Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Osem a pol mesiaca za nami :)

     Niektorí priatelia boli zvedaví na Šimonka, tak sa teda ozývam a priložím pár slov i fotiek :) Za ten čas, čo som sa neozývala sa stalo mnoho vecí, Šimonkovi narástli dva zúbky a ďalšie dva sa už prerezali a vôbec nás neoberali o spánok, ako sme čakali. Istý čas si ich skúšal na mojich bradavkách, ale podarilo sa mi presvedčiť ho, aby si ich šetril na neskôr :D Ešte stále ochutnávame celý svet, neobišli sme ani redkvičku či cibuľu, možno sa v tak malom veku nemôžu ochutnávať, ale má vraj spoznávať takmer všetky chute a tieto mu vôbec nevadili. Baví nás pozorovať, ako sa tvári, dokonca aj pri jablku zvraští tvár a prská. Pravdepodobne mu je i ovocie kyslé alebo nie je nikdy pripravený na taký náboj na chuťové bunky, netuším. Ten náš malúch však vôbec nechce loziť, maximálne sa plazí ako vojak po bruchu a rozhodol sa vyskočiť rovno na nohy. Dokonca sa hráme na naháňačky a skrývačky, prepletá nimi ako by ich mal už roky :))

     Veľa toho nezje, ale vraj sa nemáme znepokojovať, pretože v tomto veku sa nemá jedlom nasýtiť, len sa s ním zoznámiť. Nútiť ho nechcem, ani nadžgávať ako hus. Je srandovný, keď všetci jeme, pretože nás napodobňuje v prežúvaní a vždy chce to, čo jeme i my.
     Posledný týždeň sme si užili všelijakých medikamentov, pretože sa u nás udomácnil vírus. Pravdepodobne nám ho priniesla svokra, no nemám jej to za zlé, Šimko sa aspoň vyzbrojí protilátkami. Skôr mi bolo ľúto, že sa mu snažila v dobrom vyhýbať, bola tu len týždeň a všetci sme nakoniec aj tak ochoreli. Potom ako odišla to prepuklo a bol to náročný týždeň, odsávanie hlienov, podávanie liekov bolo pre Šimka veľmi nepríjemnné, priam utrpenie, aj keď som sa snažila..
    Predstavte si, on vám už vie, kde je lampa, a keď sa ho na to spýtame, nielenže sa na lampu pozrie, ale jeho zacielený pohľad sprevádzajú aj slabiky "pa-pa-pa"...okrem toho už bľaboce všetko možné, aj ta-ta-ta, va-va, ba-ba a čo mňa najviac dojíma je ma-ma-ma...neuveriteľne žalostne kričí ma-ma-ma najmä v tých pre neho najťažších chvíľach (keď sa plazí :D), že mi to až srdce stíska...
   Nedávno si objavil lulána, bomboma (pipíka) a v podstate objavuje a skúma každý deň, len čo otvorí oči, div nevyskočí z postele :)) Zaujímajú ho zvuky tatovho holiaceho strojčeka, jeho kloktanie, bojí sa zvuku mixéra, udivila ho záchodová kefa, objavuje mnohé aj vo vani pri spoločnom kúpaní, batériu, sprchovaciu ružicu, z tej bol mimo (z tečúcej), páči sa mu, keď kýchame a on sám veľmi rád vydáva iné zvuky, prdká neúrekom, až sa čudujem, odkiaľ sa to berie :)) Pozorujeme autá cez okno, aj na tie kričí a pri naháňačke vždy výska.
    Máme tiež svoje prvé topánočky, trošku ho spomalili, ale už aj chôdzu v nich veľmi dobre zvládol. A veľmi rýchlo narástol, v podstate to je už viac ako 25 cm od narodenia a pribral asi 6 kíl, má jeden a polkrát viac. Keď bol ešte malinký, neverila som, že by do toho oblečenia, čo som mala prichystané na 9ty mesiac, mohol narásť tak rýchlo, zdali sa mi obrovské.
     Úžasne sa smeje, prenádherne, snažíme sa, aby mal dni veselé, aj keď sa bez plaču nezaobídeme. Láskam ho pri kojení a už teraz viem, že mi bude veľmi chýbať. Stále premýšľam, dokedy budem kojiť, ale nechám tomu asi voľný priebeh. Je to nádherný pocit blízkosti, taký krehký, intímny, celé jeho telíčko je skrčené a opiera sa o to moje, tak oddane, bezbranne (kojím po ležiačky, predtým som po sediačky). Občas pri tom zaspí, ale aj inokedy priviera oči, akoby prežíval najväčšiu slasť. Občas mám pocit, akoby ma hladkal rukou, pretože ňou šmátra po mne, dlane má neuveriteľne teplé a aj keď chcem držať ja jeho, protestuje a pridŕža on mňa. Je v tomto veľmi tvrdohlavý. Pri kojení mám pocit, akoby sa mi vtedy vracal do bruška, akoby sme boli jedno telo (ako kedysi). 
     Má rád riekanky a pesničky, vždy sa pri nich smeje a do rúčky chytá aj moje žuvačkové bubliny. Svokra mu kúpila hojdačku, už sa neviem dočkať, ako bude na ňu reagovať, pretože sa rád hojdá na našich rukách, aj dole hlavou, v záklone :)) a nezabúdame ani tancovať, mám pocit, akoby sa v rytme pohyboval aj sám, keď je v kuchyni na sedačke a pod.
     Takže takto si žijeme, hráme sa, spoznávame, je to síce dosť náročné, nemám ani chvíľku pre seba, je problém skočiť na wécko či sa najesť, odbieham, kým spí, ale aj to sa často budí, akoby mal senzory na absenciu maminy v izbe, ale myslím, že to celkom dobre zvládame a snáď je s nami Šimko spokojný :D

a teraz tie foteny:

...plazíme sa

 ..(ne)papáme

 ...vegetíme

 ...hráme sa

...v tatovej šiltovke (trošku rozmazaná)

...prvá topánočka

 ...obedoval s maminou

... išli sme na prechádzku

 

...lízali lízatká, Šimko len paličku

 ...babine chcel zobrať

 a s tatom sa nosil...

...zuby sa ťažko fotia :B

 

pekný slnečný víkendový deň vám praje rodinka šimková :-*

 


 



Šimonkovo | stály odkaz

Komentáre

  1. Nádhera Diuška :-)
    Mmáš krásnu rodinku... myslím, že ste šťastní. Stále premýšľam, aké to bolo keď boli malé moje deti... bolo to celkom, celkom iné. A hoci som nebola so žiadnym z nich na materskej, alebo len kratulinko, pár týždňov, verím, že som im tej lásky menej nedala...
    publikované: 13.03.2010 11:40:03 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Šimonko v tatovej šiltovke
    je najkrajšia fotka Tvojho synčeka. Má nádherné kukadlá. Aj ďalšie fotky su super. Je to pohľad na sympatickú a usmiatu rodinku.

    K tomu kojeniu... Je to aj otázka počtu zúbkov a aký máš pocit pri kojení. Podľa mňa však do roka úplne stačí. Aj tak musíš už stravu postupne obohacovať.

    Veľa radosti, Dia! :-)
    publikované: 13.03.2010 12:25:26 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  3. :-)
    krásne čítanie ... nech sa darí :-)
    publikované: 13.03.2010 12:29:44 | autor: sagi (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. krasne sa to cita
    a predstavuje a spomina...moji lapaji boli doma az po prvy rocnik skoly. Ten cas rychlo utiekol, no bol nadherny...
    Si super maminka, mas fajn chlapov, tak nech to vydrzi:)))
    Mimochodom, na Vas porodnicovy cas nezabudnem, moj syn vtedy promoval:))
    publikované: 13.03.2010 12:31:43 | autor: hanka (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. jeeej, Saginkooo:)
    neopisovala som, prisaham, az ked som to sem tukla, videla som Tvoj koment:)))
    publikované: 13.03.2010 12:32:49 | autor: hanka (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. no jéje ;)
    publikované: 13.03.2010 13:28:00 | autor: teide (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. šikovníček to je.. a že nelozí
    no to je asi nová doba pre dietky, sestrina malá tiež len plazením vpred a rovno chodiť... je nádherný, spokojný, šťastie mu z očičiek kuká.... nádherná rodinka, buďte zdraví a ostatné príde samé... :-)) krásny víkend prajem a posielam objatie maminke aj
    Šimkovi, tatinovi pozdrav..:-)))
    publikované: 13.03.2010 14:55:59 | autor: zara (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. uplne
    bombovy report-nadhera-slovom i obrazovo:-))
    ja som citala,ze 9mes.kojenia je idealnych,ze dovtedy dieta dostava ziviny,protilatky,latky stimulujuce pozitivne mozog.a ze po 9mes.sa v mlieku tvori nejaka latka,ktora negativne vplyva na det. mozog.bola to nejaka vedecka studia,ale vsak vies,publikuje sa vselico a detaily si uz nepamatam.
    publikované: 13.03.2010 17:16:55 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  9. aaahojteee :)
    rusalka, veľmi rada Ťa tu vidím ;) o tom vôbec nepochybujem, že si im dala najviac lásky...ja si naopak neviem predstaviť, že by som bola so Šimonom krátko, resp. vôbec...premýšľam aj nad tým, kedy, v akom veku ho necháme u starých rodičov...momentálne by som sa bála nechať ho niekomu dlhšie ako dve hodiny...asi bude zo mňa úzkostlivá matka, ale budem si dávať pozor ;)

    Martuš, dík za rady :) ja sa cítim pri kojení skvele, veď hovorím, že mi to bude chýbať...a mám laktačnú poradkyňu, ako vidím, svojimi názormi sa nestretáva ani s jednou z vás...verím jej :)

    kaktus a teiduško ;)) dík

    hani, ktovie, či si materskú nepredĺžim ;)) a Šimko pôjde ako trojročný pravdepodobne do škôlky, čo si zatiaľ vôbec neviem predstaviť...ako to zvládneme :/ Tvoja materská v záhrade rodičov je pre mňa sen, o ktorom rada počúvam ;)

    zaruš :) ďakujeme za pozdravy, tatino posiela objatie a Šimko poriadne bačko :D myslíš si, že je to problém, ak nelozí? podľa mňa nie, každé dieťa má svoje tempo a cestu, ktorou sa vyberie...Šimon je dosť živé dietko, malý duracelko, ale taký skúmavý :) keď ho niečo zaujme, pokojne sedí a skúma...

    bonnie :) díík, moja poradkyňa odporúča kojiť až dovtedy, kým sa dieťa samo neodpojí, čo je už pre mňa dlho..ja budem cca dva a pol roka...odborníčka v tejto oblasti, dobrovoľníčka...podľa mňa je rok málo a 9 mesiacov ešte menej...mne zase hovorila, že dieťa má dostatok živín až do dvoch rokov z kojenia a práve preto by mamičky nemali chytať paniku, ak ich dieťa (kojené) nechce veľa papať...je to totiž normálne...dieťa si buduje návyky a ak bude mať odpor k jedlu...no dúfam, že budeme v poriadku, aj keď postupujeme pomaličky :)

    pekný večer všetkým a veľmi pekne ďakujem za komenty, potešili!
    publikované: 13.03.2010 19:50:28 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  10. Diuša
    ste krásna rodinka a Simonko je zlatý chlapček :) . Veľmi dobre sa čítajú tvoje riadky cítiť z nich radosť a spokojnosť a to je fajn .
    Svet sa zmodernizuje, alebo už ja som veľmi stará .... o laktačnej poradkyni teraz počujem prvý krát :)) .Pekný večer aj tebe Diuš a oddýchni si, Simonko potrebuje zdravú, fit maminu :)
    publikované: 13.03.2010 20:45:36 | autor: iris (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. Roztomilé zúbky,
    želám mu aby ich mal dlhooo zdravé.
    A tebe tiež :D
    ahojky zatiaľ
    publikované: 13.03.2010 21:02:04 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  12. diusa,
    poradkyna bude lepsie v obraze ako ja:-)priklanam sa k nazoru,ze ak je dietatko zdrave,samo vie,kolko potrebuje papat a ak spravne rastie a pribera,tak to isto nebude problem:-)este som citala,ze do 1/2roka si uplne vystaci s mlieckom,bez dokrmovania a i potom de facto len ochutnava a zvyka si na nove chute,nie ze tie pridavky tvoria zaklad.dovtedy ani cajik vraj nepotrebuje.to ne/lozenie mi tiez pride ok,videla som dost deti,ktore etapu lozenia rovno preskocili z plazenia na chodzu.simonko vyzera ako z reklamy na zdrave dietatko,tak sa vobec neznepokojuj:-)viroza mu uz presla,chudatku malemu?
    publikované: 13.03.2010 21:40:15 | autor: bonnie (e-mail, web, autorizovaný)
  13. Teraz to príde
    Ahoj Mirka,
    veru teraz to príde, keď už začal chodiť. Budeš mať, čo robiť aby si pred ním ustrážila všetko, čo bude na dosah jeho drobných ručičiek.
    Všetko dobré želá
    Laco
    publikované: 13.03.2010 21:58:36 | autor: Terč (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. Dionea...
    ak máte málo zúbkov, tak jeden mám poruke, môjmu Murkovi desaťročnému akurát včera vypadla jedna stolička. Môžem ti ju poslať... ((-:
    publikované: 13.03.2010 23:42:11 | autor: lasky (e-mail, web, autorizovaný)
  15. kuki kuk :)
    iris dík :) o laktačných poradkyniach sa kukni v ďalšom článku, podľa mňa by mali byť k dispozícii v každej nemocnici...sestričky väčšinou postupujú starýmimetódami, dôsledkom čoho sú bolestivé prasklinky na bradavkách, ragady...

    čoko, Lcko :) ďakujem! Lacko, ešte nechodí, len za ruky ;)

    bonnie,inšpirovala si ma k ďalšiemu článku a áno, je to tak, ako hovoríš, do polroka netreba nič okrem mliečka a chodiť by sa mal naučiť do 18 mesiacov, takže zatiaľ nezaostávame :)) nemám rada tie šablóny, treba sa správať prirodzene a nie strachovať...a už sme celkom zdravý, aj keď liečiky budeme papať ešte dnes a zajtra :) dík za záujem

    laskyyy, jedna stolička by sa mi tu hodila ;)) a zúbkov máme tak akurát...joj, ale keď povyrastú a raz mi nimi pri kojení cvakne, au au au...


    peknú nedieľku všetkým prajem! :)
    publikované: 14.03.2010 10:39:49 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  16. Krásny
    Krásne dieťa máš, závidím ti strašne :)
    publikované: 03.07.2011 13:50:05 | autor: misid (e-mail, web, neautorizovaný)
  17. ďakujem :)
    a prajem rovnaké šťastie, väčšie už tuším nie je, iba ak n-násobné, v podobe viacerých detí
    publikované: 07.07.2011 21:58:28 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014