Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Dopisovanie do zmluvy

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, či sa dá do kúpnej zmluvy (ide o nehnuteľnosť) doplniť, prípadne dopísať ručne perom nejaký článok, resp. jedna veta týkajúca sa vysporiadania pozemku (jedná sa o panelák v podielovom spoluvlastníctve obyvateľov bytov, no pozemok pod panelákom stále patrí mestu). Ďakujem.

Vážený pán G.,

Zákon 40/1964 S.b. - občiansky zákonník v štvrtej časti § 34-51 rieši problematiku právnych úkonov.
Právny úkon je prejav vôle s ktorým právo spája určité následky. Tým sa odlišuje od bežného konania
Musí byť urobený vo forme, ktorú vyžaduje zákon - buď písomne, alebo ústne.
Zmluvy o nehnuteľnostiach sa uzatvárajú zásadne písomne. Právny úkon sa musí urobiť slobodne a vážne, určite a zrozumiteľne; inak je neplatný. Účastníci sú povinní dbať, aby sa pri úprave zmluvných vzťahov odstránilo všetko, čo by mohlo viesť k vzniku rozporov.
Vzhľadom na vyššie uvedené v zákone je napísané , iba písomná forma, či už to bude strojom, rokou na PC je z hľadiska zákona jedno. Čiste teoreticky by to možné bolo, ale neodporúčam to. Mohlo by to viesť k tomu, že
kataster , ktorý vkladom zapíše zmenu vlastníckych práv by mohol robiť problémy, pretože on skúma zmluvy na základe ktorých zapisuje práva do katastra. Okrem toho s tým nemusí strana súhlasiť a mohlo by to značne
zneprehľadniť zmluvu. Tým by vznikli tie rozpory, ktorých sa majú účastníci vyvarovať. Vysporiadanie BSM nie je tak triviálna záležitosť, aby sa to riešilo dopisovaním do zmluvy.

Gabriel


Pravna pomoc | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014