Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Aj taká môže byť pravda o pôvode sociálnych výhod vojakov a policajtov !

...ide aj o to, aby aj civilní pracujúci občania SR prinútili svoje vlády k takému zvýšeniu platov, ktoré by im tiež zabezpečili dôstojný dôchodok, lebo politici to sami od seba nikdy neurobia....

Dovolím si tento blog začať citátmi zo SME. „Smer zvažuje, kam až ustúpi bývalým vojakom a policajtom“ ...  „V posledných týždňoch sa ukázalo, že Sociálna poisťovňa začala vojakom a policajtom ustupovať“... „Poslankyňa Jurinová čaká na odpoveď od ministra Richtera“ ... atď.

Podľa mňa je to nechutné,  kam až môže dôjsť vo svojich činoch politik, ktorý nepozná problematiku, a o ktorej chce za každú cenu rozhodovať.  Pritom stačí jednoducho požiadať o vyjadrenie tých politikov, ktorí o prijatí zákona o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov v roku 2002 priamo rozhodovali. Prečo napr. vtedajší aj dnešní politici páni Brocka, Bugár, Dzurinda, Fico, Gašparovič, Hrušovský, ktorí  v roku 2002 neboli proti  prijatiu zákona č. 328/2002 Z.z. o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov nevysvetlia svojim spolu poslancom ako to vtedy bolo?  Žeby zabudli aj to, že 29.5. 2002 pri hlasovaní o prijatí tohto zákona,  nebol proti nikto z prítomných poslancov. Inak povedané, ich postoj sa dá vysvetliť aj tak, že s prijatým zákonom súhlasili.  Dnes na  celú škálu neprávd, poloprávd a lží okolo tohto zákona, ktoré rozširujú aj súčasní poslanci a niektoré média,  vôbec nereagujú. Ale mali by! Treba  totiž verejnosti jasne vysvetliť, prečo vtedajší politici v roku 2002 pristúpili na takú radikálnu zmenu dôchodkového systému v rámci SR, o to viac, že s tým majú celé more problémov od jej vzniku až po dnešok. No, ako to už na Slovensku býva, teraz nechcú hovoriť nič, len zaryto mlčia.   Ja im to teda pripomeniem.

1. V roku 1998 euroatlantická integrácia nabrala druhý dych. Snahy SR smerom k vonkajšej integrácii (vstup do NATO a EU) prispeli k zjednoteniu síl vo vnútri SR. Ich výsledkom bolo v roku 2001 prijatie základných politicko-bezpečnostných a vojensko-strategických dokumentov v slovenskom parlamente (Bezpečnostná stratégia SR, Obranná stratégia SR, Vojenská stratégia SR). V decembri 2002 na pražskom samite, SR vyjadrila vôľu a schopnosť uložiť si politické a vojenské úlohy a záväzky, vyplývajúce z Washingtonskej dohody a Štúdie o rozšírení NATO. SR sa tak stala členom NATO 29. marca 2004.

2. V decembri roku 2002 v Kodani dosiahli lídri EÚ dohodu o ukončení prístupových rokovaní s 10 kandidátskymi štátmi vrátane Slovenska. Naša krajina sa stala členským štátom Európskej únie 1. mája 2004.

3. V zmysle prípravných pred vstupových opatrení vláda SR v roku 2002 navrhla okrem iného aj zmenu dôchodkového systému v SR. Na základe tejto koncepcie bol parlamentom SR v roku 2002 prijatý nám známy zákon č. 328/2002 a to s účinnosťou od 1.7.2002 a následne v roku 2003 aj zákon č. 461/2003 o civilnom sociálnom poistení s účinnosťou od 1.1.2004.
4. Prijatý sociálny systém sa od pôvodného zákona č.100/1988 Zb. podstatne líšil a to najmä v tom, že bol k ľuďom štedrejší a priznal im právo na vyššie dôchodky. Obecne totiž mali prestať platiť obmedzenia pre vyššie príjmové skupiny.

5. V silových rezortoch sa táto zmena prejavila už v roku 2002 a tak sa stalo, že prvýkrát v histórii slovenského dôchodkového systému sa vypočítavali dôchodkové dávky fakticky z hrubých príjmov a bez akýchkoľvek redukčných koeficientov.

Takže,  ak politici a občania SR chceli, aby SR vstúpila do NATO a EÚ, a ako vieme, väčšina to skutočne chcela, potom museli byť prijaté aj také opatrenia, ktoré by na minimum eliminovali dôvody nášho neprijatia. A tak sa politici rozhodli, že to okrem iného dosiahnu aj zmenou dôchodkového systému. Preto zvýšenie dôchodkov policajtom a vojakom v roku 2002 politici využili aj na vyčistenie silových rezortov od ľudí, ktorí vraj mohli byť pre nový politický režim akýmsi potencionálnym nebezpečím. Išlo najmä o tých, ktorí do roku 1990 v týchto rezortoch pracovali v straníckom aparáte alebo boli členmi KSČ (KSS). Pritom aj civilný zákon o starobných dôchodkoch bol a je od roku 2004 postavený tak, že ten kto viac zarábal, má nárok aj na vyšší, či veľmi vysoký dôchodok. Ide len o to, aby aj civilní pracujúci občania SR prinútili svoje vlády k takému zvýšeniu platov, ktoré by im tiež zabezpečili dôstojný dôchodok, lebo politici to sami od seba nikdy neurobia. Pekný a príjemný prvý adventný víkend praje doko.

Viac na podobnú tému píšem na  http://doko.blog.portal.sk/detail-zasa-sa-iskri---emeritaci-versus--socialna-poistovna.html?a=678075738a16ebe967641f3a011ef80e


Vojsko | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014