Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Plyn opäť netečie, alebo vyrovnávanie si účtov po Rusky

Dnes ráno sa zdalo, že Rusko konečne otvorí plynové kohútiky naplno a plynová kríza zostane už len v spomienkach. Prešlo niekoľko hodín a vynoril sa nový problém. Rusko zastavilo dodávky a obviňuje Ukrajinu z podpisu zmluvy s USA. O akú zmluvu ide ale neupresnili...
Potvrdil to aj minister hospodárstva Jahnátek, že o 10:45 Rusko opäť zastavilo dodávky. Slovensko teda aj naďalej funguje len na svojich rezervách. Nie je zatiaľ jasné dokedy tento stav potrvá, keďže vývoj tohto sporu je veľmi nevyspytateľný. Rusi jednoducho využívajú svoje postavenie a manipulujú s ľuďmi ako s figúrkami. Je to odplata za radar v ČR? Alebo politická vojna s Ukrajinou? V každom prípade si to najviac odnáša Slovensko a asi zrejme dosť veľa si ešte vytrpíme. Ako máme možnosť sledovať, Ukrajina aj Rusko hrajú túto hru svojsky, nakoľko do niektorých riadiacich centier nepustili pozorovateľov tak ako bolo v dohode. Táto ich zábavka o ťažké peniaze ale neprospieva dôverihodnosti ani jednej z týchto krajín, skôr uberá na serióznosti Ruska a Ukrajina si tiež nevylepší takto svoju povesť.
Po tomto všetkom si myslím, že týmto sporom nepohne ani EÚ. Jej snahy vyšli na zmar, nepomohli ani včerajšie rokovania v Bruseli ani vyjednávačská misia Mirka Topolánka.
Podľa môjho názoru by bolo teraz na mieste, aby Slovensko spustilo len nedávno odstavený blok Jaslovských Bohuníc. Je to menšie zlo, ako keby mali obyvatelia tejto krajiny byť bez elektrickej energie. Včerajší požiar v elektrárni Nováky by mal byť pre nás varovným prstom, pretože sme boli na pokraji zrútenia celej siete. Dôležité je zachovať národné záujmy pred hrdosťou a strachom z EÚ.

Novinky | stály odkaz

Komentáre

  1. na plynový problémik má copyright Kondolíza s Bušom.
    Oni to celé podmienili. EU nemá argumenty na vyjednávanie a Rassijani to dobre majú spočítané...
    Nezostáva nám nič iné len kupovať z náhradných zdrojov a rýchlo začať stavať inú prípojku...
    publikované: 13.01.2009 14:37:42 | autor: bookzin (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Školy neodstavia, tak ja to riešiť nemám dôvod...
    :-))
    publikované: 13.01.2009 14:50:15 | autor: Ketrin (e-mail, web, autorizovaný)
  3. veru, so zastavenými
    plynami bývajú problémy....
    publikované: 13.01.2009 15:17:10 | autor: matahari (e-mail, web, autorizovaný)
  4. no jasné, za všetko sú na vine USA
    svätá Ty (s)prostota!!!

    Inak pre úplnosť: plyn do Európy prúdi cez plynovod Jamal, len nie cez Ukrainu. No a Česká republika nemá vážny problém, takže s radarom sa to dá sotva spájať. My sme boli oficiálne proti radaru a máme vážny problém.

    To, že USA čakajú na novú administratívu využili Rusi na riešenie svojho problému s Ukrainou. Nemá kto reálne "zatlačiť" pretože USA sú jediná reálna sila, EU nemá skoro žiaden mocenský nástroj.
    publikované: 13.01.2009 15:19:28 | autor: daimonion (e-mail, web, autorizovaný)
  5. Veď nikto ti Tvoj (s)prostý názor ani neberie:)
    je fajn, že máš odlišný názor, veď o tom je diskusia k veci
    publikované: 13.01.2009 15:26:02 | autor: O-ny-x (e-mail, web, autorizovaný)
  6. o-ny-x a veď to nepatrilo tebe :)
    mne sa zdá, že iní sú tu fanatickí antiamerikanisti.
    publikované: 13.01.2009 15:42:46 | autor: daimonion (e-mail, web, autorizovaný)
  7. :) diskusia chlape, diskusia
    o tom je to tu, vsetci so mozu tu napisat nazor bez osocenia ci su antiamerickí, proruskí, alebo proficovskí
    publikované: 13.01.2009 15:45:16 | autor: O-ny-x (e-mail, web, autorizovaný)
  8. O-ny-x, ako by ťa ruská mater mala...:)))
    "Dôležité je zachovať národné záujmy pred hrdosťou a strachom z EÚ." a pripojiť Bohunice, však? Tak po rusky a ukrajinsky, bez ohľadu na akékoľvek dohody a zmluvy. Nuž, stepná kultúra je ti veľmi blízka.
    Aj ja som za pripojenie Bohuníc, ale až po vysvetlení a dohode s EU, pretože máme dohodu o ich odpojení a dokonca nám zato zaplatili. Európska kultúra si váži dohody a zmluvy. Je to jeden z jej základov. EU sa nemusíme báť, to nie je mafia a KGB ako od nás na východ. Vtedy budeme hrdí, keď budeme zmluvy dodržiavať a budeme dosť chytrí a obratní pri vysvetľovaní našich potrieb. V EU nie sú hlupáci, ktorí by tomu nerozumeli.
    publikované: 13.01.2009 17:57:14 | autor: Jan (e-mail, web, autorizovaný)
  9. Janko môj, neviem kto mal teba, ale asi si trošku mimo
    máš síce pravdu, EÚ nie je KGB, to je už iná spoločnosť srandistov, sám si vyvraciaš svoje vety. Naše potreby musíme naplniť aj za cenu porušenia zmluvy. Potom by si mi nemohol tu oponovať, keby nastal blackout:). Asi ťa odchovali na tom, že čo je vlastenecké je komunistické, mám z teba taký pocit, slzička v oku sa mi ligoce keď si pomyslím aká kultúra je blízka tebe? Žeby hamburgerová? Dúfam, že to pochopíš. No a ešte jedna vec, EÚ bude počúvať Rakušákov, ktorí sa idú zbesnieť z toho, že si ideme pomôcť Bohunicami. I keď Baroso vyzýval na solidaritu, nejak som ju nepocítil, keď Jahnátek včera kvropotne presviedčal Brusel, že to vážne potrebujeme. A ak si myslíš, že chlapcov z Bruselu presvedčíš ty, prosím, sadaj na čarovný koberec a leť smer Brusel:)
    publikované: 13.01.2009 18:14:13 | autor: O-ny-x (e-mail, web, autorizovaný)
  10. ...:)))
    Raz pán Jahnátek v televízii ukázal ako vie po anglicky a nenapodobňoval deti z materskej školy, čo som si najskôr o ňom myslel, keď som tú jeho angličtinu počul...:)) Na zasadnutí ministrov môže využiť tlmočnícke služby, takže mu rozumejú čo hovorí. Ale aj to je jeho vizitka...
    V tom je práve ten problém, že EU bude skôr počúvať Rakúsko ako nás. Lebo ny vypneme hruď, mne nič, tebe nič a vyhlásime že ideme zapnúť Bohunice. Samozrejme to Rakúsky ekoteroristi využijú. Keby sme mali trochu rozumu, najskôr všetko dohodneme s celou EU a potom rakúskych ekoteroristov postavíme pred hotovú vec. Ale to je asi pre niekoho príliš zložité. Asi pre tých, aby som parafrázoval tvoj názor, ktorí si myslia, že všetko komunistické je vlastenecké.
    publikované: 13.01.2009 18:37:47 | autor: Jan (e-mail, web, autorizovaný)
  11. k tvojmu článku len toľko
    škoda, že dnes sa nemôžeme smiať (ale plakať) nad tým, že ten plyn netečie,...a vidí sa mi, že je to práve kvôli tomu, že na Slovensko málo prenikli "ekoteroristické" myšlienky,...zvykli sme si na fajčenie Mallboriek, nie sú tak dajme si Marsky,...hlavne buďme závislí...peknú noc O_ô
    publikované: 14.01.2009 00:05:47 | autor: Derechura (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014