Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Zverenie dieťaťa do výchovy

prosim poradte mi co mam robit ak mi moj byvali priatel zobral nasu neplnoletu dcerku a bez mojho vedomia poziadal o zverenie dietata do jeho starostlivosti,pricom som o nocom nevedela,nedosiel mi ani ziadny papier od sudu.moj byvali priatel bol policajt tak s takymito podvodmi nema problem.uz dlhsiu dobu ma bijaval,dokonca aj nasu maloletu dcerku,2x ma napadol a skoncila som v nemocnici,ohlasila som to aj na policii,ale on sa stoho vyvliekol,bol alkoholik a dodnes m¨nim je,o malej nemam ziadne informacie.prosim poradte mi co mam robit!!!!! PROSIM dakujem.

Vážená pani,

nemáte inú možnosť, len požiadať súd o predbežné opatrenie na zverenie dieťaťa do Vašej starostlivosti v zmysle § 76 ods. 1 písm. b) zákona č. 99/1963 S.b. - Občiansky súdny poriadok ( aby odovzdal dieťa do starostlivosti druhého z rodičov ) .

Zároveň je potrebné podať návrh na súd ( Okresný súd v obvode ktorého má maloletý na základe dohody rodičov alebo rozhodnutia súdu, prípadne iných rozhodujúcich skutočností svoje bydlisko) na zverenie dieťaťa do Vašej starostlivosti a obmedzenie rodičovských práv Vášho priateľa v zmysle § 38 zákona č. 36/2005 Z.z. ( Zákon o rodine ) .

Náležitosti návrhu na predbežné opatrenie sú upravené v § 75 ods. 2 a § 79 zákona a § 42 ods. 3 č. 99/1963 S.b. a sú to tieto
ktorému súdu je určené
kto ho robí
ktorej veci sa týka
a čo sleduje
a musí byť podpísané a datované

Okrem toho musí obsahovať
meno, priezvisko, prípadne aj dátum narodenia a telefonický kontakt, , bydlisko účastníkov, prípadne ich zástupcov
údaj o štátnom občianstve
pravdivé opísanie rozhodujúcich skutočností
označenie dôkazov, ktorých sa navrhovateľ dovoláva
a musí byť z neho zrejmé, čoho sa navrhovateľ domáha

Vzhľadom na to, že ide o predbežné opatrenie musíte špecifikovať tieto skutočnosti

opísanie rozhodujúcich skutočností odôvodňujúcich nariadenie predbežného opatrenia
uvedenie podmienok dôvodnosti nároku, ktorému sa má poskytnúť predbežná ochrana
a odôvodnenie nebezpečenstva bezprostredne hroziacej ujmy
Z návrhu musí byť zrejmé, čoho sa mieni navrhovateľ domáhať návrhom vo veci samej. Návrh musí ďalej obsahovať aj označenie fyzickej osoby, ktorej má byť maloleté dieťa zverené do starostlivosti, alebo označenie zariadenia na výkon rozhodnutia súdu, do ktorého má byť maloleté dieťa umiestnené.

Súd o predbežnom optrení podľa § 76 ods. 1 písm. b) zákona č. 99/1963 S.b. rozhodne rozhodne najneskôr do siedmich dní od doručenia návrhu
 

Odporúčam v návrhu to, že priateľ je násilnícky pod vplyvom alkoholu a priložiť zdravotnú dokumentáciu.

Vzhľadom na to, že ide o konanie o starostlivosti o maloleté deti je toto konanie oslobodené od súdnych poplatkov v zmysle § 4 ods. 1 písm. a) zákona č. 71/1992 S.b. o súdnych poplatkoch.

Pokiaľ by u vás boli splnené podmienky na oslobodenie od súdnych poplatkov súd by Vám mohol na návrh ustanoviť zástupcu z radov advokátov v zmysle § 30 zákona č. 99/1963 S.b. .

s pozdravom Grant


Pravna pomoc | stály odkaz

Komentáre

  1. komentar
    pekné miesto, vďaka za zdieľanie
    publikované: 31.10.2011 07:45:34 | autor: jessika (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014