Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Raz príde deň súdu...

Skôr než sa pustím do písania tohto článku by som chcela zdôrazniť,že mojim zámerom nie je opekňovať, alebo dokonca ospravedlňovať,ale iba vyjadriť svoj názor.

Všetko sa začalo vtedy,keď sa naša hodina histórie dostala na tému 2.svetovej vojny.Ja,ako historický fanatik,som napäto počúvala (monológ) nášho učiteľa,rušený nesúhlasnými výkrikmi nezáujmu zo strany kolegov.Hodina sa skončila a ja som ešte chvíľu nehybne sedela nad učebnicou a pozorne študovala čo sa tam o tejto téme píše.Moja prísediaca,ktorá sa tvári ako by ju história veľmi zaujímala a pritom sa snaží iba vyjadrovať svoj intelekt (na posmech všetkých),sa ma spýtala,či ma fakty ohľadom 2.svetovej tak zaujímajú.A tým sa medzi nami rozprúdila živá diskusia...
Dnes to všetko nabralo na obrátkach,keď sme sa presunuli k židovskej otázke.So spolusediacou a ešte jednou zo spolužiačok sme vyjadrovali naše názory.Oni dve dospeli k tomu,že Hitler musel byť blázon a psychopat,keď sa mohol všetkému tak nečinne prizerať.Už som to dlhšie nemohla vydržať,tak som sa ozvala (nasleduje moja pasáž):

Nikto presne nevie a ani nikdy vedieť nebude,čo bolo príčinou všetkých historických udalostí,nielen 2.svetovej vojny.To čo sa stalo alebo nestalo vedia iba tí,ktorí sa toho priamo zúčastnili.Hitler bol možno tiež iba bábkou v rukách niekoho omnoho silnejšieho,kto chcel zostať v úzadí.Možno nebol hlavným agresorom a tyranom,ale tiež iba jednou z obetí.Možno nesúhlasil s masovým vyvražďovaním,no okolnosti mu nedovolili protestovať.Nikto presne nevie,odkiaľ mohla pochádzať jeho nenávisť voči Židom a dôvod ich likvidácie,keď sa objavujú správy o tom,že dokonca jeho predkovia boli Židmi.
Nie je najlepším riešením rozprávať o tejto téme takému človeku,akým som ja.Nechcem povedať,že by som súhlasila so všetkým,čo Hitler vykonal,ale jedno viem isto: jeho vystupovanie,spôsob reči a charizma,akou si vedel podmaniť davy ma vždy fascinovala.
Môžte si o mne myslieť,že som chorá,ale ja sa nebojím prezentovať svoj názor aj verejne.Ako som napísala v úvode,nebolo mojim cieľom ospravedlňovať zverstvá 2.svetovej.No navždy mi zostane v pamäti jeden výrok na fuhrerovu adresu:
Keď vidíš nášho vodcu, je to ako krásny sen. Zabúdaš na všetko, cítíš sa tak, ako by sa ti zjavil Boh.

Názory | stály odkaz

Komentáre

  1. MOJ NAZOR
    myslim,ze je to dobry clanok,velmi ma zaujima KM
    publikované: 04.04.2007 16:16:21 | autor: Iwana (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014