Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Nedorozumenie – pokračovanie

Slovo môžeme "počúvať" a predsa "nepočuť".

Aby Biblia aj dnes pre nás mohla byť "Božím slovom", musí sa vysvetliť a ohlasovať novým spôsobom. V opačnom prípade môže byť podľa vlastného svedectva "mŕtvou literou" (2 Kor 3, 6 - On nás urobil súcich za služobníkov Novej zmluvy, a nie litery, ale Ducha; lebo litera zabíja, kým Duch oživuje).

Slovo môžeme "počúvať" a predsa "nepočuť" (Mk 4, 12 - ... aby hľadeli a hľadeli, ale nevideli, aby počúvali a počúvali, ale nechápali, aby sa azda neobrátili a aby sa im neodpustilo). Až keď sa Biblia aj na nás prejaví ako životná sila, keď nás napomína a utešuje, učí veriť a milovať, dáva nám silu na obrátenie, daruje nám nádej na budúcnosť s Bohom, uschopňuje nás angažovať sa za pokoj, spravodlivosť a zmierenie – až keď toto v nás Biblia spôsobuje, vtedy sa stáva aj pre nás vierohodným "Božím slovom".

Výklad, ktorý je potrebný, aby sme pochopili jazyk minulých dôb a súčasne nároky Boha na nás v dnešnej dobe, sa odohráva v dvoch rovinách. Vecný výskum jednotlivých biblických kníh, porozumenie jazyka, dejín a svetonázoru, ktoré sú nám neznáme, prislúcha biblickým vedám. Tieto vedy v posledných desaťročiach zaznamenali veľký rozmach. Naučili nás správnejšie chápať biblický jazyk a svet predstáv tej doby. Takto bolo odstránených veľa ťažkostí, ktoré doteraz sťažovali prístup k Biblii. Niekedy biblické vedy dospeli aj k nečakaným výsledkom, ktoré vyvolali medzi veriacimi nepokoj. O práci biblických vied sa bude ešte podrobne hovoriť.

Biblia je však nielen starou knihou, ktorú majú podobne ako iné staré spisy skúmať vedci. Je aj "Božím slovom", ktorého výklad sa uskutočňuje v inej dimenzii, než vo vedeckej. Kde sa ohlasuje a kde sa prejavuje ako životná sila na poslucháčoch, tam je Cirkev.


Úvod do sveta Biblie | stály odkaz

Komentáre

  1. AD "AZ KED SA BIBLIA AJ NA NAS PREJAVI AKO ZIVOTNA SILA,
    ked nas napomina a utesuje, uci verit a milovat, dava nam silu na obratene, daruje nam nadej na buducnost s Bohom, uschopnuje nas angazovat sa za pokoj, spravodlivost a zmierenie - az ked toto v nas Biblia sposobuje, vtedy sa stava aj pre nas vierohodnym "BOZIM SLOVOM"

    Toto, podla mna, pekne a trefne vysvetluje, co znamena posobenie ZIVEHO BOZIEHO SLOVA
    Kiezby to takto bolo s nami.
    Mne na tom zalezi, nielen ako veriacej, ale aj ako lektorke, ktora
    dava svoj hlas do sluzby ohlasovaniu BOZIEHO SLOVA, a tuzim,
    aby takto zivo posobilo u mna, i u posluchacov.

    publikované: 25.07.2008 14:17:14 | autor: Mima (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. hmm
    Viera je krasna vec aj ja verim v Boha ....
    ale pocit pokia a duchovneho naplnenia mi nedava ani svata kniha ani cirkev ale moj osobny vzah s Bohom a postoj k nemu.
    Napokon kniha bola pisana clovekom a starociami sa mohol jej obsah kompletne zmenit.
    Bibliu vnimam ako pomocku stat sa lepsim clovekom ale nepovazujem ju za nevihnutost.
    publikované: 25.07.2008 14:52:11 | autor: pralinka (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. otazka
    toto by ma zaujimalo, som krestan, a tiez je kopa veci, kedy transcendentnost, ten osobny postoj vnutorny postoj k Bohu mi dava viac ako citanie Biblie a pocuvanie kazne /to je ale ista pomoc vo viere, myslim/... ale podla mna sme lenivi pocuvat a ked uz pocuvame tak nepocujeme, a hovorite dobre.. ide o ten vyklad, je tam nejake riesenie? mam totiz pocit, ze moje myslenie cirkev povazuje za ruhanie
    publikované: 25.07.2008 15:11:33 | autor: maja (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Podla mna
    osobny vztah k Bohu prijatim BOZIEHO SLOVA jednoznacne zosilnie,
    nakolko je BS zdrojom poznania Boha a spoznavanim moze rast i nasa
    dovernost.
    publikované: 25.07.2008 15:52:34 | autor: Mima (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014