľudia tu boli a možno aj niečo v nás zanechali a jednotlivé selektovanie v zmysle moje tvoje asi nie je na mieste. Je to podľa mňa pýcha, vytvarajúca pocit, že to moje je viac a práve tá selektuje jednotlivých ľudí. A je to takisto brutálne úzkoprsé...
    publikované: 21.03.2008 13:39:35 | autor: vladov (e-mail, web, autorizovaný)
  3. Ano, v podstate aj mne sa zda...
    ....ze vsetky ucenia su na jedno kopyto. Ale tiez sa mi zda, ze je to velmi lahko povedat. Mam znameho, ktory hovori, ze je jedno ku ktoremu nabozenstvu sa das, lebo aj tak je leden Boh a vsetky sa mu snazia priblizit... Ale je to velmi lahko povedat, hoci to nie je ani pravda, lebo existuju aj polyteisticke a ateisticke viery. Ovela tahsie je povedat v com vlastne spociva rozdiel a nezaujato porovnat vsetky nabozenstva a az potom sa pre jedno rozhodnut. Hoci mozno takyto postup vobec nie je zvladnutelny za jeden ludsky zivot.
    publikované: 21.03.2008 14:06:48 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. oprava...
    ...aj tak je len jeden Boh...
    publikované: 21.03.2008 14:08:03 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014