Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Bratislava – Potemkinovo Európy a Brexit

...Na jednej strane sa chce predviesť svetu, (asi si dláždi cestu do vyšších funkcií v EÚ) , tak s veľkou slávou ukáže vyblýskaný hrad, ale stačí sa pozrieť napríklad len na stĺpy osvetlenia, ktoré štátnu cestu k hradu lemujú v akom sú zhrdzavenom stave. Podobne je to aj s celou našou krajinou.

Pán Fico sa v zdraví dožil, nielen svojich včerajších narodenín (úprimne gratulujem), ale aj svojich 5 minút slávy a to tým, že v Bratislave  zorganizoval z našich daní, veľkolepé divadelné predstavenie, na ktoré ale akosi pozabudol pozvať divákov. Že je to tak, potvrdzujú aj vymetené bratislavské ulice. Nehovorím - nie vyzametané od smetí- ale mám na myslí vymetené ulice od ľudí a dopravných prostriedkov. A to len preto, aby sa európska elita politikov, na bratislavskom hrade v pokoji stretla, poplávala si po Dunaji a samozrejme aj niečo ochutnali z našej kuchyne. Pritom všetci majú plné ústa reči o tom, že Európsku úniu (EÚ) treba reformovať, naštartovať, resetovať a čo ja viem, čo ešte, lebo obyvateľom doterajšie počínanie vodcov EÚ už vraj nevyhovuje. A tak sa spýtam, kde prišli na túto myšlienku, keď živých obyvateľov  spravidla vidia len spoza okien dopravných prostriedkov a z okien hrubých a dobre strážených  budov? To ich tak vyplašilo jedno špekulatívne rozhodnutie Britov, ktorí zrejme v polospánku, odhlasovali odchod z EÚ? Nechcú v EÚ byť? Prosím, je to ich rozhodnutie, nech za to nesú aj prípadné negatívne dôsledky.  Že by Veľkú Britániu mohli nasledovať aj niektoré iné štáty? Aj to je možné, tomu sa asi nedá úplne predísť, ale zatiaľ sa ju nikto nerozhodol nasledovať.   A verím, že to tak skoro ani nebude. Totiž štáty, ktoré by potencionálne z EÚ možno uvažovali nad odchodom, nemajú žiadnu alternatívu, čo v ich krajine nastane, ak už v EÚ nebudú. Takže, vlády štátov EÚ, by mali svojim občanom jasne vysvetľovať nielen zmysel existencie EÚ ale tiež povedať aj to,  že zatiaľ iná, lepšia demokratická cesta pre rozvoj Európy, než spolupráca v rámci EÚ, neexistuje.  Nechcem byť prorok, takže neviem na čom sa do skončenia stretnutia v Bratislave politici dnes dohodnú. Jedno ale viem, toto neformálne stretnutie sa dalo zorganizovať za lacnejší peniaz aj štandardným spôsobom, teda malo byť v Bruseli. Prečo si to  myslím? 

Nie jeden z čelných politikov EÚ, nie raz vyhlásil, že EÚ je vo vojne, síce s teroristami, ale je vo vojne. A ak je vo vojne, potom sa tak treba aj správať. Treba v prvom rade šetriť, lebo nevieme ako tá vojna bude prebiehať a už vôbec netušíme ako sa skončí. Po ďalšie, treba dbať o bezpečnosť nielen politikov, ale aj ľudí, ktorí sa v Bratislave nachádzajú.  A v Bratislave, ak aj je v nej niekoľko tisíc policajtov, vojakov, vzdušný priestor strážia stíhačky a protilietadlové rakety NATO a podobne, bezpečne nie je. Nikto predsa nemá tú moc, aby ustrážil každého pošahanca. O to viac, že hrad je vidieť zo všetkých svetových strán ako maják na mori, takže je veľmi ľahko napadnuteľný. Podobne sa asi javí aj jediná plávajúca luxusná výletná loď na Dunaji, je tiež ako päsť na oko.  Takže, ak sme vo vojne, potom zorganizovanie tejto akcie naši páni dosť podcenili. Ak to teda nepodcenili, zrejme potom nie sme v žiadnej vojne, a to je tiež nelichotivé zistenie, lebo politici nám klamú a vodia nás za nos. Nielen preto mi konanie pána Fica pripomína Potemkinovskú dedinu. Na jednej strane sa chce predviesť svetu, (asi si dláždi cestu do vyšších funkcií v EÚ) , tak s veľkou slávou ukáže vyblýskaný hrad,  ale stačí sa pozrieť napríklad len na stĺpy osvetlenia, ktoré štátnu cestu k hradu lemujú v akom sú zhrdzavenom stave. Podobne je to aj s celou našou krajinou.

Žiadne predsedníctvo EÚ ani žiaden summit organizovaný na Slovensku, sám od seba nevyrieši veľkú nezamestnanosť, nízke platy, nedostatok bytov, korupčné konanie politikov,  odchod mladých ľudí z republiky, rozbité cesty, nedostavanú rýchlostnú cestnú sieť a podobne. Preto neobstojí ani tvrdenie, že si robíme za lacný peniaz svetovú reklamu. To je pravda, ale čo ak práve vďaka takejto potemkinovskej reklame, si svet všimne len nablýskanú fasádu Slovenska a urobí si záver, že Slovensko je zasľúbená krajina pre všetkých, a o pár mesiacov tu máme plno nepozvaných  hostí.  Mysleli ste aj na to pán Fico? Pekný víkend všetkým praje doko.


Komentáre,názory | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014