Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Šíp 1169 m n.m. - 27.12.2006

Jarný výstup na Šíp na konci decembra...

    Po sviatočnom prejedaní sa, sme sa dohodli s Marekom, že vybehneme na Šíp. Ide o vápencový vrchol resp. hrebeň medzi Kraľovanmi a Stankovanmi. Na tomto hrebeni sú dva vrcholy: Zadný šíp, ktorý je nižší, ale ponúka lepšie výhľady a Šíp, ktorý ponúka "len" polkruhový výhľad. Na Zadnom Šípe je aj vysoký drevený kríž, ktorý vidno z ďalekého okolia.

    Naša trasa začínala vystúpením z oravskej strely v Kraľovanoch zastávka. Prešli sme cez lávku ponad rieku Orava a kráčali sme do rekreačného zariadenia Dierová. Odtiaľ vedie lesná cesta, ktorá sa miestami prudko dvíha.

     

Ja cestou na Šíp

    Miestami sa nám ukazovali krásne výhľady na dominanty Malej Fatry - Stoh a Rozsutec.

Stoh a Rozsutec

      Asi po 40 minútach cesty lesom sme sa dostali na planinu, na ktorej stojí pár starých dreveníc - Podšíp.

    

   osada Podšíp

    

Podšíp a Rozstuec

    Po krátkej pauze a fotení nádhery okolo nás sme začali stúpať na Šíp. Chodník najprv traverzuje kopec smerom na sever. Potom sa krúti serpentínami v doline a poriadne stúpa. Asi po 30 minútach sme sa dostali na hrebeňovú časť. Hneď na jej začiatku sú hádherné bralá, z ktorých je krásny výhľad.

    Od tohto miesta sa striedal les s výhľadmi z brál. Pohodovým tempom sme sa dostali na vrchol nižšieho Zadného Šípu (1143 m n. m.).

Ja na Šípe

Hrebeň Malej Fatry

Had v údolí

Západné Tatry

    Na vrchole sme sa najedli a kochali sme sa tichom a krásou okolo nás. Asi po 30 minútach sme pokračovali po hrebeni na Šíp. Prechádzali sme lesom a míňali sme skalné bralá. Po chvílke sme sa dostali k skalnému mestu.

Skalné mestečko

    Kúsok za skalným mestečkom sa vypína vrchol Šípu. Najvyšší bod našej túry. Chvíľu sme sa zdržali a čerpali energiu z prírody.

Zadný Šíp zo Šípu

    Z tohto miesta už chodník len klesá. Zo začiatku ešte otvoreným priestranstvom, ale po chvíli sme už kráčali lesom. Okolitá príroda vôbec nevyzerala ako na konci decembra. Trochu snehu bolo len na severnej strane svahu. Južná strana bola typická jarná. Pohodovým tempom sme klesali lesom a preberali rôzne témy. Kedže sme nechceli domov doniesť čaje, tak sme si našli miesto v lese, kde sme si užívali ten krásny pokoj a kľud. Potom sme pokračovali do Zaškovského sedla a odtiaľ lesnou cetou do Stankovian.

    Prešli sme sa krásnou krajinou s nádhernými výhľadmi. Túra to nebola vôbec náročná a ponúka všetko čo by túra ponúknuť mala. Už sa teším na ďalšie putovanie prírodou...

 


Malá Fatra | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014