Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Homosexuáli versus Cirkev a Spoločnosť

Keď si čítam na Pravde.sk ako vzniká kampaň za registrované partnerstvo homosexuálov, tak sa pýtam, čo sa vlastne deje? Prečo je to taká háklivá téma? Čo sa stane ak budú môcť zakladať partneri rovnakého pohlavia registrované partnerstvo? Myslím si, že nič. No väčšina ako vždy má už v hlave program stáda, ktorí vraví, že je to proti prírode, proti Bohu (?), proti spoločnosti a preto im to nepatrí. No ak sa nemýlim, tak ak také partnerstvo príroda nestvorila, tak by nemalo existovať. Ak ho stvorila, tak existuje a každý to vie. A že to má byť omyl? Určite nie je. Len program v hlave ľudí môže byť mylní.
 

Ešte k tomu sa pridáva aj Cirkev, ktorá ovplyvňuje veľa ľudí a tak z múdrej knižky (Biblii) vytiahli, že je to proti Bohu. Bibliu môžem citovať. Ako veriaci ju mám prečítanú od A-Z.
Úryvok - 
Alebo či neviete, že nespravodliví nebudú dedičmi kráľovstva Božieho? Nemýľte sa! Ani smilníci, ani modloslužobníci, ani cudzoložníci, ani muži súložiaci s mužmi, ani zlodeji, ani lakomci, ani opilci, ani rúhači, ani vydierači nebudú dedičmi kráľovstva Božieho! (1.Korinťanom 6:9-10).

Mne to skôr znie ako keď malé dieťa sa nechce kamarátiť s iným, keď mu vezme angličák.
Ak sú takéto slová v knihe, tak tá pre mňa nie je svätá. Je to len kniha, ktorá bohužiaľ ovplyvňovala celú históriu ľudstva.
Viem zobrať viacej úryvkov, ale toto nie je nič ľudského. Ľudia by sa mohli riadiť podľa vlastného uváženia a srdca, a nie podľa knižiek. Z knižiek možno čerpať inšpiráciu, no nie celospoločenské rozhodnutia.
Podľa Cirkvi sú teda ťažkými hriešnikmi, podľa iných omyl prírody, no pravda je taká, že sú to ľudia a sú dokonalí tak ako boli stvorení. A nie hriešny, čo omylom. Teda nechápem prečo to je pre nich také ťažké? Komu slúži to, že nemôžu mať partnerstvá? Prečo to tak ľudí burcuje pro a proti? Čo stojí za tým, že ich neakceptujú? Kedysi to mali podobne ťažké aj ženy, černosi, indiáni....
Niekomu zjavne na tom záleží aby ľudia nikdy netolerovali niekoho iného. Komu?


Úvahy | stály odkaz

Komentáre

  1. tak pozor,
    Cirkev homosexuálov NEODSUDZUJE!!! Cirkev len zakazuje sexuálny styk medzi osobami rovnakého pohlavia, pretože to JE neprirodzené, pretože sex je dovolený len v manželstve, ktoré je medzi MUŽOM A ŽENOU-to je rodina. Registrované partnerstvo... neviem, nemám na to vyhranený názor, nie som veľmi za to, ale určite je to lepšie ako nič alebo manželstvo, to je niečo nemysliteľné. Celý svet je založený na heterosexualite. Homosexualita je minimálne porucha určite, neviem, či sa odvážim odhodlať hovoriť o chorobe. Každopádne si najprv zisti celkové stanovisko Cirkvi, než ho budeš komentovať. Inak nič v zlom, fakt:)
    publikované: 20.12.2005 18:36:28 | autor: Chrumka (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. chrumka
    Cirkev má podľa hovorcu Konferencie biskupov Slovenska Mariána Gavendu úctu ku každej osobe s akoukoľvek sexuálnou orientáciou, ale homosexuálne vzťahy nazýva ťažko hriešnymi a preto ich zásadne odmieta.:http://spravy.pravda.sk/sk_domace.asp?r=sk_domace&c=A051220_143824_sk_domace_p12

    Ak to nie je odsudzovanie ja neviem. Oni ich neodsudzuju, oni im len vravia, ze su hriesny...To je pre mna odsudzovanie.
    Cely svet je zalozeny na heterosexualite, ale to neznamena, ze sa vacsina bude odsudzovat mensinu a zakazovat nieco co by mohli mat. Vsak o nic nejde.
    A kto vravi, ze sex je dovoleny len v manzelstve? Ak to vravi biblia, cirkev ci spolocnost, tak to neznamena, ze to nie je dovolene! Nie je to dovolene len v predstavach ludi.
    Ja osobne si neviem predstavit ine nez heterosexualne partnerstvo, no som clovek a uplne tolerujem akukolvek mensinu. A to ze ich tolerujem, neznamena, ze o nich inac rozpravam v zlom. Ja ich aj prijmam.
    Porucha je v systeme, nie sexualite - Namiesto lasky sa siri nenavist.
    publikované: 20.12.2005 21:05:54 | autor: throne (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. sa uvedom chrumka!
    ako sorry ale on alebo ona ma pravdu vo svetkom.cirkev manipuluje vsetko a vsetkych.preco napriklad homosexualny spevak vravi ze je hetero hoci to nie je pravda?a preco hetero sexual netvrdi ze je homo?lebo toto ludstvo neni pripravene zit spolu s heterakmi a homosmi v simbioze lebo je este stale ovplivnena cirkvou.presne tak ako ty
    publikované: 20.12.2005 21:09:38 | autor: chimera (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. *ad chimera&author
    ja sa priklanam skor ku chrumkinmu nazoru. vy dvaja tu prezentujete seba ako vrchol tolerancie, ale trochu ste nieco opomenuli.
    chimera, zlata moja, keby si si precitala clanok pozorne, nemusela si vahat, ci je to ona, alebo on. a este volaco - SYMBIOZA to si zapis, zide sa ti este. cirkev nikoho nemanipuluje a nikomu nevnucuje svoj postoj, iba objasnuje svoj pohlad na vec. zda sa ti to byt vnucovanim? je to presne to iste, co robis ty, akurat z opacnej strany... skus sa nad tym najprv zamysliet a potom nieco hovorit. a preco sa buzerant vydava za hetero? a odkial vies, ze nie je... a ak je to spevak, mala by si si uvedomit, ze existuje nieco take ako REKLAMA a ako to funguje... popularita je velmi dolezita a myslim, ze prave z tohoto tazi dost vela ludi...
    throne: ty sa pokladas za veriaceho? to je fayyn, lebo potom isto vies, ze aj diabol je veriaci. tiez veri, ze Boh existuje. a okrem toho tvoj uryvok je vytrnuty z kontextu. pozri na (kor 6:11)
    <cite>
    A niektorí ste toto boli. Ale obmyli ste sa, boli ste posvätení, boli ste ospravedlnení v mene Pána Ježiša Krista a v Duchu nášho Boha.
    </cite>
    takze? nie je to tak ako si to napisal. vzdy mas este cas zmenit sa. samozrejme ak kces...
    publikované: 20.12.2005 22:05:23 | autor: zoll (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. zoll
    A co toto -Preto ich Boh vydal nehanebným náruživostiam, veď ich ženy zamenili prirodzený styk s mužmi za protiprirodzený, a podobne aj mužovia zanechali prirodzený styk so ženou a rozpálili sa vášňou medzi sebou: mužovia s mužmi páchali hanebnosť a za svoje poblúdenie sami na sebe niesli odplatu, akú si zaslúžili. -(Rimskym 1:26,27)

    Ja som veriaci, nemusim sa zan pokladat. Sirsi kontext si kazdy moze vyhladat v biblii, no len ked sa pise, ze je niekto nehanebny je to odsudenie. Preco by mal pachat hanebnost? Kto urcil co je hanebne a co nie? Ludia, ktory tym nieco chceli dosiahnut.
    Cirkev manipuluje stale a hlasa iba svoje postoje, ale hlasa ich tak, aby vyvolavala strach a neznasanlivost. A siri sa nenavist. Ja chcem naopak poukazat na opacny pohlad.
    publikované: 20.12.2005 22:24:51 | autor: throne (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. Tretia kniha Mojžišova - Leviticus, 18. kapitola
    22. S mužom nesmieš obcovat, ako sa obcuje so ženou; bola by to ohavnost.

    P.S.To je dalsi priklad. Myslim si, ze by sa mali verse Biblie prehodnotit. A Hospodin z Biblie nie je mojim priatelom. Mojim priatelom je Boh milujuci vsetkych ludi, ktory nikoho nenaziva hriesnym, ani nikomu nevravi, ze robi ohavnost.
    publikované: 20.12.2005 22:33:21 | autor: throne (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. *coze?
    no to si ma teda pobavil teraz...
    kto urcil, co je hanebne a co nie? ako veriaci by si mal vediet ze BOH a nie ludia. Jezis Kristus bol v prvom rade Bozi syn a nie clovek. ale to ti tu asi zbytocne vykladam, kedze ty urcite uz vies.
    ak ich cirkev hlasa tak, aby vyvolala neznasanlivost, ty tu robis co? opacny pohlad je podla teba san francisco, flowers in hair a sukat vsetko co ma dieru? :)) to hadam nie... vobec teda neviem o co ti ide. dobre, nesuhlasis s nazorom cirkvi a co jako... ale nemozes tvrdit, ze je zly. lebo ziaden nazor nie je zly. je to len nazor. svoje sme si povedali, myslim, ze tu nie je o com polemizovat. su dve skupiny - pre a proti. ty si PRE a ja PROTI... ale v podstate, nech si robi kto kce, co kce - len nech tym buzernatom nedavaju deti na adpociu. to by bolo hrozne...
    tot vsio, co mam na srdci.
    publikované: 20.12.2005 22:33:41 | autor: zoll (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. *milujuci BOH?
    "Mojim priatelom je Boh milujuci vsetkych ludi, ktory nikoho nenaziva hriesnym, ani nikomu nevravi, ze robi ohavnost." - takze opicia laska... to je uzasne, ako lahko si to predstavujes. laska neznamena, ze ked ta ma niekto rad, vo vsetkom sa tebou suhlasi a mas anarchiu. to si uvedom prosim. niekto musi urcovat pravidla.
    publikované: 20.12.2005 22:35:39 | autor: zoll (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. a co...
    aby ste vedeli ja mam rada homosexualov aj bisexualov.a mne je to jedno ci ich dakto odsudzuje alebo nie.a cirkev mi je ukradnuta lebo to je banda klamarov
    publikované: 20.12.2005 23:24:40 | autor: chimera (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. sloboda a tolerancia
    Byt slobodny, znamena nemat pravidla, ale zodpovednost. Mozes co chces, ale za kazdy svoj skutok nesies zodpovednost. Byt osvieteny je vidiet dopady svojich skutkov a jednat podla toho. K tomu nepotrebujes bibliu ani inu prirucku co mas kedy robit. Mne pripada srandovne donekonecna pytvat staru knihu, ktora v case mohla tolko-krat zmenit svoj text, ked sa to niekomu hodilo.

    Nemam nic proti veriacim, nemam nic proti viera, ale mam vela proti katolickej cirkvy, ktora v mojom vnimani predstavuju zastaralu (a bohuzial krvavou minulostou poznacenu) strukturu. Ale to je jedno, kto chce byt sucastou tejto komunity sam z vlastnej vole, nech tak ucini, ja hodlam podat ziadost o exkomunikaciu. Pokrstili ma rodicia bez mojho zvolenia, predstava ze som nedobrovolnym clenom je mi neprijemna.

    Kazdy ma nejaku vieru, je jedno ako si ju kto pomenuje. Niekto krestanstvo, niekto islam, iny veda, niekto ateizmus. Je to uplne nepodstatne. Podstatne je, ze zdielame jeden priestor a mali by sme si svoje spoluzitie zbytocne nekomplikovat.

    Mam dost kamaratov homosexualov (teraz by sa hodilo dopisat: ja sam homosexual nie som, preboha len to nie, ved to by bolo strasne). O niektorych som to nevedel, nase spolocenske klima ich nuti drzat svoju orientaciu v tajnosti. Iny sa s tym vyrovnali a netaja sa. Priznam sa, nebolo by mi prijemne, keby sa na mna lepili, ale rovnako by mi bolo neprijemne, keby sa na mna lepila nejaka nesympaticka zena. Je to ako s vegetarianstvom. Tazko niekomu budem vysvetlovat, co to znamena byt vegetarianom, ked takuto skusenost nema. Nemoze to pochopit, skusenost je neprenositelna. Mozem sa pokusit to priblizit, ale nikdy to nebude dokonale. Preto skuste vysvtelit svoj zarputili postoj homosexualom, pre ktorych je ich orientacia jednoznacna realita. Skuste ich presvedcit, ze sa im to len zda...
    Nie je mi prijemne, ze ostatny zabijaju zive tvory a jedia mrtvoly. Nepovazujem to za dobre a spravne. Ale je to tak a ja zijem s takymito ludmi bez toho, aby som ich za to karal a nadaval im. Taktiez nikomu neradim s kym ma ist vecer spat. Je to jeho vec!

    A co sa tyka registrovaneho partnerstva, nevidim v nic viac nez snahu o ziskanie formalnych prav (napr. moznost v nemocnici dozvediet sa zdravotny stav partnera) a taktiez o dekriminalizaciu stavu.

    Prepac zoll, ale potrebujem sa nieco spytat. Tvoj dehonestujuci vyraz pre homosexualov bola len provokacia, ze? alebo sa naozaj bojis? coho?
    publikované: 21.12.2005 01:21:45 | autor: wa (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. *provokace?
    no ja sa nemam coho bat. len jedna vec: aky mas nazor na tie adopcie?
    publikované: 21.12.2005 02:23:38 | autor: zoll (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. Fíha - to je ale debata
    Takže jedno po druhom.

    Príroda nestvorila samca a samičku preto, aby žili samci so samcami a samice so samicami. Takže ak niekto tvrdí, že homosexualita je neprirodzená, tak neosáva než mu dať za pravdu.

    Poznám štyroch homosexuálov, z toho jeden je môj veľmi dobrý kamarát. Ťažko je tu v pár riadkoch vysvetliť svoje názory a v skratke to vyzerá asi takto:

    Ak bude homosexuál prezidentom, nech je.

    Ak budú parlament a verejná správa plné homosexuálov, nech sú.

    Ak bude homosexuál pápežom, nech je.
    :-)

    Nech už má kto aký názor na túto sexuálnu orientáciu, človek by sa mal hodnotiť podľa jeho kvalít a nie podľa orientácie.

    Ďalej:

    Registrované partnerstvo - nie

    Adopcia dieťaťa homosexuálnym párom - nie
    <hr>
    P.S.: Ešte stále sa mi nepodarilo pochopiť, prečo sa celé ľudstvo točí okolo sexu.
    To už naozaj nič iné na tomto svete nemá zmysel?
    <hr>
    publikované: 21.12.2005 06:38:41 | autor: Dávid (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. Tu nejde o sex
    Tu ide o prava.
    publikované: 21.12.2005 07:56:50 | autor: throne (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. Hm..
    Najskor vám chcem všetkým podakovať za túto debatu.nei som dlhým citatelom blogu,ale toto je to najlepsie co som zatial cítal.No ale k veci... Vsetci ste zatali sekeru do zivého-Mylím, že otázka sexu v krestansve je momentalne najakutnejsia otazka,ak si myslite, ci neexistuju dolezitejsie veci- co je ludskejsie ako sex, co je nam blizsie?Takze ragistrovane nabozenstvo-ANO-vskutku nevidim ani jeden dovod preco nie-mozno je to tym ze nie som veriaci v pravom zmysle slova-mozno to dokazuje ako viera v BIBLIU, pozor,okráda slobodu mysle.Co sa týka detí-nie som si na istom-priznám sa nedokážem povedat rozhodné stanovisko-bráni mi v tom moja ,,dobrá,, výchova(vid film- bad education).Este jedna vec mi lezi na srdci- co moze byt krajsie ako sebevrazda z lasky?naozaj ma Chces za to odsudit?
    publikované: 21.12.2005 10:32:33 | autor: Stanley (e-mail, web, neautorizovaný)
  15. To bola pekná diskusia
    Ani k nej niet, čo dodať, len tolko, že Hospodin Biblie povedal aj "Poďme a prejednajme to spolu." myslím niekde v Izaijášovi 1-4 sa to dá nájsť, preto si nemyslím, že by samotná viera v Bibliu obmedzovala myslenie.

    Súhlasím s tým, že myslenie obmedzuje zlá a na silu pretlačená interpretácia biblických veršov kýmkoľvek. Preto som za odkuku cirkvi od statu aj ked sa jej assi nedozijem.
    publikované: 21.12.2005 11:11:27 | autor: Thalen (e-mail, web, neautorizovaný)
  16. Poznámočka k tej prirodzenosti
    Bolo by dobré opatrne narábať s naázorom na to, čo je prirodzené a čo nie v sexuálnom správaní človeka. Pokiaľ súhlasíme s vedeckým svetonázorom, tak sme najbližššie príbuzní so šimpanzmi a opicami bonobo. No a práve u bonobo sa dajú nájť všetky formy sexuálneho správania sa, vrátane homosexuálneho. Sexualita u bonobo slúži ako nástroj sociálnej komunikácie. No a nie je vylúčené (ba skôr sa zdá, že naopak), že sme v sexuálnom správaní sa geneticky bližšie k opiciam bonobo ako ku šimpanzom, ktoré sa správajú "konzervatívnejšie".
    publikované: 21.12.2005 14:40:45 | autor: Daimonion vonCave (e-mail, web, neautorizovaný)
  17. kvapka k moru
    Tak aj ja sem hodim svoj názor :). Nečítal som čo včšetko ste tu rozoberali v komentároch, len som tak letmo neiktoré preletel, ale tak napíšem aj ja niečo.
    Ja nechcem do tohoto zasahovat cirkev, pretože potom by sme sem mohli zatiahnut aj budhyzmus,taoizmus,islám, a proste každé iné náboženstvo(filozofiu). Ano Cirkev je u nas velkym hybatelom spoločnosti, preto sa do všetkého stále pletie. Ale mne nejde o spoločnost, mne ide o jednotlívých ludí aby mi porozumeli. (A ešte tak poviem,ak ide o toto,žiedne náboženstvo by nemalo prikazovať ani zakazovať človeku nič, malo by mu len ponúkať cestu, a bud sa ňou vyberie ,alebo nie a nájde si vlastnú.)
    Každý sme jedinečný, vinimočný a svojský. Každý sa nejako vyvíjame. A ani ludstvo neostane navždy rovnaké. Možno pre teba nie je homosexualita prirodzená, ale pre mna a mnoho dalších môže byť. Je množstvo odlišností ktorími sa môžme líšit. Dnes sa presadzuje sloboda, tak prečo nemôžem ju mat v aj v tom, koho budem ľúbyť a koho mylovať. Možno je pravda, že je jednodhší vztah s rovnakým pohlavím a preto sa niektorí k nemu uchilujú ale zase, je strašne vela možností prečo to tak môže byť. Každý ponúka teórie, aj ja môžem jednu,ale nie tu a teraz. :o) Keby sa radšej niekto pustil do výskumu prečo je to tak. Hádaním sa na základe starích nižkie, a tak podobne nemá zmysle.
    No nedá sa to zobrat z jejdného hladiska :o) a komplexné je takmer nemožné.
    publikované: 21.12.2005 16:21:47 | autor: enyon boy (e-mail, web, neautorizovaný)
  18. :-)
    Zaujímavé zvýraznenie {v sexuálnom správaní človeka}.

    No a ak sa v našej debate neobmedzíme iba na človeka a na opice, tak zistíme, že {všetky formy sexuálneho správania sa} nájdeme napríklad aj u "obyčajného" psa.
    <hr>
    <b>wa</b>
    Byt slobodny, znamena nemat pravidla, ale zodpovednost.

    Je to veľmi pekná myšlienka, no nanešťastie "trošku" utopistická.

    Ja ju tiež nedokážem naplniť. Pravidlá sú potrebné a rovnako potrebné sú postihy za porušenie pravidiel (na slovensku nefungujúce), pretože už je to raz tak, že ak nám nehrozí žiadne postihnutie za naše čina, tak na pravidlá kašleme.
    <hr>
    <hr>
    publikované: 22.12.2005 06:50:14 | autor: David (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014