Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Nový Zákonník práce, stotožňujeme sa s ním?

Alebo nevýhody, ktoré ponúka nová zmena!
Všade sú toho plné správy. Prezident podpísal novelu Zákonníka práce a ten nadobudne účinnosť od 1. septembra. Zmení sa pre nás zamestnancov toho veľa a bude to mať pre nás úžitok? Nebudem spomínať všetky zmeny, ktoré nastanú, ale tie ktoré zaujali mňa, resp. "zaujali".

Napríklad taká konkurenčná doložka. Bežný zamestnanec si povie, čo to je?
"...firma bude mať po novom možnosť podpísať so zamestnancom zákaz vykonávania totožnej činnosti u konkurencie po skončení pracovného pomeru, musí to byť uvedené v zmluve. Maximálne obmedzenie pre pracovníka môže byť určené na dobu jedného roka po odchode. Za toto obdobie však musí firma platiť peňažné vyrovnanie pracovníkovi, a to najmenej 50 percent priemerného platu (pôvodný návrh 70 percent zamestnávatelia dokázali okresať v rámci vyjednávania)..." (Čo sa mení v Zákonníku práce?) Je to správne? Vypracujem sa vo firme na skvelého riadiaceho pracovníka a časom pochopím, že sama dokážem zarobiť oveľa viac, ale keď dám výpoveď a už takmer budúci zamestnávateľ mi môj plán zarábať môže prekaziť a tak budem musieť rok čakať, hoci za obdobie 365 dní sa môže veľa zmeniť. Mne sa táto časť nepáči, viem nemám veľa pracovných skúseností, ale v podnikaní, resp. aj v práci je to tak, že kto je šikovnejší môže zarobiť viac, tak prečo ho brzdiť a tlačiť do niečoho čo nechce? To sa pôjdu všetci títo zamestnanci na rok postaviť do radu na ÚPSVaR, aby sa zvýšilo číslo nezamestnaných, alebo aký to má zmysel?

A čo taká skúšobná doba zmenená na šesť mesiacov pri riadiacich pracovníkoch? Za tri mesiace zamestnávateľ nevie odhadnúť, či sa správne rozhodol? Potrebuje nás držať v neistote pol roka, či sa jedného dňa nezobudí a nezruší pracovnú zmluvu svojmu zamestnancovi?


Prečo sa už v základom zákone pracovného práva spomínajú nadčasy? Musia zamestnanci pracovať nadčas? Ako sa majú venovať svojim rodinám, ak je prvoradé uživiť rodinu a podmienky nie sú častokrát, ani len vyhovujúce? Predpoklad práce nadčasov je dosť deprimujúci.


Nie som odborník, ale cítim to ako krivdu pre zamestnancov, a obrovské výhody pre zamestnávateľov.



Zamestnanie | stály odkaz

Komentáre

  1. Novela zákonníka práce
    je tu len dokiaľ je tu táto vláda. Ďalšia vláda tento zákonník zmení a v 2014 bude ministerstvo práce riadiť niekto iný.

    Preto je Zákonník v teraz navrhnutom znení len otázkou dočasnosti a somariny o zákaze vykonávania činnosti pôjdu zo zákonníka von.

    Partaj Sloboda a solidarita zdehonestovala slovo "SLOBODA" a absolútne ohrozila slobodu zamestnanca robiť si po skončení zamestnania čo sa mu chce.

    Ale ono sa to spočíta. Partaj tzv. "sloboda" zostane slobodne za hranicou zvoliteľnosti.
    publikované: 09.08.2011 13:43:37 | autor: hyeronym (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Novela je dobrá
    Novela zákonníka práce je fain. A dúfam, že Fico ju nebude mať možnosť ho opäť deformovat.
    publikované: 09.08.2011 22:59:49 | autor: Ficko (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Dúfaj
    milý dobrý, dúfaj
    o 3 roky sa môžme zísť a na túto tému sa pobaviť

    predĺženie možnej lehoty pracovných zmlúv na dobu určitú na 3 roky s možnosťou 3 krát opätovne predlžovať dobu určitú - na 3 roky - je tiež somarina na kvadrát, samozrejme v rozpore s právom EÚ.

    Európska Komisiaskôr či neskôr príde na to, že touto novelou porušujeme európske štandardy ochrany zamestancov a začne konanie voči SR, ktoré skončí možno na Európskom súde, keď sa toho chytí šikovný človek. Všetko len otázka času.

    Tak to vyzerá, keď absentuje v partajnej eseročke odborník na európske právo. Ale hlavne že táto s.r.o. s podporou na hrane zvoliteľnosti rozhoduje o Zákonníku práce.
    publikované: 10.08.2011 08:29:14 | autor: hyeronym (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Fico
    nemusí hnúť prstom. Takýmito šuplikantskými novelami ako je Zákonník práce, sa znemožňujú sami.

    Čas všetko vyhodnotí

    publikované: 10.08.2011 08:37:09 | autor: hyeronym (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. kritika
    Je ľahké kritizovať, som si toho vedomá, ale nie je správne ticho čakať a dúfam, že možno sa raz budeme mať aj lepšie. Som sklamaná, ako sa nám mladým berie takmer každá možnosť napredovať, a otvára sa len tá jediná - utiecť z tejto krajiny :(
    publikované: 10.08.2011 13:25:29 | autor: simona0308 (e-mail, web, autorizovaný)
  6. Simona
    v prvom rade nečakaj od nikoho v politike, že sa budeme mať lepšie. Lebo sa neskonale naveky amen budeš sklamávať. "Lepšie miesto pre život" s usmievavou I. Radičovou sa nekoná. To je detto ako sľubovanie dvojnásobných platov u Dzurindu, len v bleděmodrom.

    Dzurinda na plagátoch by už nezabral, lebo tam už sa vytvorila u ľudí rezistencia, tak potrebovali novú tvár. A táto tvár im na čas zabrala.

    Uvidíme nabudúce, či ešte bude zaberať.
    publikované: 10.08.2011 14:15:20 | autor: hyeronym (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014