Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Spojovací materiál

Patria sem:
- skrutky -> používajú sa na pevné, ale ľahko rozoberateľné spojenie dvoch alebo viacerých častí z ľubovoľného materiálu. Skladajú sa z drieku a hlavy. Driek má po celej dĺžke alebo len na konci závit. Na hlave je výrez na uťahovanie skrutky skrutkovačom. Vrchná časť hlavy môže byť:
a, plochá
b, šošovkovitá až polguľato vypuklá
c, šesťhranná

- podložky -> sa používajú na podkladanie matíc a hláv skrutiek. Majú kruhový tvar. Používajú sa tam, kde dosadacia plocha matice alebo hlavy skrutky je drsná, neopracovaná, alebo je z mäkšieho materiálu. Treba ju použiť aj vtedy, keď skrutka prechádza cez oveľa väčší otvor než je jeho priemer. Treba ich použiť z toho istého materiálu ako je skrutka.

- pružné podložky -> sa vyrábajú z pružinovej ocele a sú kalené. Používajú sa tam, kde sú spojené časti vystavené otrasom (autá, bicykle).

- vejárovité podložky -> majú vnútorné alebo vonkajšie ozubenie. Používajú sa najmä pri výrobe elektrotechnických súčastí.

- závlačky -> sa používajú na zabezpečovanie matíc skrutiek pred uvoľnením.

- nity -> používajú sa na pevné nerozoberateľné spojenie dvoch alebo viacerých častí. Skladajú sa z hlavy a drieku. Hlava môže byť:
a, plochá
b, polguľová
c, šošovková

- duté nity -> sa skladajú z dvoch častí. Vrchnú časť tvorí polguľová hlavička zužujúca sa do rúrky. Spodná časť je lievikovitá. Používajú sa na spojenie nekovových materiálov ako je koža, guma, plasty, ...

- závrtky -> používajú sa výhradne na pripevňovanie kovových častí alebo častí z iného materiálu na drevo. Vyrábajú sa v rozličných priemeroch a dĺžkach so šesťhrannou hlavou, polguľovou alebo šošovkovou. Hotové výrobky sa leštia.

- skoby a skobky -> sú pomôcky na pridržiavanie. Majú rozličný tvar.

Tovaroznalectvo | stály odkaz

Komentáre

  1. shit
    tak dobre ceklom ale dajte vstky veci na TVZ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    publikované: 23.11.2006 10:04:04 | autor: wacica (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014