Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Marcella Detroit a jej nový album THE VEHICLE (2013)

...exkurzia o podstate toho, o čom má hudba naozaj byť.
Zdravím vás!

Ja viem, možno si poviete, čo to tu chcem zase písať o tej Marcelke z Detroitu. Priznám sa, mám slabosť pre jej hudbu a hlas. Ibaže teraz prichádza po (pre mňa dlhých) 12 rokoch (ak nerátame bluesový album "The Upside Of Being Down" z roku 2006, ktorý nahrala pod názvom svojej bluesovej kapely Marcy Levy Band) s albumom, ktorý je úplne výnimočným zjavom na dnešnej hudobnej scéne.

Rozmanitosť Detroitovej albumov je priam zarážajúca - kým "Jewel" (1994) mal klasický motown-soul zvuk, "Feeler" (1996) bol rockový a "Dancing Madly Sideways" (2001) bol electro-rock-popový. Ten nový, "The Vehicle", o ktorom budem písať, je návratom k soulu a funku a k tomu, čo je už na prvé počutie Marcelle Detroit najbližšie.

Otvárací track albumu "Love X A Million" vás okamžite vtiahne do sveta soulu. Príjemná melodická pieseň s úžasnými aranžmánmi sláčikov a gitár. Sprievodné vokály tu dokonca naspieval Lance Aston, Marcellin manžel. Po druhom, pomalom gitarom songu "Goddess In Dispear", kde Marcella predvádza svoje majstrovstvo písať skvelé pesničky so skvelým textom prichádza na rad "Good Girl Down", singel, ktorý právom prezentuje celý album. Rozmýšľam, či sa mi nesníva, keď niekto v dnešnej dobe dokáže ešte prísť s takou piesňou, ktorá sa vám jednoducho musí páčiť.

Nasleduje funky set: "Practice What I Preach", ktorá je úplným funky úletom a Marcelle by ju závidel aj samotný James Brown, "The Key", ktorá má všetky ambície byť ďalším singlom,. Nasleduje "Be The Change", neuveriteľne pozitívna pesnička s posolstvom viery v seba samého v štýle motown soulu, ktorú by určite závidel, teraz pre zmenu, Stevie Wonder.

S beatlesáckym nádychom nastupuje "Look No Further", klavírna pieseň s takým zborovým spevom, že sa vám zježia všetky chlpy od mrazenia. A dokonca sa v tejto pesničke aj rapuje. Najserióznejší track albumu "Serious" opäť poukazuje na gitarové majstrovstvo speváčky a skladateľky, no tentoraz aj s bluesovo-jazzovým feelingom.

Po oddychovkách "Look No Further" a "Serious" prichádza ďalší funky set. Pieseň "The Vehicle" je oslavou hudby, ktorá je hnacím motorom. Je to akási modlitba za hudbu. Text pojednáva o tom, čo všetko znamená hudba pre samotnú speváčku... "Music is the vehicle..." znie v refréne opakovane a vy sa s tým jednoducho musíte stotožniť, lebo je to jednoducho pravda. Svieži groove nahodí pesnička "My Own Backyard" a "Wrong Direction" s tak chytľavou melodickou vsuvkou, po vypočutí ktorej si sami budete spievať "tarara-taram-tarara-taram". :) Oficiálnym záverom albumu je pomalá pieseň "Find The Good" o hľadaní dobra v každom človeku.

Keď sa vydavateľstvo Right Recordings rozhodlo vydať album "The Vehicle", malo k dispozícii ešte ďalší pripravený album Marcelly Detroit s názvom "Skin I'm In" (na teraz odložený, keďže vyšiel "The Vehicle"), na ktorom sa vyskytla aj nová verzia piesne "Stay", s ktorou Marcella ešte v skupine Shakespears Sister prevalcovala anglické a svetové hitparády v roku 1992. Keď jej vydavateľstvo navrhlo zaradiť na album "The Vehicle" aj "Stay" ako bonusový track, neváhala a využila túto možnosť. "Stay 2013" znie úplne inak ako originál, je intímna a pohodová, povedal by som, že znie tak "norahjonesonsky", mierne ladená do jazzovej polohy. Skvelá bodka na záver albumu "The Vehicle".

Albumy "The Vehicle" a "Skin I'm In" nahrala Marcella súčasne. Vlastne počas prestávky v nahrávaní "Skin I'm In" s legendárnym producentom Larrym Kleinom, nahrala album "The Vehicle" za 16 dní takým štýlom, že sa zavrela s muzikantmi v štúdiu a nahrávali všetky nástroje súčasne, čiže celý proces vyzeral ako jeden veľký koncert. Postupne nahrali ešte pár doplnkových nástrojov, sláčiky a zbory. Medzi hudobníkmi na albume popri Marcelle kraľuje na bicích legenda soulu a r'n'b James Gadson (Bill Withers, Herbie Hancock, BB King, Paul McCartney...) a na basovej gitare Reggie McBride (Rod Stewart, Queen, Stevie Wonder, Pink Floyd). Album zmixoval Reggie Dozier.

Na záver chcem povedať už len toľko, že nad týmto albumom sa tak nerozplývam len preto, že Marcella Detroit je moja obľúbenkyňa. Tento album má naozaj dušu/soul a je naozaj neuveriteľným tým, ako je ozajstný. Všetky pesničky si Marcella napísala sama (s výnimkou "Goddess In Dispear", "Find The Good" a "Stay 2013"), sama si piesne zaranžovala a sama si tento album vyprodukovala. Skutočná hudba, skutoční hudobníci a skutočný talent so zmyslom pre detail, ktorý na albume "The Vehicle" nájdete v každej sekunde každej pesničky.

Album "The Vehicle" a singel "Good Girl Down" (s ďalšou skladbou "Keep It Warm") sa dá kúpiť u nás na stránke http://www.supershop.sk/











Tracklist:

1. Love X A Million (M. Detroit)
2. Goddess In Dispear (P. Anstrom/M. Detroit)
3. Good Girl Down (M. Detroit)
4. Practice What I Preach (M. Detroit)
5. The Key (M. Detroit)
6. Be The Change (M. Detroit)
7. Look No Further (M. Detroit)
8. Serious (M. Detroit)
9. The Vehicle (M. Detroit)
10. My Own Backyard (M. Detroit)
11. Wrong Direction (M. Detroit)
12. Find The Good (J. Thermis/M. Detroit)
Bonus track:
13.Stay 2013 (M. Detroit/S. Fahey/D. Stewart)



Hudbe zdar!
Váš Dodow.
:)

Hudba | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014