Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Je pitva človeka prospešná? 

Som lekárka. Pri výkone povolania musím neraz indikovať mŕtvemu človeku pitvu. Poznám mienku ľudí, ktorí tvrdia, že pitva je hrubým zneuctením mŕtveho; že je výsmechom ľudskej dôstojnosti. Úprimne povediac i ja zdieľam tento názor, no cítim sa byť bezmocná vzoprieť sa štátom určeným zdravotníckym normám. Môžete sa k tejto téme vyjadriť?



     Pitva je v spoločnosti akceptovaná preto, že umožňuje podrobne poznávať ľudské telo za účelom jeho liečenia či objektívneho určenia príčiny smrti. Veď predsa práve vďaka pitve bolo už možné pomôcť mnohým ľuďom prežiť rôzne úrazy, nemoci a pod. 



     Iste, to všetko je pravdivé. Položme si ale dôležitú principiálnu otázku: Bola pitva jediným možným spôsobom účinného poznávania ľudského organizmu? Alebo existoval ušľachtilejší spôsob, ktorý však ostal všeobecne nespoznaný, pretože človek začal dôverovať obmedzenému zmyslovému vnímaniu rozumu  viac než tomu, čo duchovne  a intuitívne cítil? 



      Odpoveď je možné predvídať. V okamihu, keď človek zabudol na zázračné schopnosti ducha a obmedzené zmyslové vnímanie rozumu povýšil nadovšetko, začal logicky považovať pitvu za jediný a najvyšší spôsob poznávania organizmu. Vo svojom druhu vnímania totiž inak ani konať nemohol. Veď nič iné nepoznal. 



      Ak by však spoznal a rozvíjal výnimočné schopnosti ducha mohlo sa všetko vyvíjať zásadne odlišným spôsobom. Telo by v jeho zákonitej funkcii nebolo poznávané a liečené inakšie, než zjemneným vnímaním prúdov telesných energií, ktorých vyváženie je rozhodujúce pre stav harmónie a zdravia. A nie len to, plným využitím rozvinutých duchovných schopností by človek dokonca dokázal intuitívne aj presne spoznať základnú anatomickú štruktúru tela bez „krvavého zásahu“.  



     Je tiež potrebné mať na zreteli ešte aj ďalšiu skutočnosť. Ak by sa ľudia v prvých etapách vývoja súčasnej civilizácie nenechali postupne ujarmiť obmedzeným zmyslovým vnímaním rozumu, zavládol by na Zemi dosiaľ nikým nepoznaný mier, pokoj a poriadok, vďaka ktorému by bol smrteľný úraz človeka, vyžadujúci si prípadný chirurgický zákrok, celkom vylúčený. Prípadné zdravotné ťažkosti by bolo možné liečiť prijateľnou formou znalým využitím darov prírody, samozrejme, v úzkej spolupráci s duchovnými a bytostnými pomocníkmi ľudí. Práve v tejto spolupráci by bol každý človek vždy včas varovaný pred prípadným zdravotným ohrozením a tým by sa mu celkom vyhol. Vlastne, aj dnes je každý takto varovaný, len si to vo svojej zaslepenosti neuvedomuje.  



     Vývoj ľudského bytia mohol teda napredovať aj celkom odlišným smerom, než je ten súčasný. Podľa toho by sa zákonite formoval aj všeobecný názor na medicínu a vývojové postupy, ktoré využíva. Možno preto považovať pitvu za skutočne opodstatnenú, ak sa na vývoj spoločnosti pozrieme z tohto pohľadu? Alebo je len prejavom úpadku ľudského ducha vo Stvorení? Úpadku, prejavujúceho sa úplnou neschopnosťou človeka poznávať realitu bytia tým najcennejším, čo bolo každému Stvoriteľom zverené – citom? 



     Všeobecne možno konštatovať, že „poznanie“ ako také je nesmierne významnou hodnotou v ľudskom živote. Túto hodnotu však možno nadobudnúť spôsobom dôstojným i nedôstojným a na to je potrebné prísne dbať, ak má nastať osobnostný vzostup ľudí. Veď aj na kúpu domu si možno zarobiť poctivou prácou, ale i krádežou. Niku predsa nenapadne tieto dva postupy považovať za morálne rovnocenné len preto, že dosahujú rovnaký cieľ. Ten prvý, je dokonca trestný. 



     Pitva je masaker ľudského tela. Je jedným z najväčších legálnych zneuctení ľudskej dôstojnosti. Kto pitvu niekedy videl, iste pozná váhu a pravdivosť týchto slov.  Preto môžem poradiť každému lekárovi, aby ak môže, pitvu nikdy neindikoval. Jej duchovné následky na dušu umierajúceho sú veľké.  

TL, priaznivec stránky : www.ao-institut.cz



Zdravie | stály odkaz

Komentáre

  1. niečo mi nesedí
    umierajúceho hádam nikde nepitvajú :-)
    ale mám otázku: napríklad aké duchovné následky na dušu má pitva telesnej schránky človeka ?
    publikované: 06.11.2008 18:21:22 | autor: Derechura (e-mail, web, autorizovaný)
  2. dost odveci
    ako prud energii vylieči tepnove krvacanie? alebo ako duchovno odhali masoveho vraha? Na pitve nic nezvycajne nie je. Stagnuje to len vdaka snivalkom a myslitelom ako ty...
    publikované: 06.11.2008 19:37:17 | autor: Merle (e-mail, web, autorizovaný)
  3. Mne je pitva dokonca sympatická
    pokiaľ ide o násilný prípad (nechcem zachádzať do extrému - vraždy...). Vtedy to pokladám za miestne. A ak by som sa v takej situácii nachádzala (mŕtva, resp. zabitá), určite by som to chcela. No ak by som zomrela bežným spôsobom (alebo na nejakú chorobu), keby som to vopred vedela, tak by som si (myslím) to neželala. NEbola by som zásadne proti, ale ...
    Ani nejako neriešim dôstojnosť/nedôstojnosť...
    Toľko môj názor.
    publikované: 06.11.2008 19:54:46 | autor: Ketrin (e-mail, web, autorizovaný)
  4. C k P
    Ked sa vlade nedvyha zaludok z takeho kanibalskeho zakona , tak sa necudujem ze ani tim co musia pitvat deti alebo mladeho cloveka.
    Pre niekoho je to praca ako kazda ina. Poznam jedneho , vypada normalne , ale inak neviem co sa v jeho dusi odohrava ak je este clovek !

    publikované: 06.11.2008 20:02:02 | autor: PETER (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. Lekarka?
    Ja asi spatne vidim :D Tieto riadky pisala lekarka? Tak pani doktorka, Vy ste asi ten najdomyslavejsi zastupca tohto cnostneho povolania akeho poznam, bez pardonu. Nepredpokladam, ze ste studovali anatomiu len z knih, bez toho aby ste za svoj zivot nedrzali v rukach co i len jedinu kost (a ak to tak je, odvazim sa povedat, ze ste anatomiu nepochopili, opat bez pardonu). A budem hadat - pitevnym cvicenim v ramci anatomie, ci neskor patologie ste presli vdaka okuzlujucemu usmevu medicky, co vsetko dokonale poznala z knih - alebo Vas azda osvietilo vyssie Stvorenie pred skuskou z anatomie a patologickej anatomie? A date mi nan kontakt? :)
    Keby medicina napredovala tym mystifikovanym sposobom, ktory ste predostreli, tak by sme boli medicinsky este pred pravekom - tam uz dokazali vyskrabat do hlavy dieru a vypustit epiduralny hematom, pripadne absces. Kolko ludi by uz davno nezilo, nebyt sekcnych nalezov na pitevnom stole. Ako moze vobec lekar pochybovat o opodstatnenosti pitvy? Aku odpoved date rodine, ked sa Vas spyta, preco? Preco nas milovany pribuzny z plneho zdravia vo veku 35 rokov nahle skonal, ked bol sam? Preco pani doktorka? Touto trapnou uvahou sa hrate so slovami, ktorych vyznam ste nepochopila za mlada a tak je uz zbytocne Vam ho opat vysvetlovat.
    Rada - vratte diplom :(
    "Bola pitva jediným možným spôsobom účinného poznávania ľudského organizmu? Alebo existoval ušľachtilejší spôsob, ktorý však ostal všeobecne nespoznaný, pretože človek začal dôverovať obmedzenému zmyslovému vnímaniu rozumu viac než tomu, čo duchovne a intuitívne cítil? " === tak na toto mi neda nespytat sa - vy pri pohlade na mrtvolu ucitite duchovne infarkt myokardu spoza stola? Ja nie. Toto nas na medicine naozaj nenaucili. Nuz ucinnost NMR je nesporna, ale tak drahe vysetrenie je rezervovane predsa len tym, co maju este stale nadej.
    P.S.: Pozdravte vyssie Stvorenie ;)
    publikované: 06.11.2008 22:01:58 | autor: flipper (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014