Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Prečo by nemali Saddáma Husajna popraviť

Odvolací súd definitívne potvrdil trest smrti pre Saddáma Husajna. Bývalého irackého vládcu by mali popraviť do 30 dní. Tak z neho však spravia mučeníka a jeho smrť môže zmobilizovať jeho prívržencov. Výsledkom môže byť ďalší 11. september.
Saddám si určite smrť zaslúži. Počas jeho vlády zahynutli 10-tisíce ľudí. Bol krutým diktátorom, ktorý bez milosti posielal ľudí na smrť. Napriek tomu som presvedčený, že pri rozhodovaní o jeho poprave by sa mali zobrať do úvahy ďalšie faktory, predovšetkým možnosť predísť teroristickým útokom, ktoré môže jeho poprava vyvolať.

Saddáma odsúdil iracký súd. Jeho prívrženci to však kaldúä za vinu predovšetkým USA a ostatným západným krajinám. Poprava môže zo Saddáma urobiť mučeníka. Mučeníka, ktorého treba nasledovať až tak ďaleko, že kvôli pomste budú mnohí ľudia ochotní nasadiť aj vlastný život. Násilie sa tak z Iraku môže preniesť aj do krajín, ktoré sa podieľali na zvrhnutí Saddámovho režimu a na jeho zatknutí.

Odmietnutie popravy by bolo signálom a ústretovým krokom voči Saddámovým nasledovníkom. Videli by, že západné krajiny netúžia po vraždení a po zabíjaní ľudí. Preto by pravdepodoben ustali terostické útoky v Iraku. Ak by úplne neprestali, určite by ich to aspoň razantne obmedzilo.

Pre Saddáma bude určite väčším ponížením život vo väzení ako poprava. Bude vedieť, že ak ho popravia, bude z neho navždy živá legenda, ktorá bude u mnohých Iračanov ešte dlhé roky vzbudzovať obdiv. Ak však zostane vo väzení, časom sa na neho úplne zabudne. Nebude z neho žiadny mučeník, len obyčajný odsúdený. Bohatý diktátor, ktorý vlastnil paláce, bude až do smrti zatvorený v malej cele. Presný opak toho, čo zažíval ako panovník.

Ak by zostal Saddám na žive, stále existuje šanca, že by sa lepšie objasnili rôzne masakry, za ktorými stojí. Je možné, že časom sa prizná k vraždám a jeho nasledovníci, ktorý v ňom vidia nevinného mučeníka, tak stratia o ňom všetky ilúzie.

OSN navyše upozorňuje, že pri súde so Saddámom sa vyskytli závažné nedostatky. Súdy chceli rýchlo konať a nekonali vždy tak dôsledne, ako by pri takomto citlivom prípade mali. Ak súd rozhoduje o živote diktátora, ktorého pozná celý svet, je pod značným mediálnym tlakom a chce čo najskôr prijať exemplárny trest. Preto by bolo potrebné ešte raz preskúmať celý postup súdu a ak neprebehlo všetko v poriadku, malo by sa to napraviť. V opačnom prípade to bude slúžiť ako zámienka Saddámovým prívržencom, aby zosnovali odplatu za smrť svojho vodcu.

Voči Saddámovi je v súčasnosti vedený aj ďalší súdny proces. Obžaloba ho viní, že je zodpovedený za smrť asi 180-tisíc Kurdov. Ak v Iraku nie je vôľa na zrušenie trestu smrti pre Saddáma, malo by sa aspoň počkať, kým skončí tento súdny spor. V opačnom prípade nikto nebude môcť povedať, či Saddám je za životy týchto ľudí skutočne zodpovedný.


tema | stály odkaz

Komentáre

  1. O clanku
    Nechcem urazit autora ale obsah clanku je na urovni stredoskolaka, gramatika na urovni ziaka ZS.
    publikované: 27.12.2006 02:27:15 | autor: Maros (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. skromný názor...
    Je ťažko predpokladať čo nastane v prípade popravy, respektívne v prípade jej nevykonania a odhadnúť možné následky.Bolo by potrebné vykonať hlbšie analýzy s ohľadom na mentalitu moslimského sveta.Vcelku sa dá s autorom súhlasiť,no i tak si myslím, že samotná osoba Saddáma, už i tak nehrá žiadnu rolu v terajšom období vývoja Iraku.....
    publikované: 27.12.2006 12:19:37 | autor: DavidC (e-mail, web, autorizovaný)
  3. Tuli, svoj blogersky nazor si v skratke vyjavil.
    Chyba mi tu hlbsie ist pod povrch veci a uviest konkretnosti. Nepoznas, ani ja, aka je jurisdikcia v iraku, preto tvrdit, ze OSN konanie sudu akosi vseobecne napadla,nestaci.Ak tot ma byt zurnalistika, treba fakty. Inak,ja si myslim, ze to, co sa v slovenskych mediach vseobecne pise 0 pripade vobec nejde pod povrch problemu.
    Tvrdit, ze pobyt vo vazeni namiesto trestu smrti zabrani z neho urobit mucenika islamu nie je presne. Aj Nelson Mandela trcal zamrezami cele desatrocia a stal sa potom prezidentom.
    publikované: 27.12.2006 15:30:59 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  4. -----TATO STRáNKA SA RUSI----VSETCI CHODTE SEM !!!!!! :::::::: WWW.BIG4UM.TK ::::::
    -----TATO STRáNKA SA RUSI----VSETCI CHODTE SEM !!!!!! :::::::: WWW.BIG4UM.TK ::::::
    publikované: 29.12.2006 15:59:33 | autor: ADMIN (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. tak a vysi
    A nespravil s tym nic ani tvoj prispevok, ani nikto iny. Preto maju koltivovane krajiny trest smrti zruseny. Na druhej strane sa v kultivovanej krajine taketo genocidy, ake mal na svedomi on, nikdy nestali. Alebo mozno predsa len stali...?
    publikované: 02.01.2007 08:36:06 | autor: humusak (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. ja by som bola radsej,
    keby pod tou sluckou stal radsej Bush ako Saddam.... nic v zlom.......
    publikované: 03.01.2007 16:21:55 | autor: CERTICA (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014