Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

S tanistrou po Spiši- Levočská vzbura

...Pri vzburách došlo nielen k fyzickému napádaniu, ale použili sa aj strelné zbrane, a to zo strany bezpečnostných orgánov i účastníkov vzbúr. Desiatky osôb utrpeli zranenia, boli aj obete na životoch. .. aj obrázky

Cez krásne, starobylé, historicky  kráľovské,  slobodné mesto Levoču  prechádzam autom pomerne dosť často.  Bol som tam už aj ako turista, ale až teraz, pred  týždňom,  som si spolu s manželkou urobil  výlet do tohto mesta. A ostali sme milo prekvapení. Mesto Levoča, teda  aspoň jeho centrálna  historická časť je veľmi pekná.  O tom nebudem písať, hoci by bolo o čom.  Chcem písať len  o tzv. Levočskej vzbure, o ktorej som sa dozvedel  až teraz,  vďaka tabuli, ktorá je umiestnená  v severnej predsieni  vchodu do kostola svätého Jakuba. Na tabuli je 52 mien  veriacich ľudí z Levoče, ktorí  boli 25.júna 1949, vtedajšou komunistickou mocou odsúdení do väzenia. 


Bol som zvedavý o čo pri Levočskej vzbure išlo,  a tak som sa zo stránky  http://www.kvhbeskydy.sk/wp-content/uploads/brozura_vzbura.pdf  dozvedel viac o udalostiach, kedy mala vzniknúť vlastenecká, štátna cirkev na čele s tzv. vlasteneckými kňazmi, ktorí budú ochotní spolupracovať s komunistami. Tento plán dostal názov Katolícka akcia. Činnosť tzv. Katolíckej akcie však narazila na tvrdý odpor biskupov a Vatikánu. Na tajnej konferencii v Prahe 15. júna 1949 bol vydaný pastiersky list pod názvom Hlas biskupov a ordinárov veriacim v hodine veľkej skúšky. List sa mal čítať na sviatok Božieho Tela v nedeľu 19. júna 1949. Štát sa však o liste dozvedel a dal ho skonfiškovať tesne pred jeho čítaním. Mnohí kňazi však čítali jeho kópie s vedomím, že sa vystavujú nebezpečenstvu trestného stíhania, o čom informovali aj veriacich. 20. júna 1949 Vatikán oficiálne zakázal tzv. Katolícku akciu a exkomunikoval všetkých, ktorí by sa v nej angažovali.

Zabavovanie pastierskych listov orgánmi Bezpečnosti v ranných hodinách 19. júna 1949 odštartovalo vlnu nepokojov, ku ktorým došlo na Slovensku koncom júna a začiatkom júla 1949. Šlo najmä o vzbury v Levoči, Čadci, Veľkých Úľanoch, Dlhom nad Cirochou, Brusne a Hornej Krupej, kde sa na vzburách zúčastnili stovky, ba niekedy až tisíce ľudí. Najväčšou bola vzbura v Levoči. Pri vzburách došlo nielen k fyzickému napádaniu, ale použili sa aj strelné zbrane, a to zo strany bezpečnostných orgánov i účastníkov vzbúr. Desiatky osôb utrpeli zranenia, boli aj obete na životoch. Podľa správy Povereníctva spravodlivosti z 1. decembra 1949 sa na týchto protestných akciách zúčastnilo na celom Slovensku asi 25 000 osôb. Trestné oznámenia boli podané proti 1 136 osobám, z nich bolo odsúdených 467 v úhrnnej výmere trestov 546 rokov, 6 mesiacov a 27 dní. Oslobodených bolo 289 osôb, mnohí ďalší dostali podmienečné tresty. „Vzbury“ v období tzv. Katolíckej akcie boli najmasovejším prejavom odporu obyvateľstva proti komunistickému režimu do roku 1989

A takto vyzerá súčasná Levoča


Viac obrázkov si môžete pozrieť aj na http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Levo%C4%8Da

Prajem príjemný deň. doko

 


Religiozita | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014