Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Vlakom po Slovensku

Postrehy z jednej jarnej cesty vlakom zo západu na východ.
Stará pani s bielymi vlasmi ukrytá za záclonou... Opustené železničné stanice so zabudnutými smutnými výpravcami... Vodiči čakajúci, kým vlak prefrčí, zodvihnú sa závory a každý z nich pôjde svojou vlastnou cestou na štyroch kolesách. Rovnako ako každý z nich, sediac za volantom, má svoj vlastný životný príbeh. Pozerám na oblohu- na stopy ostávajúce po lietadlách. Niektoré sa rýchlo rozplynú, no iné ostávajú ešte dlho na oblohe, možno aj vtedy, keď lietadlo dávno doletelo do cieľa. Rovnaké je to aj s ľuďmi v našom živote- niektorí ním preletia a neostane po nich ani stopa, iní zase zanechajú v srdci zárez ešte veľa rokov... Pozdĺž trate a diaľnice, na zelených lúkach, pasie sa nerušene množstvo zajacov a sŕn. Slnko zapadá a odráža sa v steblách čerstvej trávy. Čím viac vlak uháňa na sever, tým vyššie sú aj kopce... Je mnoho krásnych miest, stačilo by na malú chvíľu zastaviť vlak, pobudnúť a pobrať sa ďalej... Myslím na slovenský folklór, na časy chudobných roľníkov, želiarov a gazdov...Dnes má každý svoje záhradky, záhrady a dvory, farebné políčka s ovocnými stromami rýchlo sa mihajúce za oknom... V okolí Pezinka voňajú vinohrady a na Považí mi škrípe cukor medzi zubami... Pri Trenčíne si spomeniem na všetky ročníky festivalovej Pohody, ktoré som tam strávila a vedľa v kupé mi opití spievajúci východniari pripomínajú domov... Popri trati, medzi lánmi obilia, ťahá sa poľná cestička a ja si predstavujem, ako po nej v lete len tak naboso kráčam... Sušené kukurice visiace na priedomí domov, hrajúci sa psi. Malé či veľké dediny, každá má futbalové ihrisko, na ktorom sa hŕstky chlapcov naháňajú za loptou..je piatok, netreba sa učiť... Žilina je vraj železničný uzol, no ja vidím len samé rovné koľaje strácajúce sa do diaľky... V Poprade sa najlepšie kúpe a najvyššie lezie. Tatry sú ešte stále biele a pri každej ceste iné, teším sa však na to, ako v lete a s kyslíkovým dlhom opäť zdolám Rysy... Nakukujem potajomky do záhrad, na dvory a čerpám inšpiráciu a nápady. Polovicu mojej cesty ma sprevádza Váh a všetky jeho podoby. Sedím v kupé úplne sama, mám čas vyložiť si nohy a sledovať všetko, čo sa deje za oknom. Slnko klesá rýchlo za vysoké kopce a cesta ubieha počítaním telegrafných stĺpov a striedaním pesničiek v mojom prehrávači. Domčeky na úbočí kopcov, či roztrúsené na lazoch, malebné dedinky s kostolíkmi, políčka a rozbité cesty, zelené lúky a modrá obloha, pasúce sa ovce a kravy, mestá a autá, železničné staničky a stanice....aj taká je cesta vlakom.

Zo života | stály odkaz

Komentáre

  1. Zaujímavo
    romantický pohľad. Len škoda,že realita je niekedy celkom iná: http://v-hano.meu.zoznam.sk/news/kultura-cestovania/
    Tento článok je návod ako hľadať to dobré a asi to treba vedieť. Dík za inšpiráciu.
    publikované: 08.06.2012 19:03:04 | autor: vlaha (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. toto BOLA realita, písala som to za pochodu vo vlaku a..
    ...iba o tom, ako sa mi cestovalo... :-) nebola to moja prvá ani posledná cesta vlakom a už dupľom nie po Slovensku...jednoducho to vtedy vypálilo ako krásna cesta domov :-) jedna z mála!! ak nie jediná...to, že je žsr inštitúcia aká je, nemá s tým, ako som vnímala okolitý svet nič spoločné :-)
    publikované: 08.06.2012 19:28:50 | autor: DrittaNeumann (e-mail, web, autorizovaný)
  3. ...
    ...na to, ako zle sa cestuje vlakom sa sťažujú všetci, ja som rozjímala nad krajinou...a
    publikované: 08.06.2012 19:31:16 | autor: DrittaNeumann (e-mail, web, autorizovaný)
  4. DN,
    keď je človek maladý a šťastný, nevadia mu nedostatky vo vlaku. Leduje ubiehajúce obrázky, ako z kamery. Zabudla si spomenúť, ako si sa citila pod Strečnom. Ak sa rozhodneš preskúmať iné trasy, rozhodne choď trasou Vrútky -Zvolen, cez Kremnicu. Taká trasa na Slovensku ani nie je, ktorá by sa jej vyrovnala.
    publikované: 10.06.2012 20:04:24 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. Je pravda,
    že som to písala pár rokov dozadu...cestovala som vtedy rýchlikom, nie IC-čkom...mala som prvú triedu, ale nemalo to s ňou absolútne nič spoločné...horšie to už bolo len s cestou vlakom Praha-Viedeň :-)
    Ďakujem za tip, pri najbližšej možnej príležitosti to vyskúšam...
    publikované: 10.06.2012 20:52:03 | autor: Dritta Neumann (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014