Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Ako využiť počítačovú gramotnosť v prospech iných ?

... výzva adresovaná najmä mladým ľuďom, ale nielen im .... všetkým, ktorí chcú nájsť nový spôsob sebarealizácie...

Narodil som sa, a  aj mladosť som prežil na dedine.  Ďalší život,   to bol dlhší alebo len kratší pobyt v rôznych mestách a dedinách po celej republike.  A práve to, že som  svoju rodnú  obec opustil pomerne skoro, má priviedlo na myšlienku,  napísať o nej nejakú  ucelenejšiu publikáciu, ktorá dovtedy žiaľ neexistovala.  Išlo o to, aby sme my rodáci, ktorí podobne ako ja,   už v rodnej dedine nebývame,  mali  aspoň nejaké informácie  o svojom rodisku.  Určite  takých miest a obcí, ktoré  nemajú vlastnú publikáciu o svojej obci,  je ešte stále dosť. 

Skôr než som ju ale napísal,   tak som sa najprv chytil príležitosti na Wikipédii.  Tomuto celosvetovému internetovému projektu  ja osobne vďačím zato, že som nabral odvahu a svoje myšlienky aj fotografie  som začal zverejňovať tak, aby z toho mali osoh aj  tí internetoví návštevníci, ktorí o mojej obci dovtedy nemali ani páru.

A o tom by som sa chcel s  vami podeliť.

Na Wikipédii  je totiž pre slovenskú mutáciu zverejnená možná osnova,   ako by mala   taká stránka o obci vyzerať. Ako pozitívnu ukážku si môžete pozrieť napríklad tieto stránky:

http://sk.wikipedia.org/wiki/Klenov

http://sk.wikipedia.org/wiki/Sedlice_%28okres_Pre%C5%A1ov%29

http://sk.wikipedia.org/wiki/%C5%A0irok%C3%A9

Stačilo len nájsť správne údaje o príslušnej obci a tie do tejto osnovy postupne zapracovávať.  Pochopiteľne, že sa  tam dajú vkladať aj digitálne  fotografie. K tomu je ale okrem digitálneho fotoaparátu potrebné mať  aj počítač s pripojením na internet.  Chápem, že nie každý si to môže dovoliť, ale  táto možnosť existuje na každej základnej škole. A tu mierim!  Totiž,  ak si otvoríte slovenskú mutáciu Wikipédie zistíte, že  možno až 70% obcí tam nemá zverejnené nič. Ako napríklad:

http://sk.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cab

http://sk.wikipedia.org/wiki/%C5%BDakarovce

Ale,  ak si otvoríte napr. ruskú, poľskú, anglickú alebo aj českú mutáciu  Wikipédie, hneď uvidíte ten priepastný rozdiel v náš neprospech.  V snahe vylepšiť tento nepomer,   opakovane na svojom blogu vyzývam  nielen žiakov, ale aj učiteľov slovenských základných škôl,  aby sa v rámci vyučovacích hodín informatiky    pokúsili  touto formou vzbudiť záujem kompetentných o bezplatnú a celosvetovú propagáciu  vlastnej rodnej viesky, a neskôr možno aj  iných projektov, ktoré  naše malé Slovensko zviditeľnia vo svete.  Poviete si, ale dnes už takmer každá obec a mesto majú vlastnú web stránku.  Možno áno, možno nie, ale v drvivej väčšine je to len v slovenskej mutácii. Wikipédia má tu výhodu, že projekty na nej zverejnené  má možnosť dopĺňať každý,  a tak sa  veľmi často stáva, že  články uverejnené v slovenčine, ďalší redaktori Wikipédie  zadarmo prekladajú do svojho jazyka.  Napríklad,  môj pôvodný projekt o rodnej dedine, takíto redaktori preložili už najmenej do 6  cudzích jazykov.  A toto si so svojou obecnou web stránkou asi žiadna obec dovoliť nemôže, lebo by za preklad musela platiť.

A v čom ja osobne vidím najväčší význam   takýchto  projektov ?  Ani nie tak v propagácii, či zdokonaľovaní sa  v histórii a informatike, ale  v zmene myslenia   najmä mladých ľudí a to v tom, že má význam  pracovať aj   na bezplatných a  dobrovoľných   činnostiach, ktoré  v budúcnosti určite pomôžu nielen ich autorom, ale aj iným, zväčšia úplne cudzím ľuďom.  Lebo aj o tom je život. Vedieť iným pomôcť nezištne, dobrovoľne a bez nároku na odmenu.

Veľa trpezlivosti  pri presadzovaní týchto myšlienok v živote všetkým praje doko.


Komentáre,názory | stály odkaz

Komentáre

  1. Moc hezký.
    Od začátku do konce. Mám smůlu, neboť mou rodnou obcíje Praha. A to je ten problém. Dá se napsat furt něco. Ale více či méně vo ní skoro všichni vědí skoro všechno.
    V dobrém závidím všem co se narodili a žili někde jinde.Teď se považuju za Slováka. Umím i docela pěkně po slovensky. I mne chválej. Sekretářka šéfova, se ke mně chodila radit, kde sa píše mekčeň ))) Ke mně)))
    A asi napíšu o Trenčíně. Jak si tu pospolu žijeme.
    publikované: 11.09.2011 21:42:09 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014