Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Tomas ZMORAY- Na mostíky ho zlákal leták. Stále skáče bez sponzora

Cize rozhovor Borisa Vanyu s Tomasom ZMORAYOM

Zdroj: http://sport.pravda.sk/na-mostiky-ho-zlakal-letak-stale-skace-bez-sponzora-fxj-/sk_szsporty.asp?c=A091111_215633_sk_szsporty_p43  

Autor: Boris Vanya

Hrával futbal , cvičil gymnastiku, sníval o tom, že sa stane hokejistom. Lenže keď mal Tomáš Zmoray jedenásť rokov, na základnej škole v Banskej Bystrici sa objavil tréner Peter Bajer a lanáril deti na skokanské mostíky. "Ukázal nám taký leták s obrázkom skokana. Zaujal ma. Vybral som sa aj s kamarátmi na mostíky a zapáčilo sa mi tam," spomína 20-ročný pretekár, ktorý bude reprezentovať Slovensko aj na zimnej olympiáde vo Vancouvri  

V minulej sezóne zaujal Zmoray prienikom do elitnej svetovej päťdesiatky, ale aj tým, že skákal vo výstroji bez jedinej reklamy. Prázdne miesto na prilbe si ozdobil vlastnou tvorbou. Vzal fixku a kreslil. "Oficiálneho sponzora stále nemám. Peniaze zháňa otec, uvidíme, či uspeje. A v novej sezóne budem skákať v čisto čiernej prilbe, takže na nej sa asi nebudem môcť výtvarne realizovať."

Bývalý desaťbojár František Zmoray podporuje syna od chvíle, keď si vybral finančne nákladné športové hobby. "Predtým mi platil aj za kombinézy, teraz mi ich zaplatil olympijský výbor. K dispozícii mám aj dva páry lyží vyrobených na mieru. Podmienky sa zlepšili," tvrdí pretekár ŠK Kartík Banská Bystrica.

Kombinézy šije Zmorayovi poľský výrobca, jedna vyjde na 250 eur. "Mohol by som si ich objednať aj v Rakúsku, či v Nemecku, ale určite by mi ich neušili z takých materiálov, aké dávajú domácim skokanom. Fíni, Nóri, Rakúšania testujú kombinézy v špeciálnych vzduchových tuneloch. Nad kvalitou výstroja sa však teraz vôbec nezamýšľam. Najskôr musím popracovať na vlastných rezervách, napríklad na technike odrazu."

Vo februári tohto roka vyhral Zmoray v Zakopanom v solídnej konkurencii preteky Kontinentálneho pohára. Za najväčší úspech však považuje výsledok z letnej Grand Prix, v Pragelate sa dostal prvýkrát do tridsiatky, skončil 29. O tri mesiace sa predstaví na inom olympijskom mostíku, v kanadskom Vancouvri. "Nevnímam to nejako zvláštne. Chcem skočiť tak, aby som bol so sebou spokojný. Rád by som sa prebojoval do druhého kola."

Do začiatku hier bude ladiť formu na pretekoch Svetového pohára. S výnimkou úvodného podujatia vo fínskom Kuusame by rád absolvoval všetky ďalšie, vrátane prestížneho Turné štyroch mostíkov. "Ešte uvidíme, či sa zúčastním na všetkých dieloch, alebo pôjdem len na nemeckú časť," doplní Zmoray.

Podľa trénera Milana Filipka musí talentovaný skokan popracovať aj na svojej psychike. "Mal som s tým predtým problémy. Väčšinou som veľmi chcel a potom som skoky technicky zbabral. Človek musí cítiť pred pretekmi pohodu. Aj v hlave. Niekedy stačí, že sa dobre vyspím."

Československá skokanská legenda Pavel Ploc prezradil, že sa mu o skokoch ešte stále sníva. Ako je na tom mladý Banskobystričan? "Stáva sa. Sníva sa mi, že sa odrazím a zrazu neletím na mostíku, ale niekde inde. Alebo ma vo vzduchu krúti, až kým ma v posteli nemykne, zobudím sa a zasmejem."

 

 

 


Slovenski skokani | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014