Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Celoplošné testovanie na COVID 19, je to blud a či realita ?

... ak by boli na každom odbernom mieste 4 vyhodnocovacie prístroje. Celkom na 6 000 odberných miestach, by tak malo byť 24 000 takýchto prístrojov. Máme ich na Slovensku toľko ?

Asi ste už tiež zaregistrovali vyhlásenie slovenského predsedu vlády, že v nedeľu 18.10.2020 chce na rokovaní slovenskej vlády presadiť celoplošné testovanie občanov Slovenska, na COVID – 19. Mne sa to zdá ako niečo, čo sa za 2 dni nedá zrealizovať. Ale aby som neostal iba pri tom, že sa mi to zdá, tak som si vytvoril približný model tejto akcie a prišiel som k týmto výsledkom.

Predpokladám, že na jednom odbernom mieste to bude vyzerať asi takto:  Odber trvá asi 5 minút, za 1 hodinu je to 12 odberov. Za 15 hodín (od 7,00 do 22,00 hod) 180 odberov. Odberných miest má byť približne 6 000. Takže za jeden odberný deň sa dá urobiť maximálne asi 1 080 000 odberov. Za dva dni je to potom 2 160 000 odberov. Toto všetko je možné len vtedy, ak do toho nezapočítame čas na vyhodnotenie testu a určité  časové prestoje.  A prestoje budú, lebo na dedinách s malým počtom obyvateľov sa odberné miesta asi budú musieť presúvať  za občanmi z jednej dediny do druhej. A pracovníci, ktorí budú robiť odbery a testy predsa tiež nemôžu ísť bez prestávky, musia mať aj hygienické prestávky a prestávky na jedlo.  

Ak zvážime, že vyhodnocovanie odberu trvá asi 15 minút a  ak tomu pripočítame 5 minút na vykonanie odberu, tak nám vyjde, že je to spolu 20 minút. Za 1 hodinu potom vybavia na jednom odbernom mieste, kde bude 1 vyhodnocovací pristroj na testy, 3 občanov. Za 15 hodín to bude 45 občanov. Na 6 000 odberných miestach takto otestujú za deň len 270 000 ľudí. Za dva dni to bude 540 000 ľudí.  Ak pripustíme, že v priemere budú na každom odbernom  mieste  2 vyhodnocovacie prístroje aj tak by za dva dni nestihli odobrať a vyhodnotiť viac ako 1 080 000 testov. Aby sa dali vyhodnotiť  odbery napr. v počte 2 160 000 ľudí, potom by boli na každom odbernom mieste potrebné 4 vyhodnocovacie prístroje. Celkom na 6 000 odberných miestach, by tak malo byť 24 000 takýchto prístrojov. Máme ich na Slovensku toľko ?

Takže z môjho pohľadu, sa za dva dni, za vyššie uvedených podmienok, asi ťažko dá pretestovať celá slovenská populácia.  A preto si myslím, že niekto iba niečo skúša na nás občanoch. Buď to, že ľudia si to zoberú na ľahkú váhu a povedia si, že sa zadarmo testovať nedajú a tak zmaria zámer predsedu vlády a pomôžu mu odísť z funkcie, ako to sám naznačil.  Alebo sa nad tým zamyslia  a prídu nato, že taká akcia sa za 2 dni zvládnuť na Slovensku jednoducho nedá ani vtedy, keby každému, kto sa pôjde otestovať bolo vyplatených na ruku napr. 50 euro, lebo Slovensko nato nemá ľudské ani materiálne kapacity.

Potom je tu ešte aj ďalšia možnosť (možno konšpiratívna, ale vylúčiť sa nedá), že ide o veľmi vysokú politickú hru a Slovensko by sa malo stať iba pokusným subjektom, z ktorého výsledkov by potom mohla za lacný peniaz ťažiť nielen celá Európa, ale možno aj celý svet. Na túto myšlienku ma priviedli slová predsedu vlády, ktorý povedal, že o nápade celoplošného testovania Slovákov sa v Bruseli rozprával aj s pani Merkelovou.  

Samozrejme, že tento môj model vôbec nemusí byť správny, lebo ani moje uvedené čísla k jeho výpočtu nie sú oficiálne,  ale sú iba odhadom, ale tiež sa môžem aj mýliť, som iba človek. Mýlime sa všetci. Fakt je ale úplne jasný, ak by bol pán predseda vlády urobil pred kamerami aspoň približný výpočet,  nebol by som nad tým meditoval a bol by som zobral jeho čísla za smerodajné a nebol by som sa trápil s týmto blogom. Ale nestalo sa tak. Všetkým prajem príjemný zvyšok víkendu doko.


Komentáre,názory | stály odkaz

Komentáre

  1. Takže, za testovanie budú zodpovedať vojaci, ostaáva im už len 5 dní
    aby si to nacvičili. Niekedy sa to robilo formou inštrukčne metodických zamestnaní (IMZ). Až ho budú vojaci organizovať, treba tam pozvať kameramanov aby to natočili a potom v televízii vysielali ako náučný film. Veď nie nadarmo sa hovorí, že niekedy stačí raz vidieť, než 100 krát počuť. A tiež sa hovorí, že človek sa bojí najmä toho, čo nepozná. Nie je to nič nové. lebo už J. A. Komenský to pre proces vyučovania pomenoval ako metódu názornosti.
    publikované: 19.10.2020 10:36:42 | autor: Jozef Kotulič (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Armáda už ukázala video
    publikované: 22.10.2020 18:16:11 | autor: doko (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Konečne to už 26..10.2020 vedia
    Každé odberné miesto podľa generála Zmeka zvládne otestovať 35 ľudí za hodinu.
    publikované: 27.10.2020 08:39:01 | autor: doko (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014