Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

ALBUMY 2009 : Top 20, horných 10 I. časť

Môj osobný pohľad na najlepšie albumy roku 2009 sa blíži k svojmu veľkému finále. Po najväčších sklamaniach a dolnej desiatke najlepších albumov z Top 20, tu máme desiatku najvydarenejších albumov minulého roka. Presnejšie, dnes sa pozrieme spoločne na albumy, ktoré sú na miestach desať až šesť. Opäť podotýkam, že je to môj osobný názor a pohľad na albumy. Je dosť možné, že väčšina z vás s mojím názorom nebude súhlasiť. Ale snáď my odlišný názor odpustíte.

 10. MF – Nabité

Poznáte túto veľmi kvalitnú a melodickú skupinu z Nového Mesta nad Váhom? Nechcem vás podceňovať, ale predpokladám, že väčšina z vás netuší kto to je. A práve pre vás tu je ich debutový album Nabité, na ktorom skupina pracovala neuveriteľne dlho. Po skončení Inekafe tu chýbala skupina, ktorá by hrala podobný štýl. A aj keď MF nedosahujú kvalitu Vratka a spol., ako náhrada celkom úspešne obstoja ( našťastie fans Inekafe už nemusia hľadať náhradu za „kafáčov „, keďže Inekafe sa v týchto dňoch rozhodli pre comeback ). Album je spracovaný na profesionálnej úrovni, trošku surový zvuk tak isto nie je na škodu veci. Spevák má veľmi príjemný a tak trošku arogantný hlas, čo je v tomto štýle len výhodou. Album ma dostal svojou jednoduchosťou a energiou. Niektoré texty sú tak isto výborne spracované. Za pozornosť stoja piesne ako Uhol pohľadu, Neviem, nechcem ( tu je najviac počuť vplyv Inekafe ), nevtieravá vybrnkávačka v úvode piesne  Spomínaš, ale jednoznačne najlepšou piesňou je takmer záverečná pieseň Stále, najenergickejšia pieseň, najlepšie spracovaná, rýchla, melodická. Táto pieseň sa vám okamžite dostane pod kožu. Verím, že MF nepostretne osud ako podaktoré bandzone skupiny, ktoré vydajú album a potom skončia. V prípade MF by to bola obrovská chyba...

 9. Green Day – 21st century breakdown

Skupina, ktorú netreba predstavovať asi nikomu. Skupina, ktorú „povinne“ počúva každý pop-punk-rocker. Skupina, od ktorej každý človek pozná minimálne jednu pieseň. Skupina, ktorá sa označuje za vrchol punk-rockovej scény. Skupina, ktorá zmenila punk-rockovú scénu. A takto by som mohla pokračovať ďalej. Albumom American idiot spôsobili menšiu revolúciu. Mnohí vtedy označovali amerického idiota za hudobný vrchol. A preto každý očakával čo prinesú Green Day na novom albume. A výsledok? Kopec internetových hádok o tom, či je 21. storočie lepšie alebo horšie ako idiot. Môj osobný názor je taký, že American idiot je jeden z najlepších albumov vôbec a 21st century breakdown je len jeho nasledovník. A miestami mám pocit, že o dosť slabší. Z niektorých piesní mám pocit, že sú napísané na kolene, odfláknuté a na albume sú len preto aby zvyšovali celkovú minutáž. Našťastie medzi tieto hluché miesta sú natlačené dva typy piesní, piesne, ktoré som si hneď obľúbila a niečím ma zaujali ( Know your enemy,Viva la Gloria, Peacemaker,..)  a piesne, ktoré nie sú klasicky dobré ( Before the Lobotomy, East Jesus is nowhere..). Nápady Green Day nechýbajú len škoda, že občas sa so svojimi nápadmi nepodelia aj s inými skupinami alebo ich rovnomerne nerozdelia medzi všetky piesne. Menej je niekedy viac. Ale aj na svojom najnovšom albume Green Day dokazujú, že vedia napísať chytľavé, zaujímavé, piesne s textami, ktoré majú hlavu a pätu. A aj 21st century breakdown má piesne, ktoré sa časom môžu stať legendárnymi ako napríklad 21 guns alebo Restlessheart syndrome, The static age. American idiot je American idiot, bohužiaľ. Očakávala som od tohto albumu podstatne viac ako som dostala.

 

8. The New Cities – Lost in city lights

Je mi jasné, že  ma asi polovica ľudí bude pokladať za debila, hudobného analfabeta a imbecila a to len preto lebo  Green day sú, podľa tohto článku, horší ako väčšina interpretov, ktorých dnes ešte spomeniem, ale ja za to nemôžem. TNC som zaregistrovala asi pred 2 rokmi a povedala som si, že to je niečo nové. Mix tanečnej a pop punkovej hudby. Pokiaľ je to v primeranej miere a efektov tam nie je veľa tak prečo nie? Občas aj moje uši potrebujú niečo iné ako tri akordy a tri hudobné nástroje. Album sa rozbieha síce slabšími a nevýraznejšími piesňami, ale po Leaders of the misled sa to rozbehne a jedna výrazná a skvelá melódia strieda druhú. Chytľavá melódia vás doslova strhne a máte chuť skákať a cítite sa plný energie. Pieseň ako má byť. Tak isto ako X-revolution, Low radiation, Modern ghosts ( najlepšia pieseň ) a Sinking has never been so easy. Album sa TNC vydaril. Je pravda, že tento štýl sa v poslednom čase dosť rozšíril, ale TNC sú jedna z najkvalitnejších skupín v tomto smere a som zvedavá či sa im bude aj ďalej dariť tvoriť takéto hity.

 
 

7. Kelly Clarkson – All I ever wanted

No poznám aj lepšie speváčky ako K. Clarkson. Na môj vkus až príliš kričí. Bez týrania, ale priznávam, že jeden z jej albumov mám niekde v poličke. Len tak zo zvedavosti a z nudy som si stiahla jej novinku. Prvá pieseň ma ničím neprekvapila, je presne taká ako som očakávala. Potom prišlo niekoľko minút ticha ( veľmi slabé piesne ). A potom prišla All I ever wanted a na chvíľu som zapochybovala o mojej schopnosti rozoznávať hlasy spevákov. Počula som Pink v celej piesni. To, že tá pieseň patrí k tomu najlepšiemu, čo kedy Kelly Clarkson vyprodukovala bolo druhoradé. Zostala som v šoku a príjemnom. Už pár dní na tejto piesni fičím. Po tejto piesni sa to všetko rozbehne a zrazu sa z podpriemerného albumu stáva album priemerný a miestami až nadpriemerný. Dokonca mám pocit, že Clarkson ani nevrieska. A tak si konečne môžem vychutnať aj dáky ten slaďáčik bez jej uvrieskaného hlasu, ak napríklad Save you alebo If no one will listen. Album je dosť živý a energický a miestami je tu aj náznak o dáky ten pop punk a lá Avril Lavigne. Nebudem tu vypisovať, ktoré piesne stoja za vypočutie pretože na tom som po prvé príliš lenivá a po druhé, musela by som vypísať podstatnú časť albumu. A tak radšej napíšem piesne, ktoré môžete hneď po stiahnutí vymazať, o nič neprídete, Cry, Dont let me stiop you. To je všetko, tento album sa Kelly Clarkson vydaril, bolo na čase.

 

 6. Ewa Farna – Virtuální

Dnešnú časť sme začali slovenskou skupinou a zakončíme ju česko-polskou speváčkou. Tak a ako začať? Ewa Farna má šestnásť rokov a na konte tri albumy. Prvý bol taký aký bol, druhý bol o 180 stupňov lepší a tak som bola zvedavá, že čo vykúzli na svojom treťom albume. Zvlášť keď sa speváčka rozhodla byť aj textárkou a autorkou hudby. No a vykúzlila na české pomery celkom kvalitný a hlavne počúvateľný album. To, že texty sú občas také aké sú riešiť nebudem, keďže ja by som možno nenapísala ani také. Po hudobnej stránke je to, jednoznačne vydarené dielo a opäť krok vpred. Aj keď rockový zvuk ( na predchádzajúcom albume Ticho sa miestami dalo hovoriť o jeho zárodkoch ) tu tak trošku ustúpil takej čudnej disko hudbe ( no stále je to v porovnaní s inými českými interpretmi o niekoľko tried lepšie ). Melodickosť na vás čaká v každej piesni a ako bonus je tu kvalitná speváčka so svojím hlasom. Album sa mi páči aj keď mi vadí jedna vec a to pieseň venovaná Michaelovi Jacksonovi Ty jsi král. Netuším v akom vzťahu bola Ewa s Michaelom, ale na mňa pôsobí táto pieseň zbytočne aprekalkulovane. Zomrel Jackson a tak mu venujem pieseň, ale budiš. Tak ako v predchádzajúcom prípade K.Clarkson aj tu platí, že prevažná časť piesní je skvelá. Jedinou výnimkou je už spomínaná pieseň pre, o Jacksonovi. Do pozornosti dávam piesne Toužím, Maska, Pulměsíc. A hlavne Déšť, pieseň, ktorej autorkou je samotná speváčka. A na záver má byť to najlepšie a v tomto prípade tomu tak naozaj je.


Oth | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014