Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Slovenskí cukrovarníci v Turecku

... Všetci traja dostali veľmi výhodné pracovné smluvy, čo vyplýva aj z toho, že každý z nich zasielal do vlasti vyše 20.000 korún ročne. ... O čom sa v minulosti písalo ? (55)
Iste ste tiež počuli o tom, že v Trebišove na mieste bývalého cukrovaru majú postaviť elektráreň. Preto ma v kalendári ročník 1944 zaujal nasledovný článok, ktorý napísal Ján Mihajlo. Takže, prosím čítajte dobový článok presne aj s vtedajšou spisovnou slovenčinou.

Slovenskí cukrovarníci v Turecku

Ak v minulosti  slovenský národ mnoho vytrpel za tureckého plienenia, tak teraz objavená skutočnosť je pre slovenský národ tým radostnejšia. Aj teraz odpláca sa Slovák za zlé dobrým. Do roku 1924 nepoznali v Turecku cukrovarnícky priemysel.  V roku 1933 budovali v Turecku tretí cukrovar v Eškišehíru. Technický dozor nad stavbou tohto cukrovaru mal bývalý technický riaditeľ cukrovaru v Trebišove inžinier Eduard Gogela, ktorý v Trebišove pôsobil od roku 1920 do 1926.

Sotva začal pracovať cukrovar v Eškišehíru, už sa projektovala stavba štvrtého cukrovaru v Turecku – v Turhalle. V tejto súvislosti objavily sa inzeráty, že cukrovarnícky priemysel v Turecku prijme do svojich služieb niekoľko spoľahlivých cukrovarských odborníkov: medikovcov, varičov, filtrantov a podobne. Na tieto inzeráty prihlásili sa traja Slováci, ktorí koncom júla 1934 nastúpili cestu do Turecka, aby pomáhali  budovať cukrovary a zaúčali Turkov do varenia cukru. Boli to títo: 35- ročný Jozef Cimbala  (varič cukru) z Trebišova, 38 – ročný Ferdinan Bujdy (medikovec) a Štefan Remiš (filtrant), obaja z Uhorskej Vsi pri Bratislave. Všetci traja dostali veľmi výhodné pracovné smluvy, čo vyplýva aj z toho, že každý z nich zasielal do vlasti vyše 20.000 korún ročne. Naši cukrovarníci vrátili sa po dvoch rokoch do vlasti, iba Bujdy sa vrátil až v roku 1938.

Takže, namiesto cukrovaru má byť elektráreň  a miesto odborníkov v cukrovarníctve, teraz pre zmenu do Turecka vyvážame futbalistov. A ozaj, viete ako sa teraz volá Uhorská Ves ? Od roku 1948 je to Záhorská Ves. Život sa mení.

Prajem pekný deň.doko.
Ak si chcete prečítať aj iné zaujímavosti z minulosti kliknite si na doko.blog.pravda.sk/

 


O čom sa písalo ? | stály odkaz

Komentáre

  1. Doko
    dakujem, az mi slzy vyhrkli...taky stary cukrovar, ktory bol nielen vykonny ale aj krasny a historicky.. nechali spadnut...nie je uz z neho nic, len komin, ten sa drzi ako majak. Su na nom obnazene stare poctive tehly..a ta ich farba-tu si nikto zdialky nemoze nevsimnut- su to boliestky a pribehy tisicky obycajnych ludi, ktorym dal obzivu a kusok chleba v tak chudobnom ale o to krajsom kraji na vychode ako je Trebisov.... Trebisov to valal, okruhly jak talar...:)
    publikované: 25.02.2008 13:18:20 | autor: ira (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014