Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Rozhovor v samote

Porozprávať sa a nebyť teraz sám. Dve veci, po ktorých teraz dosť túžim. Mnohokrát, keď túžim sa s niekym porozprávať a záleží len na tom aby to bolo s akoukoľvek osobou, ktorej dôverujem, ktorú mám rád, nie je to možné alebo je to veľmi ťažké. A keď človek túžiaci po rozhovore sa nachádza v samote, nemá to práve najlepší dopad na jeho dušu alebo myseľ.

Niekedy sa porozprávať potrebujem preto, aby som zahnal pochmúrne myšlienky, ktoré sú najčastejšie o budúcnosti, ktoré ma v samote prenasledujú. Samotný rozhovor nemusí byť priamo o nich, stačí aby mal nejaký zmysel. Neviem vlastne prečo to človek potrebuje, ale je to zakorenené asi hlboko v jeho podstate. Niekedy veda tvrdí, že je to preto, že človek je sociálne založená bytosť (aj keď podľa mňa je to naopak, človek potrebuje komunikovať, preto je sociálne založený).

Možno som v tejto veci „oldschool-ový,“ ale nenachádzam také uspokojenie z iných foriem komunikácie ako je tvárou v tvár, keď môžete hlas človeka počuť, môžete ho vidieť, môžete ho cítiť. Ale pred novými formami neunikám, snažím sa ich využívať, ale len okrajovo, keď nemám šancu alebo čas sa osobne stretnúť. Mám radšej osobné stretnutie, vlastne málokto ich nemá rád. Podľa mňa vzťah dvoch ľudí nemôže nabrať osobnejší a hlbší rozmer bez rozhovoroch. Ak sa zo vzťahu vytratia vzájomné rozhovory, vytratí sa z neho aj hĺbka a vzájomnejšia blízkosť dvoch duší. A ľudia sa pomaly takto odcudzia. Platí to asi univerzálne, vo všetkých typoch vzťahov, či už sa jedná o vzťah rodičov a detí, súrodencov, kamarátov. Asi najviac to platí vo vzťahu dvoch ľudí, ktorý je viac než kamarátstvo. Takéto odcudzenia som zažil už asi na všetkých frontoch – moji rodičia sú mi blízki ale sú mi dosť vzdialení, moji súrodenci – o tých to platí tiež. Mnoho kamarátov sa vytratilo z môjho života práve preto. A aj v láske som zažil takéto malé-väčšie vytratenia rozhovorov a musím priznať dosť mi chýbali, čiastočne to bolo aj príčinou ochladnutia. Tak mi ostáva opäť nájsť cestu k týmto ľuďom a dúfať, že sa mi to podarí.

Človek by nemal byť sám, aspoň nie vtedy, keď sa potrebuje porozprávať. Rozhovormi sa prehlbuje vzťah... sú niečim krásnym, sú čiastočným vyjadrením ľudskej duše, tak isto ako akékoľvek formy umenia, len s tým rozdielom, že mnohokrát sú určené len určitým osobám.


Pohľady do života | stály odkaz

Komentáre

  1. :)
    hmm... kedze tak troxa detailnejsie viem na co v tejto uvahe narazas je mi dost tazke sa objektivne vyjadrit, aj ked si myslim, ze je dobre ze sa so svójimi myslienkami neubijas, ale davas ix aspon zo seba von. podla mna je prirodzene a patri k zivotu, ze niektori ludia ostavaju na cely zivot pri tebe, ini pridu a odidu, ale to neznamena, ze boli menej podstatni. ale vzdy sa najde niekto, s kym predsa len mozes komunikovat o hocicom a spolahnut sa nanho. a aj ked to niekedy vyzera, ze nie, toho cloveka si si bud ani nevsimol, alebo sa coskoro ukaze....
    so... ukoncim to otrepanou klise vetickou: don´t worry, be happy. sak bude este horsie. :)
    publikované: 09.01.2006 21:49:59 | autor: nirjanka (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. ano
    rozhovory su dolezite
    niekedy odkladame rozhovor na "spravnu" atmosferu, ktora dlho neprichadza...
    publikované: 09.01.2006 22:04:00 | autor: lulla (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Aha... ;)
     Tak, preto si bol dnes taký komunikatívny (nič v zlom...) Myslím, že tentoraz máš úplnú pravdu, keďže viem, čo to znamená byť sám na konci s psychickými silami. Naozaj by sme sa mali všetci snažiť byť komunikatívny, i keď je to niekedy veľmi ťažké a možno nemáme ani odvahu.<br /><br />  P.S. Ako tak pozerám, tak ja asi nie som ten pravý kto by mal dávať rady ohľadom komunikovania, tak sa na to predtým vykašli a...
     ...Drž sa ako najlepšie vieš.
    publikované: 09.01.2006 22:35:29 | autor: Gnaag (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. -)
    Tony, budeme zajtra komunikovať pred tabuľou ? Poxopiteľne, srandujem ... ale na jednu kávu by to bolo určite, príjemný pokec niekde v pube je iste lepší než ICQ a 300 blogov dohromady ... ale, vlastne, čo to rieši ? A má to vôbec niečo riešiť ? Alebo sme tu len preto, aby sme urobili iných happy ?

    P.S: Napriek všetkému som nesmierne rád, že si človekom ... Sia.
    publikované: 09.01.2006 23:40:43 | autor: rabdzi (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. ...mozno nam to treba.
    Ved čo je epšie než žíví kontakt s človekom? Vonkajška človeka sa možno dotknúť, pocítiť ho rukou, ale ako sa dorknúť duše človeka? Ako sa dotknúť a uvidiet to čo je v ňom? Inak to nevieme,len slovami sa o to pokúšame, preto je pre nás rozhovor taký dolezití. Je to ten najbližší kontakt čo vieme mať z osobou. Je to pravda, rozprávať sa treba, je to sila informácii o našich životoch, myšlienkach, pocitoch, čo posiluje vzájomné vytahy. A pokial sa nenaučíme ako sa môžeme dotknúť duše človeka, budú royhovori jednou z najcennejších vecí čo máme... :o)
    publikované: 10.01.2006 21:28:07 | autor: enyon (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. fuuuuuuuuj
    more nic v zlom ale zmen si farbu lebo sa to neda citat
    publikované: 11.01.2006 01:31:34 | autor: pitkin (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. Hej, ale-
    -ale čo na to schizofrenici?
    publikované: 14.01.2006 20:22:45 | autor: b. (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. schyzofrenici
    to podla mna nemaju o nic lahsie... potrebuju sa tiez porozpravat... hoc aj ked sa niekedy porozpravaju so sebou... podla mna im stale bude chybat aj kontakt s okolim, ale najdu sa urcite aj vynimky.
    publikované: 15.01.2006 13:10:38 | autor: DaMage (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. take netake
    aj tak nechapem že prečo je to take smutne všetko tu
    publikované: 19.01.2006 19:26:06 | autor: noakamYL (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014