Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Veď ja mám na to právo!

Podceňovať zdravie a iné negatívne faktory sa v práci neoplatí skôr naopak!
Asi každý človek sa už stretol niekedy s tým, že v práci sa k nemu nesprávajú férovo alebo dokonca to už bolo rozpore so zákonom. Je všeobecne známe že na Slovensku ale aj v iných krajinách sa veľmi nedbá či už na BOZP alebo ochranné prvky pre naše zdravie.Dosť často dochádza k pracovným úrazom hlavne vo veľkých fabrikách, ktoré sa nemuseli stať ak by bolo dodržané všetko poctivo.A to že Vaša práca vplýva negatívne na Vaše zdravie to už pomaly nikoho netrápi. Nemyslím tým stres alebo nebodaj mäkká kancelárska stolička mám na mysli prácu vo veľkých fabrikách vo veľkom hluku, prašnom prostredí a napríklad prácu s ohňom alebo chemickými látkami.

Len si predstavte ak človek v priemere 8 až 10 hodín zvára v hluku a prachu a túto prácu robí už viac ako 10 rokov tak ako musí vyzerať.Pritom ak si žiada novú masku alebo rukavice len horko ťažko mu ich po niekoľkých týždňoch neustáleho prosenia dajú.A to tu píšem príklady s ktorými som sa neraz stretol.
Človek si to málokedy uvedomuje alebo si to uvedomí až vtedy ak sa mu postupne zhoršuje zrak a začnú mu vypadávať vlasy len preto že nemal dostatočné podmienky. Veľa ľudí v takýchto prípadoch už len beznádejne kývne rukou, ale neuvedomujú si to že oni majú nato všetko právo!

Na Slovensku to ale býva tak ak sa niekomu nepáči alebo si otvorí ústa a pritom je to pravda tak ihneď letí z práce a na jeho miesto čakajú ďalší ľudia, ktorí budú radi, že majú prácu a takýto je kolobeh. Myslíte si,že je to správne? Máte aj vy skúsenosti z prácou, ktorá vplýva veľkou mierou na Vaše zdravie a sú tam neľudské podmienky? Ja osobne poznám hneď niekoľko prípadov.

Práca | stály odkaz

Komentáre

  1. Každá práca
    vplýva na Naše zdravie :-))-pozitívne aj negatívne-Bez práce nie sú koláče.
    A podmienky ? - no to je dohoda medzi zamestnávateľom a zamestnancom...= nerob to,čo nechceš a rob to,čo chceš .
    Dnes zamestnávateľ potrebuje pracovníkov na zveľaďovanie firmy a keď to od ľudí získava,tak vtedy je ochotnejší aj ísť im v ústrety v požiadavkách.
    A v neľudských podmienkach sa dá robiť - do určitého času...-potom to človek vzdá...alebo zmení podmienky...
    Ľudia nedajme zo seba robiť otrokov a výrobné stroje...a vždy to záleží na našej slobodnej vôli !
    A ...- Rozpor so zákonmi je na Slovensku národným športom...
    a...-to je už iná téma...(skús sa súdiť :-) )
    publikované: 31.08.2011 07:43:29 | autor: vyfack-naiv (e-mail, web, autorizovaný)
  2. lubo,
    =...že na Slovensku sa veľmi nedbá či už na BOZP...==to nie je pravda! Každý zamestnávateľ sa snaží dodržiavať , čo najväčšiu bezpečnosť. Nerádi majú opletačky so zákonom a hlavne neradi niekomu uplatňujú financie, ktoré by mal získať oprávnene.Lenže zamestnanci, sa snažia všetko zjednodušovať a na predpisy nedbajú. Najviac úrazov sa stáva práve tým, ktorí robia zo zotrvačnosti a dlho na jednom mieste.
    ==zvára v hluku a prachu == nie všetko sa zvára v hluku a v prachu. Áno na zlievárňach sa vyvárajú odliatky v prachu. Aj liatinové polotovary sú prašné, to sú si zvárači toho vedomí, keď zvárať chcú. !!!!Žiaden zvárač nemôže variť bez zváračsých rukavíc a to by som chcela poznať aspoň jedného !!!!!!!!!!!!!zamestnávateľa, ktorý by tento faktor podceňoval. Čo konkrétne myslíš zváračskou maskou? Sú masky s odsávačmi, s filtrami a predstav si, robotníci ich nechceli nosiť, lebo sú trochu ťažšie a nedajú sa "jednoducho zhodiť", ke´d si chce robotník po tajme pofajčiť na pracovisku. Vieš niektorým je málo i tých 10 hodín práce vo vysokorizikovom pracovisku a 2-3 krát do týždňa ťahali aj 16, len aby veľa zarobili. Zarobili! Ale len krátky čas. Dnes už ležia tam, kde niet cesty späť.Bohužiaľ musím konštatovať, že som sa i ja možno na tom podieľala, lebo aj keď som ich nenútila, predsa som im tú možnosť dlhšej pracovnej doby umožňovala! Už to viac nerobím, lebo s ich vdovami sa stretávam.
    Viem , že nie je dobrá doba, ale veľmi veľa chlapov-aj žien, zváračov robiť chce, lebo vidia vyššiu mzdu a niekde i príplatky za prašné. Tým chcem povedať, že nie vždy zamestnávateľ za úraz môže, že sú to najčastejšie podcenené známe podmienky pracoviska zo strany zamestnanca.
    ==Na Slovensku to ale býva tak ak sa niekomu nepáči alebo si otvorí ústa a pritom je to pravda tak ihneď letí z práce a na jeho miesto čakajú ďalší ľudia, ktorí budú radi, že majú prácu a takýto je kolobeh==nuž sú firmy, kde tých zamestnancov tak ľahko neoklamú ani nedostanú.Nikoho nikde na silu nedržia a aj keď je zlá pracovná situácia, dodržiavanie BOZP je prvoradou úlohou na pracoviskách s vysokým stupňom rizikovej práce. Tie najnutnejšie ochranné pomôcky vždy boli/mali by byť zabezpečené. Napríklad v dubnici. A to ti ja zas píšem z vlastnej skúsenosti. A bola som svedkom, keď spôsobila smrteľný úraz, ťažký, cca 15 g matica. Zamesnanec za to ne/mohol. A bola som svedkom i toho, keď spálil plameň celú ruku, lebo robotník si nevšimol, že nemá v poriadku pracovné náradie, povinosť jeho vždy pred prácou prekontrolovať. A bola som v práci i vtedy, keď chlapi na dielni tajne pili a jeden z nich si išiel pospať do žíhacej pece. Vdove zostali len oči pre plač, dlžoby a žiadne odškodné.
    Zhrniem vetou: Nehádžme všetko a všetkých do jedného vreca. A keď sa raz stane smrteľný úraz z nedbanlivosti, nemusí byť na vine benevolencia alebo nedostatok financií zo strany zamestnávateľa.
    publikované: 01.09.2011 20:43:23 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014