Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Zbytočný výkrok do tmy?

Pravdepodobne týmto nič nedosiahnem, ale aspoň sa možno pár ľudí zamyslí nad mojimi slovami. Budem veľmi rada...
 

Ľudia sa odjakživa snažili podrobiť si kone. Spraviť z tohto slobodného, silného a ušľachtilého zvieraťa svojich pomocníkov. Nie všetko zmýšľanie však bolo ušľachtilé a z koní sa stali otroci. Nikto presne nepovie, kedy, ale prišla doba, kedy sme odhalili krásu konskej duše a už sme nechceli mať iba pomocníka, ale aj verného priateľa. Začala sa éra prirodzeného jazdenia, zaklínačov koní a horsemanshipu. Stali sa z nás nerozluční priatelia, začali sme si odovzdávať kilá lásky. Bohužiaľ toto funguje iba medzi dvoma odlišnými živočíšnymi druhmi. Človek sa k človeku nedokáže správať s takouto láskou, úctou a pokorou. Preto sme mnohí začali nový rok zháňaním sena, pretože zásoby na zimu zhoreli do tla. Osobný konflikt, alebo nesympatia sa zmenili na túžbu pomstiť sa a tak kone zostávajú odkázané na schopnosť majiteľov zohnať v januári kvalitné seno. Iný zasa celý Silvester a všetky pekné chvíle nestrávili so svojimi miláčikmi, sedeli za internetom a na v inzerátoch sa snažili nájsť svoje ukradnuté sedlá a jazdecké pomôcky. V smutnejších prípadoch tréneri vysvetľovali deťom, že nemôžu ísť na sľúbenú silvestrovskú jazdu, pretože akosi nemajú na čom. Časy divokého západu si pripomíname len z filmov, ale niektorí sa pravdepodobne rozhodli prežiť ich znova. Nie je nič horšie, ako zobudiť sa a zistiť, že výbehy sú prázdne, že v stajni je jeden voľný box a že zámok na bráne sa akosi „rozpadol“. Niektoré kone sa nájdu, iné nie. Niektoré sa šťastne vrátia domov, iné nie. Človek je tvor závistlivý a pomstychtivý. To naše kone nedokážu. Preto dúfam, že tento rok sa dozvieme oveľa menej podobne nepríjemných správ. Ešte sa máme ešte sa máme čo učiť od našich štvornohých miláčikov.


Kone | stály odkaz

Komentáre

  1. Lubim ta (ako kona)
    Celkom trefna metafora s tymi konmi, pekne si to vystihla, veru, este sa mame od nich co ucit: ako sluzit cloveku ktory ho (mozno ani ne)lubi (hoci na nom jazdi a drzi ho na uzde)... -: posluchat sa musime navzajom, (myslim tym my ludia).
    publikované: 13.01.2010 09:02:56 | autor: robentin (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014