Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Stroj na zistenie lži

...mnohým z nás stačí na zistenie „pravdomluvnosti“, ak sa svojmu proťajšku chvíľu dívajú priamo a uprene do jeho očí.... Čo písali v minulosti? (50)
Koľko z ľudí by neraz chcelo vedieť, či ten s kým momentálne rozprávajú hovorí pravdu alebo klame. Po niečom takom túžili ľudia už aj pred štvrťstoročím. No nielen túžili, ale aj niečo vynašli. Čo to bolo, sa môžete dozvedieť, ak si prečítate dobový článok tak ako je napísaný v Pútniku svätovojtešskom ročník 1936, a to presne aj s vtedajšou spisovnou slovenčinou.

Stroj na zistenie lži

Dôkazom pekného postupu a pokroku modernej techniky je aj vynález, ktorý objavili v Amerike. Je to stroj, zvaný Keelerov „polygraf“, ktorý je v Amerike už aj v činnosti a ktorý zisťuje, či výpovedi ľudí sú pravdivé, či v ich osvedčeniach niet klamstva. Tento stroj veľký význam má najmä pri vypočúvaní   obžalovaných previnilcov. „Polygraf“ zisťuje vlastne tlak krvi a zmenu tohoto tlaku, ktorú zmenu pomocou ihly značí na papier  v podobe krivky. Postup zisťovania pravdomluvnosti je práve taký, ako pri riadnej transfúzii, čiže  prevedení krvi zo zdravého človeka do chorého: obžalovanému, ktorý nič netuší, pripevnia na rameno gumennú pásku – rúrku, ktorú naplnia vzduchom. Obžalovanému kladú otázky a akonáhle nehovorí pravdu, tlak krvi sa mení a túto zmenu ihla hneď značí na papieri.
Účinkovanie stroja záleží na životných zkúsenostiach. Takou zkúsenosťou je, že keď človeka zastihne nejaké nebezpečie, jeho organizmus hneď sa bráni a pripravuje sa na boj. Malé krvinkové telieska na milióny sa vyzdvihujú z huspeninového povlaku a vlievajú sa do krvného obehu spolu s inými žlazami. Cieľ je ten, aby sa nervy a  svaly naplnily energiou. Samozrejmé, že pri tomto zosilnení organizmu nastane rýchlejšie bitie srdca a zvýšenie tlaku krvi. Keď teda obžalovaný vidí, že pravdivou odpoveďou na danú mu otázku mohol by si škodiť, mimovoľne sa zľakne, a celý jeho organizmus zaujme postoj obranný. I ten najšikovnejší a najdrzejší lhár svoju lož pred týmto strojom nevie skryť, lebo vnútorné svoje pohnutky nemôže potlačiť. Dľa dosiaľ prevedených pokusov 75 % takto vyšetrovaných previnilcov sa k činu priznalo.

Šikovná to vecička. Čo z toho, keď našich zločincov aj keby takýto stroj usvedčil sudca oslobodí, lebo to nie je zákonom povolený prostriedok na získanie dôkazu o vine či nevine človeka.  Ale veď čo, mnohým z nás stačí na zistenie „pravdomluvnosti“, ak sa svojmu proťajšku chvíľu dívajú priamo a uprene do jeho očí. No a ten, kto z tých dvoch skôr sklopí oči ten je klamár. Alebo, vy ste sa takto, už  ako deti, nehrali?

Všetkým prajem veselý a pekný  deň. doko

 Ak si chcete prečítať aj iné zaujímavosti z minulosti kliknite si na doko.blog.pravda.sk/


O čom sa písalo ? | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014