Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Oleje a upravované tuky

Rastlinné jedlé oleje sa získavajú lisovaním alebo extrakciou z olejnatých plodov rastlín.

Podľa použitých surovín sa rozoznávajú tieto druhy:
- jedlý rastlinný olej alebo zmes jedlých rastlinných olejov -> stolový olej
- jednodruhový jedlý rastlinný olej -> olivový, sójový
- vitaminizovaný jedlý rastlinný olej



Upravované pokrmové tuky sú druhy jedlých tukov vyrobených z rastlinných a živočíšnych tukov. Rozlišujú sa:
1. margaríny
2. pokrmové tuky

Margarín je tuhá emulzia vyrobená z rastlinných a živočíšnych tukov a z vhodne upraveného mlieka, zo srvátky alebo z vody a z prísad. Podobá sa maslu.


Pokrmový tuk je prakticky bezvodá zmes rastlinného oleja, rastlinného tuku, bravčovej masti a veľrybieho tuku.

Tovaroznalectvo | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014