Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Reklamácia strechy

Dobrý deň . Chcela by som vás poprosiť o radu , kde napísať sťažnosť na staviteľa strechy . Po spísaní dohody o poskytnutí služieb mi staviteľ spravil strechu aj s pokládkou strešnej krytiny - šindel . Ani nie po roku mi cez strechu tečie a odpadáva šindel . Po niekoľkých reklamáciach a prosbách mi staviteľ odmieta strechu opraviť . Je povinný staviteľ upozorniť na to , že niektoré práce sa nemôžu vykonávať v určitom ročnom období . Aké doklady si mal staviteľ odo mňa vyžiadať pred začatím prác , týkajúce sa výstavby .Veľmi Vám ďakujem za odpoveď.

Vážená pani,

predpokladám, že ste mali spísanú zmluvu o dielo so stavebnou firmou. Tam by mali byť detailné podmienky dodania. Z tých je potrebné predovšetkým vychádzať.

Z otázky predpokladám, že zhotoviteľ sa vyhovára na nevhodné poveternostné podmienky. Toto nie je relevantná argumentácia, pretože zhotoviteľ je povinný upozorniť objednávateľa ( teda Vás ) na nevhodnosť pokynov objednávateľa , prípadne nevhodnosť materiálu , ktorý zhotoviteľ dodal. Ak tak neurobí zodpovedá za vady diela i keď boli takéto pokyny ( materiál ) objednávateľa nevhodné. Vychádza sa z toho, že zhotoviteľ by mal disponovať vyššími odbornými znalosťami, ktoré mu umožňujú predvídať negatívne následky , čo laik nemusí (a často nemôže ) predvídať.

Uvedené je uvedené v § 551 zákona č. 513/1991 S.b. Obchodný zákonník citujem


§ 551
(1) Zhotoviteľ je povinný upozorniť objednávateľa bez zbytočného odkladu na nevhodnú povahu vecí prevzatých od objednávateľa alebo pokynov daných mu objednávateľom na vykonanie diela, ak zhotoviteľ mohol túto nevhodnosť zistiť pri vynaložení odbornej starostlivosti. Ak nevhodné veci alebo pokyny prekážajú v riadnom vykonávaní diela, je zhotoviteľ povinný jeho vykonávanie v nevyhnutnom rozsahu prerušiť do doby výmeny vecí alebo zmeny pokynov objednávateľa alebo písomného oznámenia, že objednávateľ trvá na vykonávaní diela s použitím odovzdaných vecí a daných pokynov. O dobu, po ktorú bolo potrebné vykonávanie diela prerušiť, sa predlžuje lehota určená na jeho dokončenie. Zhotoviteľ má takisto nárok na úhradu nákladov spojených s prerušením vykonávania diela alebo s použitím nevhodných vecí do doby, keď sa ich nevhodnosť mohla zistiť.

Obdobné ustanovenie jestvuje i v Občianskom zákonníku zákon č. 40/1964 S.b.


§ 637

(1) Ak má objednávateľom dodaný materiál nedostatky, ktoré bránia riadnemu vyhotoveniu diela, zhotoviteľ je povinný na to objednávateľa bez zbytočného odkladu upozorniť. Rovnakú povinnosť má zhotoviteľ aj vtedy, ak objednávateľ žiada, aby bolo dielo vykonané podľa pokynov, ktoré sú nevhodné.

Zmluva o dielo je totiž upravená tak v Občianskom zákonníku i v Obchodnom zákonníku. Aká úprava sa použije závisí od povahy účastníkov zmluvy. Obchodný zákonník sa použije vždy ak sú zmluvné strany podnikatelia a Občiansky sa použije v ostatných prípadoch. Väčšinou je však priamo v zmluve uvedené, že sa používa Obchodný zákonník. Pri svojej odpovedi predpokladám, že ide o zmluvu, ktorá sa spravuje Obchodným zákonníkom. Pokiaľ nevyhovie stavebná firma Vašej požiadavke nezostáva Vám nič iné ako sa obrátiť na súd. V takom prípade odporúčam nechať si vypracovať znalecký posudok.
 

Záručná doba na stavby je uvedená v § 562 zákona č. 513/1991 Z.z. - Obchodný zákonník je 5 rokov na stavby v Občianskom zákonníku zákon č. 40/1964 S.b. je záručná doba na stavby v § 646 ods. 3 tri roky.

Čo sa týka dokladov pred začatím stavby tak ide najmä o stavebné povolenie a projekt. Na druhej strane toto nie je podmienkou uplatnenia zodpovednosti za vady, pretože ak firme chýba dokumentácia a ona v dôsledku toho nie je schopná uskutočniť dielo má na to upozorniť vopred ako som už vyššie uviedol.

 


s pozdravom Grant


Pravna pomoc | stály odkaz

Komentáre

  1. Reklamácia strechy
    Dobrý deň, ja by som sa chcela spýtať aká je záručná doba na krytinu,ktorá je vymenená na základe reklamácie. Doteraz sme mali na krytinu záručnú dobu 10 rokov, ale v 9.roku nám začala praskať tak sme ju reklamovali. Reklamáciu Nám uznali s tým , že Nám vymenia časť krytiny,ktorá je veľmi poškodená a nahradia ju inou , hrubšou a za zbytok nám poskytnú len krytinu,ktorú si už musíme vymeniť na vlastné náklady. Nie je tam žiadna zmienka o ďalšej záručnej dobe. Je to firma , ktorá má sídlo v Čechách a na Slovensku má len pobočky .Bolo Nám povedané ,že v Čechách je záruka na tú krytinu 30 rokov a na Slovensku za to ,že sme si ju teraz neplatili tak len 2.roky.Ďakujem veľmi pekne. Daniela
    publikované: 11.04.2012 19:11:03 | autor: Daniela (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. strecha- vratenie fin. hotovosti za zle vykonanu pracu
    Dobry den . byvam v Ziline v rod dome, kde som si dala sukr. podnikatelovi v mieste bydliska nalepit novu krytinu na rovnu strechu. Zateka po 2,5 roka. Reklamovala som ti 3 x s tý, ze mu zateka okolo komiuna a na prve poschodie. Nereagoval na výzvu, potom som poslala dopor. list so zacvadami, prosiel zasilikonoval posypovu lepenku a ze OK. Zateka stale. Nezavisle som si dala spravit posudok3x a vsetkci sa zhodli v tom, ze strecha je nekvalitne urobena. Chcem spat peniaze za pracu. Ako mam postupovat a kde mam poslat . fakturu, fotodokumentaciu, zatecenej strechy, aby mi boli vratene peniaze.. Dakujem Mikulcova
    publikované: 09.06.2012 17:42:07 | autor: mikulcova (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Reklamácia strechy
    Prosila by som o radu. Pred 7 rokmi sme enili strešnú krytinu cez firmu, ktorá nám ju dodala. Po 5 rokoch však začala schádzať farba, na ktorú bola záruka 10 rokov. Celé sa to ťahá už dva roky a stále sme nič nevybavili. Pôvodná spoločnosť zanikla, ale majiteľ má novú a on preberal peniaze a je podpísaný na PD keďže preberal peniaze. Ako by sme mali teda postupovať? Za radu Ván vopred ďakujem.
    publikované: 18.06.2014 16:17:01 | autor: buba (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Nekvalitne urobená strecha
    Prosim o pomoc a radu.Podnikateľ,p.Zažo.z Dubovan mi robil plochu strechu.niečím to zalival.Podotykam,že ju robil ptesne 1 rok a teraz mi tečie všade aj tam,kde netiekla.Kontaktovala som ho a sam uznal,že práca je zle urobená a vrati mi peniaze.Do dnešneho dňa sa tak nestalo.iba mi slubuje.Prosim poradte mi ako mam postupovať.pretože iž sa mi robí aj plieseň.Dskujem. Mária
    publikované: 19.09.2015 07:42:25 | autor: Mária (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. Pretekajúca strecha
    Pan podnikateľ mi uz ani telefony neberie a ani na sms neodpoveda a smeje sa mi že nič nevyhram a ja som zúfala strecha tecie každym dňom viac a viac.Dala som mu 2300 eur a moj zarobok je 340 eur ja si neviem rady,prosim pomôžte mi.Ďakujem,Mária
    publikované: 31.07.2016 15:03:46 | autor: Mária (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. otazka
    Firma najstrecha nam odviedla nekvalitnu pracu nalepenie krytiny na eternit praca je nekvalitna rebrikmi nam poskodili cize znicili to co nalepili a spoje su hrubr nalepene cez krytinu a v zmluve je uvedene ako 1 triedna praca ziadali sme dodavatela aby sa dosiel pozriet a urobil zapis ale nema cas tak zatial som nevyplatila mam pockat az bude mat pan cas a vadu odstrani?
    publikované: 06.09.2016 09:22:30 | autor: Valéria (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. loan
    Hľadali ste možnosti financovania kúpy nového domu, výstavby, úveru na nehnuteľnosť, refinancovania, konsolidácie dlhu, osobného alebo obchodného účelu? Vitajte v budúcnosti! S nami je financovanie jednoduché. Kontaktujte nás, pretože ponúkame naše finančné služby za nízku a dostupnú úrokovú sadzbu 3% na dlhodobú a krátkodobú pôžičku, so 100% garanciou úveru, záujemca by nás mal kontaktovať pre ďalšie postupy získania úveru prostredníctvom: joshuabenloancompany@aol.com
    publikované: 22.10.2022 13:16:05 | autor: Joshua Benjamin (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014