Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

S tanistrou po Šariši - Kamenná baba, Lačnovský kaňon

... fotočriepky...

Trocha zbehlí turisti, určite vedia, že ide o chránené územie európskeho významu, nachádzajúce sa pri obci Lipovce, okres Prešov. Jeho rozloha je asi 340 hektárov a leží v nadmorskej výške 545 až 995 metrov. Predmetom ochrany sú napr. biotopy ako lužné vŕbovo-topoľové a jelšové lesy, karbonátové skalné steny a svahy, nesprístupnené jaskynné útvary, ale aj rys ostrovid, vlk dravý, uchaňa čierna a netopiere ( veľkouchý, obyčajný, brvitý, ostrouchý,)

Najznámejšia je zrejme  národná prírodná rezervácia „Kamenná baba“, s 5. stupňom ochrany prírody. V nej Lačnovský potok vyhĺbili kaňonovitú roklinu, kde sa v koryte potoka vytvorila sústavu vodopádov nazvaná Prahy. Nápadné sú aj skalná výtvory: Mojžišov stĺp (vraj je vysoký 60 metrov), skalná brána Vrátnica, či Kamenná baba.  Pre tých,  čo túto lokalitu ešte nepoznajú,  ponúkam niekoľko mojich fotografií (z 24.5.2014):

 

https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:La%C4%8Dnovsk%C3%BD_ka%C5%88on

Na záver. Celé katastrálne územie obce Lipovce – Lačnov je mimoriadne bohaté na prírodné krásy a tak nie div, že sa zaraďuje medzi najkrajšie a najzaujímavejšie na území východného Slovenska. Príjemný víkend praje doko.

 


Cestovanie po Slovensku | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014