Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Zbavme sa citov

V poslednej dobe (odkedy mám priateľku) sa stretávam so zvláštnym správaním dospelých, hlavne niektorých učiteľov v škole. No nielen učiteľov. Dnes som sa o tom pochytil aj s mojou mamou. O čo vlastne ide?

Prejavy náklonnosti v škole. Ak sa majú dvaja ľudia radi, majú právo si to prejavovať. A s tým niektorí ľudia nesúhlasia. Stretol som sa s tým osobne. Často sú to len slová, ale keď na vás drbe nejaký učiteľ (som na gymnáziu, oslovenie "profesor" neuznávam, pretože im nepatrí, aj keď ho niekedy musím použiť) nie je to nič povzbudzujúce. A horšie je keď sa to ešte opakuje, prípadne sa vyhrážaju, že to budú ešte riešiť inou formou.

Bližší vzťah (láska, priateľstvo - v zmysle chodenia, randenia) medzi dvoma ľudmi pokladám za niečo prirodzené pre ľudí. Je to aj súčasť našej kultúry. Tak mi pride trošku divné, prečo to niektorým ľuďom vadí v školách, ale napríklad na ulici už nie. Akoby to do školy nepatrilo. A predsa v škole sa žiaci resp. študenti najviac stretajú so svojími rovesníkmi. A škola ich má naučiť životu a kultúre, nie len nejakým namemorovaným údajom.

Ale každá vec má dve strany... presne ako minca. Keď už píšem o prejavoch, tie môžu byť danému prostrediu primerané a neprimerané. Čiže niektoré prejavy sú pre školu neprimerané. S tým len súhlasim. A mne vadí keď neprimerane reagujú na primerané prejavy. Dosť bolo hry so slovičkami. Proste osobne mám z toho pocit akoby im vadilo, že iní ľudia sa majú radi navzájom. Ale to ich neopravňuje na to, aby z toho robili niečo zlé. Alebo sa im správanie žiakov naozaj zdá neprimerané. Tu môžu nastať dva prípady. Buď je to správanie naozaj neprimerané alebo nie je.

No nazlostilo ma to, že niektorým vadia celkom banálne veci, čím priamo (aj moja mamka) alebo nepriamo dávaju najavo, že toto do školy nepatrí. Tomuto správaniu nechápem, láka ma to zvaliť na "starú školu" alebo výchovu, ale to je vlastne jedno. Proste zabúdaju, že aj oni boli mladí, prechadzali týmto obdobím. Mne len príde tento ich súčasny postoj iracionálny.

Vyžeňme city a náklonnosť z naších škôl, a potom sa budeme pýtať kde sme spravili chybu, prečo sú tu ľudia bez citov...

Pohľady do života | stály odkaz

Komentáre

  1. *damage
    myslim, ze sa zasadne mylis. v prvom rade si nevies vazit, co mas. mas niekoho kto ti rozumie a komu rozumies ty a to by si si mal v prvom rade nekonecne cenit, chlapce... predstav si, ze by ste si rozumeli a nemohli byt spolu VOBEC... nikdy, aspon nie v dohladnej dobre... a to z AKEJKOLVEK priciny... dokazal by si ozelet aj vsetko spojene so skolou. vsetko by si vymenil za 5 minut toho, aby ste boli spolu, a za jeden jediny bozk... a tomu ver...
    tak vykasli sa na to a pozeraj sa na to z tej lepsej stranky. v podstate mas strasne stasie... viem o com hovorim. jaaaajj...
    publikované: 21.11.2005 22:19:00 | autor: zoll (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. 2 zoll
    snazim sa a vazim si co mam... mozno to z textu tak nevyznelo... proste toto je o tom, ze ostatnym akoby vadilo ze mam to co mam... a ze sa to prejavuje aj v skole...

    a mam straaaaaaasne stastie...
    publikované: 21.11.2005 22:30:53 | autor: DaMage (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. nie je nic krajsie
    ako najst tu spravnu spriaznenu dusu. V niecom suhlasim s Tebou, v niecom s "profesormi". Poznam tuto polemiku- gympel som ukoncila nedavno. Takze mi ver- nie si v tom sam:). Nikto nechce vyhanat city, len prehnane prejavy. A to, ze to obcas pride obmedzujuce je uplne normal. Niekedy to "ti vyssi" skutocne prehanaju a myslia si, se im patri svet. Xexe, titul z nich profesorov nerobi. Zhrnute a podciarknute- uzivaj co mas a nenechaj sa znexutit:o)
    publikované: 22.11.2005 15:20:34 | autor: tweety (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. no...
    ja osobne mam v tomto "stastie" > som na vysokej skole a z tych par dievcat co tu mame sa aj tak neda vybrat :|

    ale zase ja osobne mam teraz obdobie kedy by som najradsej bol hermafrodit :)
    publikované: 22.11.2005 16:06:59 | autor: -aT- (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014