Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Keď Slovák , tak po anglicky.

      Už  mi to vŕta v  hlave   hodnú chvíľu,  už  mám z toho v  hlave  aj  poriadnu  dieru a  začína  mi do tej  mojej  gebuľky  fúkať   silný  vietor.  Tak, aby mi neodvialo  moje dumy,  napíšem, čo  je to za vrtáka.

 Pochodili sme s  rodinkou svet.  Malý, európsky, lebo more  je  pre mňa  dobre  iba  na člapkanie, nie  na dlhé plavby.   Takže neviem ako za morom,ale  pred  morom je  krásna  Európa a  tam sme brouzdali   pred  pár  rokmi po výletoch, ako ja  v dnešnej  dobe  brouzdam po internete.  Po tých  pár  rokoch sa  vrátime na  rodnú  hrudu a   čuduj sa  svete. Žeby  sme sa vrátili do Ameriky,  či do Anglie??  Kade  chodím, všade   čítam iba  po  anglicky. 

 Bože,  až som sa na  pár  mesiacov  "ľekla"...reku z  tej cudziny  a jediného  dohovoriaceho  jazyka sa  Ti  dievča  moje oči  spochábili.   Čo  si reku  cudzineckou  slepotou   postihnutá?  Kade  hľadíš  , len  anglické  názvy  vidíš...

 Idem  do  obchodu, tak tam Schoping. Idem  do  reštiky,  tak  tam Restaurant. Idem   do  krčmy,  moje   oči  vidia  iba  samý  Pub sem,  Pub tam... Jáj,  takže to miesto pre  pubišky  a pubišov.  Idem  znovu  slovenské papiere vybavovať na miestne   úrady, aby sme  za pravých  slovákov  boli, hop, ale  otváram  dvere na  nejakom  Office.   Pani dotyčná má posiela  od  "oficcu k officu" a  ja  márne  hľadám pani  vedúcu , lebo na dverách   píšu  Manager. Však  povedali  "pani vedúca", ja nechcem  pána  "managera". Nakoniec  som našla  pani  "manager-ku",  ktorá ma poslala  prekopírovať doklady.  Zase  snorím, hľadám ako  slovensky kopov, ukážu  mi dvere s  nápisom  " Copy office".   Hľadám  kaderníčku a  pošlú ma  do  Hair salon.  Až sa  bojím o svoje  vlasy. Doma, beriem  časopis do rúk,   samý image, samý cool, samé IN,  sliepňam, vidím girl,  boy, house, ....atd,atd,atd,atd.  Stojím ,  chodím, hľadím, oči vyočievam... Slovensko moje rodné, slovensky  hovoriace, píšúce, vážiac  si rodného  jazyka  hľadám, hľadám....  

Dobre reku. Tam  pred  morom , si v  cudzine moja,   nauč sa  čítať  "po ich".  Nikde, ani  v  Belgicku, ani v Holandsku, ani v  Nemecku,  ani vo  Francúzsku, ani v  Anglicku,  ( normálne ma berte, že sa  chválim, čo sme obehali:)))),  nikde,   nikde  som nenašla  miesto s  názvom  "Krčma Jozef" ,  "  Reštaurácia  u  námorníka"  alebo nedajbože  " Kancelária  vedúceho  úradu".  Čo  tam po  nejakých zárobkuchtivých Slovákoch!  Darmo by ste  hľadali  "Počítače" , alebo "Parkovisko".   Všade  po  Európe   hovoria  a píšu  "ako im zobák narástol".  Čiže  po svojom.  Samí  domáci  nám to  po nejakom čase objasnili.  Ak  chceš s  vlkmi  žiť,  musíš  s nimi  vyť"  Po ich. A je  im   jedno,  či  ako  turista,alebo  trvalo, alebo  zárobkovo-netrvalo..

 A  my  Slováci  máme aký to  zobák?  Asi  sa pred  tými pár (cháp dve)  desiatkami rokov  začali  u nás  dobrovoľné  mutácie  Slovákom.   Telo Slováka   sú  originál  slovenské, ale  rozum  doletel  spoza  mora.  Či  aký  bocian   nám  tie  zobáky  prenecháva ?:)))  Japonsko  zaplavila  prednedávnom voda  ... ale  nás  zaplavila  (ne)viditeľná  pohroma  anglo-amerického opičenia a  vyzerá to tak, že na  staré  kolená  sa  budem musieť   naučiť  viac  po anglicky,  ako mi to stačilo v  cudzine,  aby mi moje  vnúčatá   čo to v  budúcnosti  porozumeli. 

Nuž  jediné , v  čom sme  originální,  z  mnou pochodenej Európy je to,  že   aspoň nadávame  pravo slovensky. To  čítavam  po stĺpoch, po  mostoch,  po stenách, počujem  medzi našou  mlaďou,  a  iba  toto  mi pripomína dennodenú  istotu, že som na Slovensku. Ďakujem.

 Pardón,   ešte  som zabudla  na  "BBoardy"!!!!.. Tam sme  slováci  ako repa, (nevie ako sa  repa  povie   po  anglicky:),  ale rýdzo   slovenské je ešte  SĽUBOVANIE   aj nemožného na  týchto veľkoplagátoch.  V tom ( aj v BB, aj v  sľubovaní)  sme  svetoví, to my  verte.   Tak ako som  rodená a pravá Slovenka,  čo  spomína  na  výlety  po  malej  Európe.

 Prajem  Vám príjemný   slnečný deň. (pre  tých  s iným "zobákom"  Have nice  day)

(..  ak som sa v  tej  cudzej  reči  niekde   pomýlila,  prepáčte, som len obyčajná  Slovenka.)

 

 

 


pohľad na svet | stály odkaz

Komentáre

  1. veru viki,
    slovencina mutuje do niecoho velmi podivneho,aj slovenski moderatori ju podivne mrsia,viz talavizia markaza,to uz mi pride lepsia ta anglictina...
    publikované: 23.03.2011 10:35:58 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  2. heheheh a hihihi
    zasmiala som sa čisto slovensky.... vieš, na druhej strane to čudovanie nám prináša osoh, lebo ako tak tie okále vyvaľijeme na tie výrazy, tak máme pekné veľké očká a to dobre vyzerá...:-)
    ...jo a skúšala si už surfovať na www.profesia.sk? Zadaj bratislavský kraj a nebudeš sa stačiť čudovať.....
    publikované: 23.03.2011 11:00:23 | autor: matahari (e-mail, web, autorizovaný)
  3. bonnie
    vidíš, na Tv som zabudla... ale to je rozprávanie samo o sebe.. občas aj na smiech:)
    publikované: 23.03.2011 11:35:18 | autor: vikina (e-mail, web, autorizovaný)
  4. mataharka
    profesiu mi ani nespomínaj, lebo to je nad moje sily ohľaduplnosti a neverím vlastným veľkým očkám ( vygúleným), čoho sme my už len schopní... toť som o tom minule čítala srdcohriacu kritiku... myslíš, že to s nami pohne?... ani sto koní:) začíname byť najhrdejší národ... ale na opičenie:))
    publikované: 23.03.2011 11:39:57 | autor: vikina (e-mail, web, autorizovaný)
  5. Viki
    to ti je taký kolobeh, z opíc sme vzišli, opičíme sa a ked rupne pár atómiek, tak zase skončíme na stromoch..ak dáke budú....
    publikované: 23.03.2011 12:04:46 | autor: matahari (e-mail, web, autorizovaný)
  6. mataharka
    výborne si to vymyslela... ja si skôr myslím, že sa navrátime k červíkom.. do zeme, ako vravieva pán farár.. aj odtiaľ sme vzišli:)))
    publikované: 23.03.2011 12:52:51 | autor: vikina (e-mail, web, autorizovaný)
  7. a to né!
    červíky nemusíme... to ten popol je sympatickejší...
    No, kukni, kam sme sa témou dostali! Čo tak niečo optimistickejšie? Napríklad budeme na Slovensku súložiť alebo ako sa to po americky...?
    publikované: 23.03.2011 12:59:23 | autor: matahari (e-mail, web, autorizovaný)
  8. tak to
    mi je ešte ťažšia dilema, ako tie nápisy... to prenecháme prírode:) ale verím že v tom sme si bez dlhých rečí veľmo podobní:))))))))))
    publikované: 23.03.2011 13:01:09 | autor: vikina (e-mail, web, autorizovaný)
  9. vikina-taký pohľad z boku
    je veru poučný...
    -ja neviem po anglicky,ale už ju používam slengovo...
    -ani si to neuvedomujeme,ako sa opičíme...:-)))
    publikované: 23.03.2011 14:34:11 | autor: vyfack-naiv (e-mail, web, autorizovaný)
  10. Viki,
    Dobre si to zhrnula. zabudli že bola "bitka" o dvojjazyčné názvoslovie. Lenže oni si myslia, že to len južní susedia musia po slovensky všetko písať, nie malí veľkopovnikatelia, alebo žeby veľkí malopodnikatelia?
    Zober si napr. iba taký názov PORT.SK . Prečo by to nemohlo byť napr brána , prístav. Výstižnejšie vráta. Veď my sme suchozemská krajina a taký riaden prístav máme len v Bratislave.
    publikované: 23.03.2011 16:07:46 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. vyfack-naiv
    tiež mi niečo ujde...po anglicky, ale názvy, pomenovania... si ponechám slovenské, aby ma všetci našli keď potrebujú..:)
    publikované: 23.03.2011 19:35:23 | autor: vikina (e-mail, web, autorizovaný)
  12. Vasilisa
    veru máš pravdu... prečo?? neviem ani na ostatné odpoveď... akoby tá naša slovenčina, tu na slovensku bola veľkou neznámou, alebo hanbou?? ale ak sa pije .. tak nikto nepovie slivovici že drink... furt je to dobrá slovenská slivovica, aj pre južného, aj západného suseda:) tak žiadne zákony netreba:))
    publikované: 23.03.2011 19:38:39 | autor: vikina (e-mail, web, autorizovaný)
  13. .
    no čo už... :(
    Niekedy mám pocit, že už sa čoskoro prestanú ľudia v tomto prostredí rozprávať, pretože si prestanú rozumieť...
    publikované: 25.03.2011 22:43:26 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  14. rusalka
    ale iba niektorí... my to nebudeme, nie?:)) prajem pekný deň.
    publikované: 27.03.2011 13:30:18 | autor: vikina (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014