Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Zomrel Leonid Iljič Brežnev...

aspoň takt to vyzerá, keď človek sleduje čo vyvádza STV a Slovenský rozhlas v súvislosti so smrťou Jána Pavla II.
 Presne tak, ako keď zomrel Brežnev, prerušujú vysielania, menia program vysielania, vedú mekonečné nekrológy o Wojtylovi.

V sobotu na STV 2 dávali dlho očakávaný film od S. Kubricka "Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb". Po asi pol hodine film prerušili a zaradili mimoriadne spravodajstvo o smrti Brežneva... pardon, pápeža. Film už nedopremietali bez jediného slova ospravedlnenia a vlastne bezdôvodne. Je to maximálne neprofesionálny postup, ale tak typický pre našu slovenskú krpčiarsku malosť. Kým iné verejnoprávne médiá v zahraničí zaradili do vysielania iba plávajúce titulkové oznamy, STV musela úplne zmeniť program.

Manažment a redaktori verejnoprávnych médií sa od 1989 zmenili iba veľmi málo, hlavne čo sa týka servilnosti voči vládnúcej ideológii. Iba vymenili boľševickú za katolícku. Profesionalita riťolezectva zostala nezmenená. Intelektuálna odvaha a nezávislosť je naďalej persona non grata. Zo všetkého najviac pripomínajú zväzáckych agitátorov, a viacerí z nich niečím takým v mladosti aj boli. Z oboch verejnoprávnych médií na nás vyteká ten istý bezduchý boľševický hnus ako v minulosti, iba slovník je iný.

Aj keď je to zbytočné, pripomínam, že verejnoprávne médiá patria okrem katolíkov aj ateistom, židom, moslimom, protestantom, buddhistom a ja neviem akým ešte iným občanom Slovvenskej republiky. Aj keď bol Ján Pavol II. nesporne významnou osobnosťou 20-teho storočia, nebol ani prezidentom Slovenskej republiky, ani inou významnou osobnosťou Slovenskej republiky. Navyše bol predovšetkým reprezentantom jedného náboženského vyznania, a preto takýto postup verejnoprávnych médií je hlboko urážlivý voči občanom iného vierovyznania, a možno aj porušením Ústavy Slovenskej republiky.


Spoločnosť | stály odkaz

Komentáre

  1. A čo teraz???
    A čo teraz keď zomrel. Teraz sa sice budu viesť dlhe monology o tom ako žil a ďalšie tie nepodstatne sračky. Platime si za televíziu tak nech ho nam tam neserkaju. nech si urobia vyhradeny čas. A nie mi tu rušiť všetky programy.
    publikované: 03.04.2005 16:43:42 | autor: Moloch.sk (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. emm emmm
    Aby si bol v obraze. STV je ešte stále verejnoprávna televízia a jej povinnosťou je informovať o všetkých veľkých udalostiach, do ktorej samozrejme spadá aj smrť pápeža. Ty to možno bereš na ľahkú váhu, pretože... "veď čo, iba pápež".. Ibaže premýšlaj, aké je v podstate postavenie pápeža a aké sú jeho úlohy.

    MILUJEM, keď ludia píšu o niečom o čom nemajú ani poňatia... Fakt cool. Keby došla tretia svetová vojna, tak by mala STV radšej vysielať ten nedokončený film od Kubricka?

    Nenávidím takéto názorové postoje. :( waaaaa.
    Ale budiš. Máš právo na svoj názor. Ber len prosím ohľad na to, že je to významná udalosť, rovnako ako tvoja svadba, narodenie dieťaťa, pohreb rodičov a pod. veci, ktorým dávaš istú dôležitosť.

    Howgh
    publikované: 03.04.2005 17:14:03 | autor: SNiPI (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. zaujimave...
    myslim si ze keby prerusili ten vas film spravou o niekom inom (napr. smrt Usama bin Ladina ci neviem koho...) tak by vas to az tak nenasralo, aby ste sa po tom museli vyplakavat na nete.
    V tom mate pravdu, ze by z toho media nemali robit atrakciu. Ale zial, dnes su ludia schopny za peniaze hocicoho...:o(
    A to uz vonkoncom neviem, ako mozes porovnavat Brezneva s papezom. Breznev pre inych neurobil ani prd, skreckoval pre seba, no o papezovi to nemozes povedat.Bol to dobry clovek s velkym srdcom, co sa usiloval pomahat druhym.
    Tak sa skuste zamysliet nad tym, preco vam sprava o tom, ze niekomu tento clovek bude chybat, tak kolosaaaaalne ublizila...
    publikované: 03.04.2005 17:14:53 | autor: Blackbird (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. a dodatok...
    ... nech bol pápež zástancom akejkoľvek viery, vždy bol toho názoru, že nech človek verí čomukoľvek, tak má na to svoje právo. Nikoho nikdy nenútil zmeniť svoju vieru či vyznanie.

    Ak ide o to, čo majú a nemajú robiť verejnoprávne médiá... prečítaj si zákony o verejnoprávnom vysielaní, o vysielaní a retransmisii a potom píš. Myslím si, že je to iba tvoja stupidita, keď sa ti to nepáči a aj napriek tomu to sleduješ či počúvaš.
    publikované: 03.04.2005 17:17:45 | autor: SNiPI (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. Ale no tak...
    ... Snipi & Blackbird, coze nenechate chudaka voonCave-a vyjadrit svoj nazor? Ze by to bolo prave preto, lebo je to papez a dotyka sa to vasej viery? Ja osobne si tiez myslim, ze plavajuce titulky by boli stacili. "Dnes 21.37 zomrel papez Jan Pavol II." Bodka. Koniec. Co viac k tomu treba v tej chvili dodat? Ti, co su veriaci jeho zivotopis a skutky poznaju a pre zbytok sveta je to proste len dalsi oficialny predstavitel jednej z najvacsich cirkvi na svete. A ze spravil toho vela dobreho? Tak fajn... Je to super... Ale ake by bolo smutne, keby to zo svojej pozicie nerobil vsak ano? Konieckoncov to bolo jeho poslanie. Preto bol zvoleny, nie? Howgh!
    publikované: 03.04.2005 18:12:36 | autor: Rujir (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. 2 Rujir
    Nevsimol som si, ze by voonCave-ovi niekto branil vyjadrit jeho nazor. Skor tam vidim ine nazory a o tom diskusia je a na to komentare su.

    Uprime, tiez by som papeza k Breznevovi neprirovnaval. Kym papez zachranil mnoho zivotov svojou politikou mieru, ten druhy ich kopec priamo ci nepriamo poslal na druhy svet.

    Preto mi to prirovnanie pripada nemiestne.
    publikované: 03.04.2005 19:34:39 | autor: dmiba (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. Toto milujem...
    Clovek, ktory uz chce pisat tak nech pise o niecom comu rozumie a nie o niecom o com nevie ani...<br /> Myslis, ze ak by zomrel nahodou Bush, Putin alebo neviem kto, co by asi nase verejnopravne media robili? U rcite by len neprerusili nejaky film <em>(nepoznam ho tak ho ohovarat nebudem, lebo by som sa asi iba znizil na tvoju uroven...)</em>Myslim, ze by to minimalne na tyzden ochromilo cele vysielanie nielen verejnopravnej televízie <em>(asi by boli prerusili aj superstar)</em><br /><br /><strong>Dajte pokoj papezovi ak Vam vyslovene prekaza, ze bol väcsou osobnostou ako vy...</strong>
    publikované: 03.04.2005 22:39:52 | autor: Gnaag (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. ufff
    Bol som proti svojej voli pokrsteny. Bol som proti svojej voli vychovavany v krestanskej viere. Potom som sa stal ateistom. Boli to pre mna rovnake bludy ako komunisticke kecy. Nemohol som verit organizacii, ktora popravovala ludi v mene Bozom. Nemohol som verit organizacii, ktora potom popravenych prehlasila za svatych.
    Nemam rad delenie na veriacich a neveriacich. Navyse ak v nasej (myslim geograficky) spolocnoti je toto iba synonymom pre krestansku vieru. Nemam rad, ked si cirkev ako organizacia presadzuje rozne veci (uz som tu pisal, ako sa cernoknaznici isli osypat z jogy v skole, hned na to si vsak presadili nabozenstvo (rozumej, krestanstvo. nie islam, alebo nejake ine)).

    Nie som obhajcom VonCave. Ale rovnako ako ludia, ktory tu vyjadrili svoje sympatie, on moze tiez slobodne vyjadrit svoje pohorsenie. Mne osobne by tiez vadilo nenavratne prerusenie filmu, len kvoli smrti stareho pana. Ved sa to cakalo kazdym okamzikom, i preto STV mala urcite uz pripravene vsetky materialy. Pre mna osobne ma tiez vacsiu cenu dopozerat ten film, ako vidiet dokumenty a ludi na namesti ako sa modlia. Stary pan zomrel. Je to nevratne, ale nie je to ziadna tragedia. Kazdy zomrie. Je to jasne uz pri pocati. Co ma zaciatok, ma i koniec...

    Chapem, ze pre niekoho je papez symbol, s ktorym sa stotoznuje jeho viera. Nemam v umysle sa zapodievat prinosom tohoto papeza. Nepoznam ho. Mna osobne sa nedotykal. Jedina vec, ktora sa mam dotkla, ze ked mal priletiet do Kosic, tak tam uroboli novu cestu. Uz sa rozpadla. Bola urobena len aby vydrzala tu navstevu.
    Ako som uz povedal, v istom zivotnom obdobi som sa kostolom vyhybal ako protest proti nasilnemu zavleceniu mna do tejto viery. Teraz mam k tomuto nabozenstvu ovela tolerantnejsi vztah. I ked by mi na nom vela veci vadi.

    Cielom prirovnania papeza ku komunistickemu bossovi, nebolo zrovnat ich za ich ciny, ale poukazat na to, ze ceremonie, ktore nasleduju po ich smrti su velmi podobne. Poukazat na to, ze ludia sa velmi lahko nechaju cimkolvek zmanipulovat. Ze su nauceny nasledovat symboli.
    publikované: 04.04.2005 00:19:30 | autor: wa (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. oprava
    Ze su nauceni nasledovat symboly.

    BTW. Ludia su a boli vzdy nauceny nasledovat symboly. Aj wa nasleduje iste symboly, vonCave nasleduje symboly i ja nasledujem symboly.

    Zomrel jeden z najvacsich ludi minuleho a zaciatku tohto storocia. Suhlasim, zomrel clovek. Ale prave tento clovek zapocal reformu cirkvy prave smerom otvorenosti. Nie papez rozhodol, ze sa joga na sloveskych skolach ucit nebude, ale minister skolstva v spolupraci so slovenskymi biskupmi. Myslim si, ze sa k danej teme namal moznost ani vyjadrit. Co sa tyka nabozenstva na skolach, nikde nie je napisane, ze je to katolicke nabozenstvo, krestanske nabozenstvo. Je to vec poziadavky skupin a vacsinovi pristup. Ak je v komunite 60 katolikov, 60 pravoslavnych, 40 evanielikov, 70 ateistov a 1 budhista, je logicke, ze skolstvo nebude platit jedneho ucitela pre toho budhistu. Ak by bol pomer opacny, urcite by to nespravili ani kvoli 1 katolikovi.
    publikované: 04.04.2005 12:53:49 | autor: dmiba (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. oprava
    namiesto:
    minister skolstva v spolupraci so slovenskymi biskupmi

    ma byt:
    minister skolstva osloveni slovenskymi biskupmi
    publikované: 04.04.2005 12:55:09 | autor: dmiba (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. sa divite ludze mojo?
    ked stvcke sefuje katolicky fanatik ktory sa v interview nehanbi povedat ze jeho sutanisticke presvedcenie urcuje aj jeho profesionalne ciny... esteze v superGRCstari nie su povolene iba gospely, ale aj to mozno casom pride
    publikované: 04.04.2005 21:49:21 | autor: grcator (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. Kuratka moje
    viem ze som trochu out, pisat to tu 3 mesiace po, ale ja vam to skusim vysvetlit na nejakom priklade. Ciste teoreticky, keby vasim susedom zomrel otec tak si nebudete doma ten tyzden robit party ani nejake ine druhy spolocenskeho vyzitia, ale im jasne prejavite sustrast i podporu( to dufam nie je nikomu z vas cudzie lebo inac sa tu zbytocne trapim). A Jan Pavol II. bol pre mnohych skutocne duchovnym otcom.Dufam ze ste pochopili
    publikované: 10.07.2005 21:10:15 | autor: BlossomBlue (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014