Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Pardon, pán prezident.

Pár slov o tom, ako tento text vznikol a zopár jeho hodnotení súťažnou porotou.

Ide o text, ktorý sa zúčastnil literárnej súťaže Román 2006. Vyhlasovateľom súťaže bol KK Bagala a jeho literárna agentúra LCA. Text postúpil do druhého kola (medzi 14 spomedzi 97 súťažných príspevkov), ale ďalej sa neumiestnil. Po ročnom márnom hľadaní vydavateľa (jeden ma asi pol roka naťahoval, že áno...) som sa rozhodol sprístupniť ho takouto formou.

 

Hodnotenia porotcov literárnej súťaže:

 

- Kvalitný satirický román fungujúci na fúzii stereotypov ľúbostného a spoločenského románu s komicko-idylickým koncom. Ľahko rozpoznateľné paralely k skutočným udalostiam a osobám.

 

- Skvelá majstrovsky napísaná paródia na súčasné politické pomery, ktorá dokáže zamraziť i kultivovane pohnúť bránicou. Text je faktograficky prepracovaný do najmenších detailov, dokonca sviežo pôsobia i neobvyklé poznámky pod čiarou. Autor ale mohol priniesť viac prekvapujúcich zvratov a úplne sa vyhnúť neobratnému moralizovaniu v závere.

 

- Ide o realistický spoločenský román (pripomína Jesenského Demokratov). Základným prvkom stvárňovania skutočnosti je v ňom humor (situačný i verbálny), ktorý je však miestami preexponovaný, násilný, ku koncu sa úplne stráca. Veľmi dobrá je štylizácia (využíva všetky vrstvy jazyka), lexika i poznámky pod čiarou, rýchle a dobré striedanie pozícií rôznych rozprávačov.

 

- Rukopis s názvom Pardon, pán prezident je ďalším z radu textov v tomto súbehu, ktoré sú pokusom o satirické stvárnenie našej súčasnej reality, predovšetkým politického života spoločnosti. Zo všetkých, ktoré som čítal, ide o pokus najvydarenejší, preto je moje bodové hodnotenie pomerne vysoké. K dobru tohto románu treba pripísať, že je vtipný, dokáže čitateľa pobaviť a svojim spôsobom naozaj vyjadruje pocity súčasníkov, ktorým v našom geografickom priestore – stále takmer fatálne do existencie zasahuje politika.

 

- Politická satira vychádza z konkrétnych reálií, miestami priam kľúčový román so sčasti dešifrovateľnými postavami. Autorove ambície však siahajú ďalej, vlastný príbeh je ironická fikcia s odvážne vymyslenou a naozaj nečakanou pointou. Po istých úpravách by si nepochybne našiel čitateľov.

 

- Napriek tomu, že text paroduje súčasnú situáciu na Slovensku pohľadom na život jej vrcholových politických činiteľov a predstavuje mimoriadne zábavné čítanie, pre slovenského súčasníka si zároveň zachováva mimoriadnu dokumentačnú hodnotu a pôsobí mimoriadne realisticky a nekompromisne. Štýl celého textu je jednotný a téma zapĺňa celú jeho plochu rovnomerne. Postavy sú však zobrazované schématicky a osudy niektorých z nich sú prehnane idealizované.


ROMÁN - PARDON, PÁN PREZIDENT - uverejňovaný na pokračovanie | stály odkaz

Komentáre

  1. No, ja mam s vydavatelmi tiež svoje skusenosti
    a mne to tiež trvalo zopar rôčkov, kym som si našla aspoň takých, čo boli ochotní moje rukopisy poslat do grantového kola na MKSR.

    Ale ako kedysi hovoril moj učitel Vojtech Mihálik - skutočný talent sa nedá len tak ľahko zlomiť, je ako podzemná riečka, stáva sa, že istý čas musí tiecť v podzemí, kde ho nikto nevidí a mnohí ani nevedia, že je. Potom však príde čas, že nájde niekde trhlinu a ,,vyvrie" na zemský povrch.

    Prajem Vám, aby ste si tú trhlinku čím skôr našli a aby sa z Vašich krásnych príbehov mohlo tešiť čo najviac čitateĺov.
    publikované: 12.01.2008 15:43:12 | autor: rozpravkarka (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Rozprávkarka,
    ďakujem za prianie.
    publikované: 12.01.2008 20:03:24 | autor: PF (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014