Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Jemu patria prvé rady, Jemu patrí pódium.



I. Sam 4:5-6 A stalo sa, keď prišla truhla zmluvy Hospodinovej do tábora, že skríkol od radosti celý Izrael veľkým krikom, takže dunela zem. A keď počuli Filištíni hlas radostného kriku, povedali: Čo je to aký zvuk toho veľkého radostného kriku v tábore Hebrejov? A dozvedeli sa, že truhla Hospodinova prišla do tábora.

Krik, radosť a duňot ich iba dočasne odradili, ale nakoniec porazili Izrael.  Prečo? Pretože pre Izrael bol Boh iba takým amuletom.  Niečo, čo im prinesie šťastie, keď sa oni postavia do prvých radov. Niečo, čo ich bude sledovať, keď budú ukazovať svoju silu a odvahu. Niečo, čo je  v zákulisí, kým  sa oni predvádzajú na pódiu.  Avšak, Filištíni ich porazili. Izraelov amulet  stratil na svojej moci? Možno. Boh však nie, ale toho nepovolali.
 

Ďalej Biblia hovorí, že si Filištíni zobrali truhlu zmluvy. Mysleli si, že teraz bude Božia prítomnosť ich amuletom, ich vlastníctvom.  Filištíni si ale nevedeli s Božou prítomnosťou poradiť. Ťažko na nich doliehala, bila ich, hubila ich a ich bohov... „Bola tam ruka Božia veľmi ťažká..“ A preto ju štyrikrát sťahovali z mesta do mesta, až sa nakoniec rozhodli vrátiť Božiu prítomnosť domácim.  A Izraelci? Tí sa zase radovali, ale prorok im zvestoval, že ak si ju chcú užiť naplno, musia odstrániť cudzích bohov.  Boh im nepriamo hovoril, že On nie je amuletom, ktorý prináša šťastie. On je Bohom a len Bohom vie aj byť.

Obhaniame sa s Božou prítomnosťou. Privolávame ju, akoby bola amuletom na šťastie.  Očakávame na ňu, a keď je TU, tak sami bojujeme, sami sa postavujeme do prvých radov a na pódium. Vzývame ju, aby ukázala akí sme my mocní. Niekedy sa cítime o ňu okradnutí od nepriateľa.  Nevieme si s ňou poradiť. Ťažko dolieha, niekedy akoby bila. A vo všetkom nám Boh chce povedať iba jednu vec: Ja nie som amuletom. Ja som Boh a len Bohom viem byť. Ja neviem plniť funkciu amuleta. Ja plním iba funkciu Boha.

Nie krik, radostný poskok a duňot zastraší nepriateľa, kým nám okolo krku visí amulet. Boh zastraší nepriateľa. Nie amulet prinesie víťazstvo. Boh prináša víťazstvo. Všetky ostatné veci sú nám cudzie, a preto ich musíme odstrániť. Iba Boh je náš. Ak sa nám to nedostáva, možno si berieme Boha ako amulet. A ak si Ho berieme ako Boha, tak sa tak musíme postaviť, inak si nebudeme vedieť poradiť.

On sa musí postaviť do prvých radov, On musí viesť,  Jeho je pódium, kým my pracujeme v zákulisí.




Niečo viac | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014