Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Draci a fénixovia

z dielne Tomáša Hvorkového
 Draci a fénixovia a ich výskyt v rôznych kultúrach
 
   Určite každý z vás počul o všelijakých mýtických zvieratách, hlavne z gréckej a slovanskej mytológie. Dnes vám budem rozprávať o dvoch takýchto zvieratách - o drakoch a fénixoch, a o tom, ako ich vnímajú rôzne kultúry.
   Draky sú jedny z najkontroverznejších zvierat v mytológii. Niektoré národy ich považovali za hrozné netvory a iné za ochrancov. Draci v slovanskej mytológii majú veľmi zmiešaný vzťah k ľuďom. Napríklad u bulharských drakov každé pohlavie reprezentuje iný vzťah - samica predstavuje vodu, kruté počasie a ničenie úrody zatiaľ čo samec oheň, ochraňuje úrodu a má ľudstvo rád. Tieto dve pohlavia medzi sebou neustále bojujú. V bulharských legendách sú draci trojhlavé okrídlené tvory s telom hada. V ostatných slovanských mytológiách, vrátane našej, sú draci príšery, ktoré vraždia ľudí, unášajú princezné a podobne. Títo draci majú väčšinou od troch do sedem hláv, občas aj viac, ale troj- a sedemhlavý draci sú najbežnejší.
V gréckej mytológii boli draci služobníkmi bohov, napríklad Ladon ochraňoval zlaté jablká v Hesperidskej záhrade, ale porazil a zabil ho Herakles.
V čínskych mýtoch sú draci symbolom dobra a spájajú sa s počasím ako nositeľom dažďa a vody. Na západe sa občas používa drak ako znak Číny ale toto použitie je v Číne zriedkavé. Historicky je drak symbolom čínskeho cisára a objavil sa aj na národných zástavách ale mnohí vnímajú draka ako agresívne a bojachtivé zviera takže v súčasnosti čínska vláda radšej používa pandu ako čínsky symbol.
A z čoho vlastne slovo drak vzniklo? V latinčine sa volá draco alebo draconis, ale niektorí jazykovedci si myslia, že pochádza zo staronórskeho slova draugr, čo znamená doslova „duch ktorý stráži kráľovský hrob“, aj keď nie je jasné, čo má spoločné pomstychtivý strážny duch a oheň chrliaci plaz. Ďalšou možnosťou je antické grécke slovo derkeshai, čo znamená vidieť, keďže draci mali údajne veľmi dobrý zrak. Zaujímavé je, že napriek tomu, že v súčasnosti si skoro vždy spájame drakov s ohňom, v legendách sa často spájali s vodou - strážili pramene, žili pri alebo dokonca aj pod vodou.
   Fénix je mýtický vták s červeným a zlatým perím. Keď sa blíži jeho smrť tak vzbĺkne a popola znova povstanie ako mláďa. Dokáže sa aj regenerovať ak je zranený, takže je skoro nesmrteľný a nezraniteľný. Je symbolom ohňa a božstva. Skorí kresťania ho používali ako symbol znovuzrodenia, nesmrteľnosti a posmrtného života. Údajne je spomenutý aj v Biblii, ale to nie je isté- v knihe Joba sa píše „potom som povedal, že zomriem v svojom hniezde a znásobím svoje dni ako hol...“ (Job 29:18). Ale sovo hebrejské slovo hol má viacero významov- piesok, takže bude žiť tak dlho koľko je zrniek piesku na púšti, palmový strom alebo fénix. Egypťania volali fénixa benu a bol pre nich uctievaným symbolom úzko spojeným s vychádzajúcim slnkom a bohom slnka Ra. Gréci si fénixa predstavovali ako vtáka podobného pávovi alebo orlovi. Fénix je ústrednou bytosťou v libanonskej starobylej aj modernej kultúry, keďže sú potomkovia Féničanov a považujú sa za deti fénixa. Hlavne Bejrút je často zobrazovaný ako fénix, lebo bol zničený a znovu obnovený už sedem krát. V Číne fénixa volajú fenghuang a je to druhé najrešpektovanejšie legendárne zviera, hneď po drakovi. Často symbolizuje čínsku cisárovnú. Je aj symbolom láskavosti a cnosti. Čínsky fénix sa niekedy volá aj Ho-Oh (z japonského Hö-ö). Fénixa nájdeme aj na Filipínach - tu ho, alebo presnejšie ju, volajú Adarna. Filipínčania veria, že jej piesne dokážu človeka uspať alebo aj vyliečiť hocijakú chorobu.
   Myslím si, že draci a fénixovia sú krásne a zaujímavé tvory a dúfam, že vás moja prednáška zaujala a že si aj vy vyhľadáte ďalšie informácie o týchto úžasných bytostiach. Ďakujem za pozornosť.

Len tak | stály odkaz

Komentáre

  1. zaujímavý názov
    uložim si článok,ked budem mat trochu viac času si ho prečítam:O)
    publikované: 29.12.2007 09:31:47 | autor: lee34 (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Očúvaj...
    som teraz momentálne na Slovensku. Nie Slovinsku. Slovensko je jako blíž k Paříži. Je to v Evropě. No ta se dost blbě hledá. Čína to je jiný kafe. Tam trefím na druhej pokus.
    Tuto ma Slováci naučili, že...potreboval by som parťáčku, dračicu poriadnu. Alebo aj kolegáča, pohladali by sme aj spolu.
    Tak popřemýšlej. A dej vědet, přes net. Je to fajnový, ty lidi to dobře vymysleli..

    publikované: 29.12.2007 10:38:55 | autor: miloslav1 (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. miloslav1 ;-))))))
    Však Ty si už máš aj tri dračice. Načo sa stále niekde ponúkaš ako
    zlacnený tovar z výpredaja?
    publikované: 29.12.2007 11:58:18 | autor: priateľka (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014