Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Odložený generál – kandidát na funkciu náčelníka generálneho štábu

...funkcia pridelenca obrany, je pre generála jeho kalibru, funkcia odpočinková. Obyčajne sa z takejto funkcie, doteraz vždy odchádzalo len do zálohy. ...

23.04.2014, schválila  návrh na vymenovanie do funkcie náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl Slovenskej republiky, 58 ročného generálmajora Ing. Milana Maxima. V odôvodnení predloženého návrhu sa uvádza: „Svoje veľmi dobré odborné znalosti a dlhoročné praktické skúsenosti vo výkone veliteľských funkcií dokonale uplatňoval vo funkciách veliteľa Síl výcviku a podpory a veliteľa Pozemných síl ozbrojených síl Slovenskej republiky. Podieľal sa na výstavbe a rozvoji ozbrojených síl Slovenskej republiky. K plneniu služobných úloh pristupuje zodpovedne. Pracuje koncepčne, je dôsledný a náročný pri plnení úloh, je vzorom pre podriadených. Z hľadiska jazykových zručností ovláda anglický (úroveň SLP 2) a francúzsky jazyk (SPL 2). Jeho práca zodpovedá požiadavkám na výkon funkcie, do ktorej je navrhovaný.“ Toľko oficiality.

pridelenca obrany. Čo je  pre generála jeho kalibru, funkcia  odpočinková.  Obyčajne sa z takejto funkcie,  doteraz vždy odchádzalo len do zálohy. Čiže, zasa neviem kto, ale niekto vytvoril precedens, lebo  z funkcie pridelenca obrany naspäť vrátil do významnej generálskej funkcie odloženého generála.

„Armáda trpí, keďže veľké modernizačné projekty sa zatiaľ ani nezačali. Stále používame starú techniku, doslova veterány a muzeálne kusy ako známa Praga V3S, hoci je to nezmar. Niektoré stroje sú o desiatky rokov staršie ako vojaci, čo s nimi pracujú. Aj preto som vydal rozkaz, aby sa presúvali na cvičenia iba v noci a nebrzdili premávku.“ .... „Vzhľadom na počet vojakov úplne dole, máme až príliš veliacich štruktúr. To je pravda.“... „Existuje plán, že sa tri veliteľstvá pozemných, vzdušných síl a síl výcviku spoja do jedného a odpadnú rôzne medzistupne. Škrtať ľudí dole v jednotách už nemá zmysel. Máme päť mechanizovaných práporov, čo je kostra armády. Menej ich nemôže byť.“

3. faktom je tiež skutočnosť, že  svoju vojenskú kariéru od prijatia za vojaka z povolania, až do leta roku 1990, kedy v Brne  ukončil postgraduálne štúdium vo Vojenskej akadémii,  vykonával len v  posádkach dislokovaných  v Čechách.

4. neodškriepiteľným  faktom je ale aj to,  že ešte žiadny slovenský náčelník generálneho štábu, na rozdiel od ich českých kolegov,  nebol počas svojej vojenskej kariéry vojaka z povolania, nasadený v žiadnej vojenskej misii v zahraničí.

Takže položme si otázku. Prečo má byť pán generál Maxim novým náčelníkom generálneho štábu práve teraz, keď ním pred 5 rokmi nemohol byť, hoci bol na takúto funkciu určite lepšie pripravený ako je teraz v roku 2014 ? Odpovede môžu byť rôzne.

1. odpoveď môže byť taká, že  našim politikom v súvislosti s dianím na Ukrajine, tak tečie do topánok, že  siahli po odloženom generálovi, ktorý je pravdepodobne jediný slúžiaci generál, s  neodškriepiteľnými skúsenosťami v riadení pozemných vojsk, a to preto lebo tieto vojská treba čo najskôr pripraviť tak, aby boli schopné ubrániť 100 km úsek hranice s Ukrajinou.

2.  že od roku 1993 žiadna slovenská vláda nespracovala plán prípravy ľudských zdrojov na špičkové manažérske funkcie v ozbrojených silách, a tak  to robí podľa toho, čo ju momentálne nápadne.

Tak či tak, pána generála čaká  veľmi ťažká úloha. A to  prebudiť ozbrojené sily z doterajších sladkých driemot. Ostáva nám len veriť, že sa mu to podarí skôr, než ho z funkcie zasa niekto odvolá! Príjemný deň praje doko.


Vojsko | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014