Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Malý návrh v oblasti informatizácie Slovenska

Podporujme informatizáciu ale nie existenciu STV a SRo aj so všetkým balastom za každú cenu.

    Podľa návrhu novely zákona č. 212/1995 Z. z. o koncesionárskych poplatkoch a o zmene zákona č. 468/1991 Zb. o prevádzkovaní rozhlasového a televízneho vysielania v znení neskorších predpisov, ktorý vypracovala Slovenská televízia a Slovenský rozhlas by sa mali  poplatky platiť na základe predpokladu, že každá domácnosť a každý podnik so zavedením elektrickým prúdom má televízny a rozhlasový prijímač.

    Zároveň sa hovorí o podpore informatizácie Slovenska, finančnej podpore na pripojenie k sieti internet alebo  kúpu počítača. Zodpovední by sa mohli  konečne naozaj zaoberať vážnymi otázkami  otázok:

1. Prečo existujú STV a SRo ako samostatné inštitúcie a je opodstatnené tento stav naďalej udržiavať?

2. Využíva sa v činnosti verejnoprávnych mediálnych inštitúcií dostatočne sieť internet?

    Existenciou STV a SRo sa znásobujú  problémy fungovania každej z nich. Každá z nich má vlastné vedenie, vlastných spravodajcov vo svete, vlastné informačné zdroje a vlastnú formu prezentácie na internete. Vlastnú ale neviem či dostatočne napĺňajúcu potrebu informácií zo Slovenska a o Slovensku v rámci už existujúcich možností? Čo keby sa STV a SRo zlúčili do jednej organizácie, ktorá by dostala za povinnosť aj mediálne aktivity na internete a vykonávala ich nie ako pasívny doplnok svojej starej činnosti ale ako samostatnú úlohu aktívne zasahovať do tohto nového prostredia a spoluformovať ho. Internetové vysielanie rozhlasových a televíznych programov by mohlo byť súčasťou týchto aktivít. Mám na mysli nie len programy súčasných STV a SRo ale aj výber najlepších programov regionálnych médií. K tomu by sa mohlo pridať mapovanie a propagovanie zaujímavých samostatných slovenských stránok obcí, regiónov, kultúrnych inštitúcií, podnikov a pod.

    Informatizácia zahŕňajúca rozhlasové a televízne vysielanie, rozhlasové a televízne vysielanie cez interent a samostatné internetové mediálne aktivity by následne mohla byť predmetom štátnej podpory. Dajme tomu, že by sme ďalej platili koncesionárske poplatky ("aby sme sa vyhli sankciám" ako hovorí klasik) ale mohli by sme si vybrať či ich investujeme do možnosti sledovať televízny či rozhlasový prijímač alebo do pripojenia na internet s oveľa širšími možnosťami.

    Som teda za podporu informatizácie zo strany štátu aj zo strany divákov, poslucháčov a čitateľov ale nie za podporu STV a SRo za každú cenu.


Informatizácia Slovenska | stály odkaz

Komentáre

  1. joke?
    "...na základe predpokladu, že každá domácnosť a každý podnik so zavedením elektrickým prúdom má televízny a rozhlasový prijímač..."

    ako podnikatel si ani jedno ani druhe do nakladov dat nemozem, takze ich nemam a teda koncesionarske poplatky nemam dovod platit...

    nech zmenia to, ze si ich do nakladov mozem dat, mozno si ich kupim a mozno platit budem, ale za sucasneho stavu je to hovadina
    publikované: 30.01.2006 13:47:05 | autor: dmiba (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014