Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Z tajomstiev kalendárov...

Sviatky sv. Filipa a Jakuba, patrónov farského kostala, a sv. Floriána, ochrancu proti povodni a ohňu
Predošlý Ďalší
3. máj: Filip a Jakub, apoštoli 
 
Svätý Filip pochádzal z mestečka Betsaidy pri Genezaretskom jazere. Ježiš ho povolal medzi prvými apoštolmi (Jn 1, 43). Evanjelium hlásal v Malej Ázii, vo Frýgii (dnešné stredozápadné Turecko), kde aj zomrel mučeníckou smrťou ukrižovaním, pričom ho na kríži ešte aj kameňovali.
 
Svätý Jakub s prímením Mladší (na odlíšenie od Jakuba Staršieho, tiež z Dvanástich a brata apoštola a evanjelistu Jána) napísal jeden zo siedmich katolíckych listov, ktoré sú súčasťou novozákonných spisov. Obsahuje dôležité mravné poučenia a povzbudenia. Život sv. Jakuba Mladšieho, jeho nestranná spravodlivosť, úcta k starozákonnej tradícii a hlboká nábožnosť priviedla mnohých ku kresťanskej viere. Jeho činnosť však nebola po vôli predstaviteľom židovstva, a preto ho dal veľkňaz Hanan II. zhodiť z chrámovej hradby.
 
V pranostikách sa zaužívalo:
 
               Na Jakuba, Filipa, zelená sa každá lipa.
               Smädný Filip, lačný Jakub, gazdíčko, len chleba nakúp.
               Na Filipa treba rozumom pohnúť.
 
Na sviatok sv. Filipa a Jakuba sa v Rači konajú hody.
 
 
4. máj: Florián
 
Svätý Florián bol kresťanský vojak a dôstojník rímskej armády. Počas Diokleciánovho prenasledovania chcel zachrániť štyridsať uväznených kresťanov. Nepodarilo sa mu to a sám zahynul mučeníckou smrťou zhodením z mosta s kameňom na krku a utopením v rieke Enns. Sv. Florián sa stal patrónom boja proti povodni a ohňu ako i ochrancom hasičov. Ľud si ho často dával maľovať na štíty svojich domov v podobe ako sv. Florián leje vodu na horiaci dom.
 
Pranostika hovorí: 
 
               Svätý Florián, úrodu nám chráň!
 
V deň mena sv. Floriána býval v Rači tzv. poloviční svátek, a preto si členovia račianskeho hasičského spolku, zamestnaní v priemysle, vyberali pracovné voľno. Hasiči, vyobliekaní v uniformách, chodili v procesii za sprievodu hudby ku soche sv. Floriána, ktorá stála na dolnom konci dediny.
 
 
 
 
Spracované podľa publikácie Kliment Ondrejka: Tajomstvo kalendárov. Vydala Slovenská kartografia, 1994.

Zaujímavosti | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014