Všetky potraviny vyžadujú v prvom rade zdravotnú bezchybnosť obalového materiálu. Potraviny s vysokým alebo nízkym obsahom vody majú mať obal zhotovený z materiálu, ktorý zabraňuje ich vysychaniu, prípadne ich zvlhnutiu.
Pri potravinách, ktoré obsahujú tuk, vyžaduje sa od obalu nepriepustnosť pre kyslík a svetlo. Materiál obalov na tieto potraviny zároveň nesmie prepúšťať tuk.
Čerstvé ovocie a zeleninu treba baliť do takých obalov a použiť na ne také materiály, ktoré prepúšťajú určité množstvo vzduchu a vodnej pary.
Obaly musia byť vhodne konštruované a musia vykazovať istú pevnosť proti mechanickým vplyvom, napríklad pri preprave alebo uskladnení.
Podľa pôvodu, druhu a priebehu nepriaznivého pôsobenia na akosť skladovaného potravinárskeho tovaru sa rozlišujú vplyvy:
- mechanické -> prejavujú sa pri skladovaní a pri skladovej manipulácii, napríklad pri nakladaní a vykladaní tovaru (deformácia).
- fyzikálne -> pôsobia na potravinárske tovary pri skladovaní. Je to vplyv teploty, vlhkosti a svetelného žiarenia. Teplota je jedným z najzávažnejších vplyvov pôsobiacich na skladovanie potraviny. Pre skladovanie potravinárskeho tovaru je veľmi dôležitá i vlhkosť vzduchu. V moderných veľkoobchodných skladoch príslušnú teplotu a relatívnu vlhkosť vzduchu zabezpečuje klimatizačné zariadenie. Svetelné žiarenie sa skladá z viditeľnej zložky a z neviditeľných zložiek. Všetky pôsobia na potraviny nepriaznivo.
- chemické -> pôsobia pri skladovaní potravinárskeho tovaru na jeho akosť, sú dvojakého druhu:
a, chemické vplyvy spôsobené vlastnosťami výrobkov
b, chemické vplyvy prostredia (najmä vplyv a pôsobenie vzdušného kyslíka)
- biologické -> nepriaznivo pôsobiace na skladovaný potravinársky tovar, môžu byť:
a, vnútorné
b, vonkajšie
Veľké škody v skladoch spôsobujú živočíšni škodcovia. Môžu byť aj prenášačmi rozličných nebezpečných chorôb.
Komentáre