Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Zmenia teroristi svoje ciele?

účinnejší terorizmus?
http://aktualne.centrum.cz/zahranici/blizky-vychod/clanek.phtml?id=674377
Ak sa teroristi preorientujú z útokov na doterajšie ciele, a začnú cielene narúšať ekonomiku, tak to začne byť oveľa vážnejšie..
Zatiaľ čo útoky na civilistov, vojakov a políciu, majú napriek obetiam na životoch hlavne psychologický dopad, a majú za cieľ podlomenie morálky, prípadná cielená kampaň na tankery a energetické zdroje (prípadne vedenia energií - ropovody, vysokonapäťové vedenia), sa dá pokladať za útok na "telo".
Prípadný boj štýl "darking"  bude mať závažný dopad na ekonomiku, tieto ciele sú navyše veľmi ťažko ubrániteľné..
darking -
http://elektrika.cz/data/clanky/noid021125/view
http://www.rexter.cz/darking-prostredek-nebo-cil/2004/05/01/
V čechách sa túto "subkultúru" podarilo zlikvidovať len vďaka tomu že sa tí čo sa tomu venovali, mali nutkanie chváliť svojimi činmi na internete, keby sa tejto činnosti začali venovať skutočný "profi teroristi" ktorých hlavným cieľom je napáchať čo najväčšie škody, malo by to zničujúci dopd na ekonomiku..


Myslím že tento útok zatiaľ nebol organizovaný "profesionálne" veľkou teroristickou skupinou, ale izolovanou menšou organizáciou, a našťastie nemá znaky "kampane".
"Financmajistri" profesionálnych teroristov, navyše majú asi určité zábrany, podporovať takéto útoky, mršili by im totiž ich vlastný biznis
Keby to bol "profesionálny" útok škody by boli omnoho závažnejšie, stačí si pripomenúť útok na uss cole v jemene
http://en.wikipedia.org/wiki/USS_Cole_bombing, keby ten bol zameraný na tanker, tak sa cieľ porúča ku dnu. Kampaň vedená profesionálnymi teroristami, by vypadala inak, pravdepodobne by šlo o rozsiahlu akciu, vedenú na niekoľkých miestach sveta odrazu, proti veľkému množstvu plavidiel, v krátkom časovom úseku,  taký útok by napríklad nevyvolal len paniku na burze, a následné zvýšenie cien energií s negatívnym dopadom na chod hospodárstva, ale vyvolal by aj rozsiahle ekologické škody, čím by do "psychiky" západu vyryl oveľa hlbšiu ranu než krvavý útok na civilistov (a paradoxne by pri ňom k nijakým stratám na životoch nemuselo prísť..)

Pravdepodobnosť toho že sa teroristické organizácie, vymknú spod kontroly svojich mecénov, a miesto "psichologických" atakov a zlomenia morálky, sa začnú venovať podlomeniu základov ekonomiky vo veľkom meradle, rastie s dĺžkou okupácie iraku a afganistanu..

iné správy | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014