Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Štrajk študentov za odvolanie ministra

Chápem, že sa študenti netešia tomu, že maturitný stres si musia zopakovať. Avšak viniť z tohoto ministra je úplne udodené...

Dnes ako skoro každý utorok, som si pozrel 7sro. Ani tejto relácii sa nevyhla téma študentov v teplákoch, snažiacich sa  takto ohradiť proti nutnosti zopakovať si test. Nechápem prečo skoro všetci "boli na strane" študentov. Iba pán Lasica to vystihol. Bolo vidieť, že túto tému považuje za nezmyselnú, že proste ak sa stala chyba, tak to treba nejako riešiť. Riešenie, ktoré zadal minister je asi najlepšie možné. Ak má byť test pre všetkých rovnaký, tak ho musia napísať všetci (aby sa to dalo porovnávať). Bohužiaľ sa niekomu podarilo rozoslať test s "ťahákom" a tak nebolo inej možnosti, ako test opakovať. Návrh pána prezidenta, ktorý chcel uznať ten lepší z oboch testov bol teda poriadny nezmysel. Asi sa potreboval zviditeľniť a tak bez rozmyslu plácot takýto blud. Veď k čomu by to inak bolo??? Aby si niekto mohol zlepšiť výsledky? Veď o tom to opakovanie nebolo!

Ono je to ale hlavne o niečom inom. Z matematiky sa robí strašiak a už apriory sa berie, že keď niekomu "matematika nejde", tak to je normálne. "Mal si trojku z matiky? To nevadí, šak ani mne matematika nešla". Je to spoločensky akceptovaná vec a je to úplne absurdné. Veď práve matematika nás z celého školského procesu životom sprevádza asi najviac. Je súčasťou všetkých ostatných vied, asi by sa dala nájšt i v jazyku (i keď len veľmi okrajovo). Na základenej a ani na gymnáziu som sa matematiku nikdy neučil. Proste všetko bolo na prvý pohľad zrejmé. Ako by to mohlo byť inak?!? Nešlo mi dohlavy, ako tomu niekto nemôže porozumieť. Veď sme sa učili iba úplne základné veci....

Je mi z toho smutno, že kdejaký politik, či žurnalista sa snaží priživiť na blbej chybe jednotlivca. Chybou bolo, že takýto test prešiel do sadzby a dokonca i distribúciou. Všetko ostatné je už len holé varenie z vody...


zamyslenie | stály odkaz

Komentáre

  1. matematiku
    som zboznovala, taky test by som si ja osobne zopakovala ovela radsej, ako cokolvek ine... Tiez sa mi zdala uplne logicka a jednoducha, prirodzena.

    Je pravda, ze "tato chyba" nie je len chybou jednotlivca - ministra. Kazdopadne pocas jeho posobenia a snahy o reformu skolstva sa stalo "chyb" viac.
    publikované: 27.04.2005 08:25:58 | autor: lulla (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. V dobe mobilneho komunikovania
    ked si studaci posielaju vysledky testov aj medzi lavicami tvrdit, ze by test mali opakovat len ti, ktori dostali "chybny - bezchybny" test, je posetile. Ved si to aspon natrenovali :) Nedovolil by som si obhajovat ziadneho politika, su to hajzlici, ale tiez ludia. Vseobecne nemam rad, ked niekto kritizuje, navrhuje odvolavanie, ale nenavrhuje riesenie a ked, tak populisticke, ktore oblbnutym ludom nakoniec uskodi a prospeje jednotlivcom.
    publikované: 27.04.2005 09:11:49 | autor: aZ (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. priklanam sa k autorovi aj predchadzajucim komentarom
    A uz aj cakam reakciu mladych maturujucich blogerov, ktori maju na vec iny pohlad.

    Uprime, minister ma zodpovednost za svoj rezort, ale... Ak mi mal brat zodpovednost za skutky kazdeho pedagoga, zamestnanca skolstva, tak tam ani jeden minister nevydrzi ani hodinu. Problem vidim v tom, ze vinnik sa najskor nenajde a opat nabehnu ficovci, aby sa pokusili odvolat aspon jedneho z ministrov. Trosku im v tom pomoze kritika zo strany ANO, ktorych extajomnik velmi toho neutajil. Samozrejme ze Mr. Fico pred volbami tejto mladej generacii nezabudne pripomenut, ze keby jeho mohli uz vtedy volit, tak by to bolo inak, takze nech ho volia teraz, ze on spravi zazraky na pockanie (Slovensko - ekonomicky zazrak II., prvy diel sme zazili pod reziou Mr. Big Muftyho LenOn-a V.M.) a tato generacia vidiaca, vzhladom na svoj mlady vek, cierno-bielo ho logicky bude volit.
    Ale to je uz o inom. To je uz prorokovanie :)
    publikované: 27.04.2005 09:31:21 | autor: dmiba (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. tusim vcera, mozno predvcerom
    bol v jednych novinach clanok, ze britski vedci (ako len zboznujem tie masy vedcov a odbornikov na vsetko!) zistili, ze strach z matematiky je syndrom, ktory sa prejavuje uz u 10-rocnych. Cele je to o obave skolakov pri vysledku, ktory je bud spravny alebo nespravny. Neexistuje samozrejme polospravny vysledok. A cierno-biele videnie nie je veru v povahe cloveka.
    publikované: 27.04.2005 11:37:05 | autor: bowden (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. ja sm na tuto temu
    uz napisal nejake komentare a neda mi neskopirovat ich sem...


    1)
    2005-04-26 12:15:31, musim oponovat, Autor: zoll
    v tomto pripade nieje chyba v ministrovi, ale niekde inde. tolko prieserov co sa tam stalo nemohla byt nahoda - jednoznacna sabotaz. minister za tieto chyby nemoze, reforma je planovana uz dobry nejeden rvocik :) a s jeho pripadnym odstupenim to nema co robit.

    dalsia vec k tym protestom 'super' zorganizovanym: aj mne vytecie nejedna slzicka nad chudakmi maturantami :))) ale co sa da robit. a to ze protestuju, nema nic spolocne s tym aki su uvedomeli, ale aki su LENIVI. pozri - keby chceli sedet v skole a ucit sa na bliziace sa maturity, urobili by to... nee, oni idu protestovat proti niecomu, ani sa nevedia proti comu. povedz mi, proti comu protestovali??? aby to nemuseli pisat znova? to uz bohuzial nevyriesi ani protest dalajlamu samotneho. je to proste tak, ze keby si to nezvopakli nedostali by maturitu a mohli by ist hajzle cistit.


    2)
    2005-04-26 12:46:45, 2 laskonka, Autor: zoll
    reforma je na papieri dobre zvladnuta, ale chyba sa stala niekde medzi ministrom a ziakmi. mi povedz, ako sa mohlo stat, ze na vychode dostali madarske zdania, alebo ze na matike boli vytlacene vysledky a to uz nehovorim o angline, kde boli prehodene urovne ... ja nejsm na slovensku a info sa mi dostava akurat od kamarata - maturanta. a povedz mi, ze ked to tlacili vsetko, nikto si nevsimol, ze tlacia aj vysledky... to nech mi nikto nehovori - stojim si za tou sabotazou. sam minister predsa nemoze skontrolovat vsetky papiere - chyba je v inych ludoch, ktori to bud umylselne, alebo nepozronostou svojou sposobili... nech si o mne mysli kto chce, co chce, ja sm na jeho strane. a byt v jeho kozi nakopem vsetkym tym 'studentom' rite, lebo co oni robia... ist protestovat, to svet nevidel. oni predsa potrebuju tu maturitu, minister to moze mat na haku. on schvalil reformu a vsetko administrativne zabezpecil. to ze to niekto po*ral, za to on uz fakt nemvoze... :)))


    3)
    2005-04-26 21:48:40, haaaa :))), Autor: zoll
    "že je to v pohode dva krát robiť áčko maturity z matematiky." - ja si myslim, ze je to v najsamvacsej pohode. hlavne ked to prvy krat dostali aj s vysledkami ;)))))

    a ak si dal niekto matiku A, tak tu matiku aj vie a bavi ho to. na nijakej VS to nechcu a nemaju ani nijake bonus body za maturitu A z matiky... cize to vsetko stoji len na studentovi, aku formu si zvolil - a povedzne si otvorene - kto to nevie a vobec ho to nezaujima si asi A nedal, ze ano... a kto to vie, mu nevadi ked si to ma aj sam spocitat :))))


    to je asi vsetko. moze to pripadat trochu vytrhnute z kontextu, original aj s clankom je na
    http://combat19.blog.sk/
    /ak sa to niekomu chce citat :))/
    publikované: 27.04.2005 14:03:24 | autor: zoll (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014