Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Drážďany

Čítali ste Exupéryho Nočný let? Je to kniha plná jeho lásky k lietaniu a tej slobode, ktorú pri tom cíti. A zároveň je to kniha, ktorá inšpirovala tvorcov filmu Drážďany k záberom, na ktorých bombardovanie tohto krásneho mesta vyzerá presne, ako v Exupéryho knihe. Keď letec bombarduje, z výšky vidí vraj iba svetlá mesta a vybuchujúce bomby sú len svetelnou šou, krásnou a fascinujúcou, kým si neuvedomíte, aký dosah to má na Zemi, koľko ľudí tam zomrie a koľko životov to poznačí.

Dívajúc sa na veľké plátno a vybuchujúce ohňostroje, ktoré z neba vyzerali ako súboj stroboskopov, som si uvedomila, koľkí z nás prežívajú celoživotne svoje duševné Drážďany. Koľkí z nás už stretli niekoho, kto ich svojim konaním úplne zbombardoval, hoci sa na to z výšky svojho ega díval ako na malé vybuchujúce svetielka.

Keď sa z výšky a nadhľadu pozriete na akúkoľvek situáciu či pocit, dokážete sa odosobniť od toho, aký ten pocit naozaj je. Vy vidíte svetlo a zázrak a ten, koho sa to tam dolu týka, má v sebe iba špinavé a hlboké jamy plné beznádeje a až keď vás niekto z tej výšky zostrelí rovnako nepekne a vy spadnete na Zem, uvedomíte si, koľko zla také strieľanie do ničnetušiacej duše môže spôsobiť. Ako veľmi prašná zrazu ostáva a ako je v nej všetko rozdriapané na franforce, ktoré už nikto nikdy nespojí.

A tak som sa nad tým začala zamýšľať zo strany tých pilotov. Možno som ich vo svojom živote stretla toľko, že si to žiada akúsi obhajobu. Lebo taká už som. Robím ombucmana bombardérom ženských duší, pretože si myslím, že práve oni tie duše robia ženskými. Že všetky ženy si musia prejsť zástupom bombardujúcich, aby sa z nich nakoniec stali ženy citlivé. Dokonca si myslím, že ženy sa rodia racionálne, iba tie výbuchy, ktoré sa v nich počas života odohrajú, spustia všetko to, prečo sú ženy milované - empatiu, lásku, citlivosť...

Občas to však skončí tak, že bombardérskych pilotov je v živote priveľa a buď si na to zvyknete a rezignujete, alebo sa tomu postavíte a potom vám ostane už len apatia, nenávisť a vonkajšie prejavy Aspergerovho syndrómu.

Myslím si, že to nie je dobre. Ženy by mali byť zbombardované veľkou láskou, aby vedeli, aké to je pozrieť sa na niečo z nadhľadu a odpustiť pilotovi, že si robil svoju prácu.
Niektorí ľudia sú v našom živote iba preto, aby nás opakovane sklamávali.
Niektorí ľudia majú skrátka príliš radi tú svetelnú šou.

Nechajte sa bombardovať s pokorou a potom na tých ruinách postavte kostol.
Drážďany verili, že ich to dostane bližšie k nebu.
Rozumiem im. Chceli skrátka ujsť z tohto pozemského pekla.
Podajte mi ďalšiu tehlu...

- | stály odkaz

Komentáre

  1. Podávam trochu malty,
    aby tehla nevypadla.
    Určite existujú muži, ktorí zbombardujú ženské srdce bez toho, aby si to uvedomili a vidia iba svetelnú šou Asi tak, ako dokážu ženy raketami rozbiť mužské srdce a vôbec o tom nevedia, lebo ani len svetelnú šou z tej diaľky nevideli. Máš pravdu, výsledkom sú srdcia na franforce.
    Čo je na tom dôležité? Ešte stále sú tu ženy a muži so srdcami, pretože je tu tak mnoho ľudí, ktorí sa narodili bez srdca. Aj malý kúsoček srdca, ktoré vie čo je láska, hoci je už po bombardovaní a raketách kdesi v prachu, dával a dáva nekonečne viac ako prázdnota.
    publikované: 07.03.2015 11:54:22 | autor: neviemnic (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014