Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Corsica 2004 - Bastia

Prvý deň na Korzike, prvé kúpanie a "test vybavenia".
nedeľa 4.7.2004

Vystúpili sme z autobusu, pretiahli si ubolené telá a zobrali baťohy. Zamávali sme Jendovi a pobrali sa kupovať lístky na prvý ranný trajekt. Mohli sme si vybrať hneď z dvoch spoločností. Moby (modrý) a Corsica Frerries (žltý). Jenda doporučoval žltých, tak sme išli k žltým. Lístok na trajekt stál 28.37 EUR za osobu, teda 226.96 EUR. Zaplatil som to svojou VISA kartou a tak sme s Marcelkou získali cash (z domu som si žiadnu nebral, ako je mojím zvykom pri cestách za dobrodružstvom). Do odchodu trajektu zostávala viac ako hodina a pol, tak sme to využili na návštevu priľahlej kantíny. Zakúpili sme si čaj/kávu, naraňajkovali sa z domácich zásob a previedli na záchodoch rannú hygienu. Očakávanie Korziky vyselo vo vzduchu.

Corsica 2004 - trajekt 1 Cosrica 2004 - trajekt 2
Corsica 2004 - trajket 3 Corsica 2004 - trajket 4

Keď sme sa pobrali na trajekt, zistili sme že všetky lehátka sú už obsadené a tak sme chvíľu behali po palubách a hľadali miesto kam sa uložíme. Pred nami bolo otvorené more a viac než 4 hodinky hojdania sa na vlnách. Našli sme hore na palube jednu neobsadenú lavičku a tam sme sa rozložili.

Bolo skoré ráno a slnko ešte nepálilo. I keď sme v autobuse pospávali, nestačilo to, a tak sme podriemkávali. Vetrík sa príjemne pohrával s vlasmi. Po štyroch hodinách morskej letargie život na palube opäť ožil. Blížili sme sa k brehom Korziky. Vzorne sme si pobalili karimatky do baťohov a čakali až loď konečne spustí kotvy a z nás sa opäť stanú suchozemci.

Corsica 2004 - Bastia - poradaVytúženého okamžiku sme sa dočkali a konečne sme vstúpili na francúzsku pôdu. Francúzsko je posledným pánom Korziky a i SMS operátor Vám okamžite pošle "Welcome to France". Naše prvé kroky okamžite viedli do "Office de tourisme", kde sme usporiadali "prvú bojovú poradu". Nechceli sme sa v Bastii príliš dlho zdržiavať a tak sme hľadali njbližší spoj na juhovýchod, kde sme mali vyhliadnuté trasy. Ukázalo sa, že dnes už nic nepôjde a budeme sa musieť ubytovať niekde v kempe. Náš knižný sprievodca, odkiaľ sme celú cestu čerpali všetky užitočné informácie, nám doporučil kemp Les Oranges, ktorý je kúsok za Bastiou. U domorodcov sme sa snažili zistiť odkiaľ tam ide nejaký bus. Po chvíli sa Honza vrátil s odpoveďou, že je to "L ka". Lenka, ktorá jediná z nás hovorila aspoň trochu francúzsky, dokázala identifikovať, že sa pravdepodobne jedna o číslovku a to presne 4 (quatre). Tento výkon sme všetci ocenili. Zistili sme, že autobus odchádza priamo z pred TO (tourist office).

Kemp sme našli pomerne ľahko. ’Ubytovali" sme sa. Les Oranges je na pobreží a tak sme sa okamžite vybrali kúpať. Na môj vkus bola voda dosť studená a i táto prímestská pláž na mňa nepôsobila nijako oslňujúco (i napriek úplne jasnej oblohe). Ale plávať sa tam dalo a po náročnej ceste to nakoniec bolo príjemné osvieženie.

Corsica 2004 - Bastia - kempPo kúpaní sme si urobili ešte prechádzku do okolia. Objavili sme obrovské zrelé moruše. Tie rástly i v kempe, teda presnejšie, naše stany stály priamo pod morušami. Boli však ešte mladé a preto i ich plody boli ešte relatívne malé a nie úplne zrelé. Zato tie na námestí boli krásne veľké a zrelé. Príjemne sme sa osviežili a pobrali sa uvariť si večeru. Prvé varenie dopadlo úspešne, všetko vybavenie fungovalo. Dokonca i čaj sme si uvarili. Ale variť čaj v ešúse po jedle nie je najlepší nápad. To, že som si pripravil Japan Tamaryokucha boli trochu poznať, ale tá vedľajšia chuť jedla... Potom som si už čaj varil iba do osobitného hrnčeka. Bol síce tiež kovový, ale bol vyhradený len na čaj.

Večer sme sa ešte finálne dohodli kam pôjdeme ďalej. Voľba padla na Porto Vechio (Porto Vecchio). Odchod skoro ráno 7:30.


Cesta | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014