Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Majstrovstva sveta v Liberci...program+ slovenske nominacie na Liberec

Slovensko by malo mať na majstrovstvách sveta v klasických lyžiarskych disciplínach v Liberci (18. februára - 1. marca) deväť reprezentantov - štyroch bežcov, tri bežkyne a po jednom skokanovi a kombinátorovi.

Program MS v Liberci:

http://www.czech-ski.cz/userfiles//File/Timetable_2009_2_CZE.pdf 

zdroj: SLZ/ SITA

 

LIBEREC 17. februára (SITA) - Slovensko by malo mať na majstrovstvách sveta v klasických lyžiarskych disciplínach v Liberci (18. februára - 1. marca) deväť reprezentantov - štyroch bežcov, tri bežkyne a po jednom skokanovi a kombinátorovi. Či ich však naozaj bude toľko, sa uvidí. Katarína Garajová sa totiž rozhodla na MS neštartovať a Alena Procházková sa cez víkend
Ak sa Procházková na šampionáte objaví, tak jedine v šprinte voľnou technikou v utorok 24. februára. Ďalšie disciplíny naisto neabsolvuje a zatiaľ nie je definitívne istý ani jej štart v šprinte, ktorý závisí od toho, ako dopadnú utorkové vyšetrenia v špecializovanom zdravotníckom zariadení libereckej Dukly. Alena Procházková si minulú sobotu pri rozcvičke pred pretekmi Svetového pohára v talianskom Valdidentre poranila členok. "Alenino zranenie je výsledkom zlej, či presnejšie úplne absentujúcej zdravotnej starostlivosti. Pretekári takých kvalít by mali mať v tíme permanentne fyzioterapeuta, aby mali dokonale zabezpečenú regeneráciu. To by pomohlo predchádzať aj takýmto zraneniam. Inak sa naozaj zraneniam nevyhneme. Nie je to prvýkrát. Alena mala podobné problémy aj na konci predchádzajúcej sezóny. Športovec nie je stroj, všetko má svoje hranice. O rok je olympiáda. Ak tam chceme uspieť, nedá sa to celé robiť na kolene. Zatiaľ nemáme žiadne garancie, že by sa to aj na základe jej vynikajúcich výsledkov malo zmeniť. Som z toho všetkého smutný. Chceli sme sa čo najlepšie prezentovať na majstrovstvách sveta. Alena mala na to, aby siahala azda až na stupne víťazov," posťažoval sa tréner slovenskej lyžiarskej jednotky Ján Valuška.
Garajovej úvahy o neúčasti majú úplne iné pozadie ako je to v prípade Procházkovej. "Na nedávnych majstrovstvách sveta pretekárov do dvadsaťtri rokov som si uvedomila, že moja výkonnosť nezodpovedá štartu na seniorskom šampionáte. Príprava do Liberca nesplnila moje predstavy, nebolo to celé dobre zabezpečené. Nemá preto zmysel, aby som tam cestovala. Chcela som štartovať v šprinte, ale až tridsiate prvé miesto na spomenutých mládežníckych majstrovstvách v Praz de Lys Sommand ma vrátilo do reality. Uvedomila som si, že medzi seniormi nemám šancu. Je to škoda, ale predo mnou sú ďalšie méty. Verím, že sa zlepší najmä komunikácia medzi kompetentnými a mnou, aby som sa mohla na takéto vrcholné podujatia zodpovedne pripraviť," povedala pre agentúru SITA 21-ročná lyžiarka KBL Jasná Liptovský Mikuláš. Na korigovanie svojho rozhodnutia má ešte týždeň, šprintérske preteky sú až 24. februára.
Muži - bežci doteraz v sezóne veľa vody nenamútili. Martin Bajčičák 25. miestom v sobotňajších pretekoch Svetového pohára v talianskom Valditentre dosiahol svoj sezónny strop. "Verím, že sa to konečne zlomilo. Nastúpim až v skiatlone, klasickú pätnástku na úvod asi vynechám. Tam nemám veľké šance. Umiestnenia nižšie ako je pätnáste miesto ma nezaujímajú. Bude to dva dni pred skiatlonom, asi by bolo zbytočné mrhať silami. Určite by som chcel aspoň raz skončiť v desiatke najlepších. Ak sa mi to podarí už v spomínanom skiatlone alebo až v záverečnom maratóne na päťdesiat kilometrov, budem spokojný," povedal skúsený 32-ročný bežec ŠKP Štrbské Pleso. Jeho najlepším výsledok na MS je štvrté miesto v skiatlone spred štyroch rokov z nemeckého Oberstdorfu, celkovo bol na MS už trikrát v elitnej desiatke. "Viem na čom som, nie je to nič extra. Chcem však príjemne prekvapiť - fanúšikov i seba samého," dodal Martin Bajčičák.
O rok starší Ivan Bátory už tiež vie, ako chutí umiestnenie medzi najlepšími. Vo Val di Fiemme v roku 2003 obsadil v behu na 15 km klasickou technikou šieste miesto. Aj teraz by jeho najsilnejšou mala byť rovnaká disciplína. "Ivan má na to, aby opäť rozmýšľal o prieniku medzi špičku. Ak skončí do pätnásteho miesta, bude to dôstojné umiestnenie, do desiatky by to bolo veľmi dobré, snívame však o vyrovnaní či dokonca zlepšení jeho doterajšieho maxima," naznačil jeho ambície tréner Peter Bartoň. Michal Malák ide bojovať o vlastnú existenciu. "Ak chce zostať v Stredisku štátnej športovej reprezentácie, musí skončiť do tridsiateho miesta. Ja som presvedčený, že má na to, aby atakoval prvú dvadsiatku," uzavrel kormidelník mužskej reprezentácie.
Skokan Tomáš Zmoray necestoval do Liberca s veľkými očami. Vie, že vo svojich 19 rokoch je iba na začiatku kariéry. Pred týždňom šokoval prvenstvom v pretekoch Kontinentálneho pohára v poľskom Zakopanom. Na juniorskom šampionáte v Štrbskom Plese však neuspel. Žiadne veľké výsledky sa od neho neočakávajú, už kvalifikovanie sa do hlavnej súťaže by bolo pre neho úspechom.
Takisto jediný kombinátor Róbert Kartík si ide do Liberca skôr po veľké skúsenosti ako po veľký výsledok. Slovenská severská kombinácia je prakticky na začiatku novej etapy. Možno práve tento 19-ročný mladík by mohol byť nástupcom svojich slávnejších predchodcov, ktorí miešali karty aj vo Svetovom pohári.
V Liberci sú už od nedele 15. februára bežci Martin Bajčičák, Ivan Bátory, Alena Procházková a Katarína Johansen. V pondelok k nim pribudol kombinátor Róbert Kartík, v utorok si to na sever Česka namieria bežec Michal Malák a skokan Tomáš Zmoray. Šprintér Davorín Škvaridlo má svoju súťaž až v druhej polovici MS a tomu prispôsobí aj svoj príchod.

Nominácia Slovenska na MS v klasických lyžiarskych disciplínach v Liberci:

Beh na lyžiach:
MUŽI: Martin Bajčičák, Ivan Bátory, Michal Malák, Davorín Škvaridlo (všetci ŠKP Štrbské Pleso)
ŽENY: Katarína Garajová (Jasná Liptovský Mikuláš), Katarína Johansen (ŠKP Štrbské Pleso), Alena Procházková (Slávia Banská Bystrica)
Tréneri: Peter Bartoň, Peter Škvaridlo, Ján Valuška
Technici: Ondrej Benka-Rybár, Martin Bialek, Peter Kán, Daniel Novota, Benedikt Procházka

Skoky na lyžiach:
Tomáš Zmoray (ŠK Kartík Banská Bystrica)
Tréner: Milan Filipko

Severská kombinácia:
Róbert Kartík (ŠK Kartík Banská Bystrica)
Tréneri: Milan Filipko, Ján Solivajs
Fyzioterapeut výpravy: Jaroslav Gajdoš
Lekár výpravy: Laurenc Dívald



Majstrovstva sveta | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014