Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Čokoláda

čokoládka...mňamko....biela je aj tak nejlepšia...a hlavne studentská pečať...cmuqky...už sa mi robia chute...

Čokoláda

Najväčšia maškrta na svete...

kto by ju nemal rád? jej rôznorodé variácie dokážu potešiť aj toho najzarytejšieho maškrtníka

Už v 7. storočí začali Mayovia pestovať kakaovník a z jeho bôbov vyrábali nápoj horkej chuti. Keďže bôby boli naozaj vzácne, neskôr ich používali aj ako platidlo, čo bolo príčinou toho, že nápoj si smeli dovoliť iba bohatší ľudia. Keď si v roku 1200 Aztékovia podmanili ríšu Mayov, ukradli aj výrobu čokolády.

Príchod do Európy

Do Európy kakaové bôby priniesol Krištof Kolumbus. No Európania s výrobou nápoju nemali žiadne skúsenosti. Recept na spracovanie bôbov doniesol v roku 1519 Hernando Cortéz. No stále to vol nápoj horkej chuti. Zmena nastala až v  polovici 16. storočia, keď rehoľné sestry pridali do nápoju cukor. Nápoj sa tak stal čoraz populárnejší. Prvú továreň na čokoládu založili v roku 1815 v Holandsku. Neskôr Švajčiari do nápoju pridali kondenzované mlieko.

Druhy čokolády

Mliečna čokoláda: obsahuje kakaovú hmotu, cukor a mlieko. Aby bola kvalitná, mala by mať približne 30 percent kakaovej hmoty a 30 percent mlieka.

Biela čokoláda: obsahuje kakaové maslo, cukor a mlieko. Kakaový prášok je nahradený karamelizovaným sušeným mliekom. O kvalitnej bielej čokoláde môžeme hovoriť vtedy,ak má 25 percent kakaového masla a 25 percent mlieka.

Horká čokoláda:  obsahuje kakaovú hmotu a cukor - kvalitná aspoň 50 percent kakaovej hmoty.


Zaujímavosti | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014